Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Η ταινία που χτύπησαν τευτονιστές τρομοκράτες στην Αθήνα το 1978


...δεν ανέχτηκαν να ταπεινώνεται ο γερμανός στρατιώτης
στο ρωσικό μέτωπο από τη σοβιετική σκηνοθεσία του 1944,
Ουράνιο Τόξο - Радуга, σε μουσική του Лев Шварц,
(ταινία που απέστειλε
ο αμερικανός πρέσβης 
 να δει ο σύμμαχος Ρούζβελτ)

εδώ πεντάλεπτο απόσπασμα 
με αγγλικούς υπότιτλους

 και ανέλαβαν δράση
τοποθετώντας βόμβα στο κέντρο του κινηματογράφου Έλλη

9:15 το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαρτίου 1978
στο (1:16) όταν ακουγόντουσαν
σε χωριό της κατεχόμενης Ουκρανίας
χαρμόσυνες φωνές παιδιών

красная звезда
(krasnaya zvezda)
κόκκινο αστέρι
наш самолёт!
(nash samolyót)
δικό μας αεροπλάνο!

που έριχνε απ' τον ουρανό χάρτινα μηνύματα,
και γυναίκες προσκυνούσαν τη χιονισμένη γη,
ενώ γιαγιάδες έκαναν τον σταυρό τους,

τότε εξερράγη ο μηχανισμός
στέλνοντας στο νοσοκομείο 18 άτομα

Σε μεγάλο αριθμό θεατών χρειάστηκαν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρεθούν θραύσματα από το κορμί τους, ενώ τρεις από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση. Ο 19χρονος οξυγονοκολλητής Στυλιανός Τσώνης νοσηλεύεται με σπασμένα τα δυο πόδια από το ύψος της λεκάνης, ενώ κινδύνεψε να ακρωτηριαστεί, καθώς η βόμβα ήταν τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα που καθόταν. Θα γλιτώσει τελικά το πόδι του, παρά τα πολλαπλά κατάγματα και εγκαύματα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.

.....
Από τη Μεταπολίτευση μέχρι εκείνη την ημέρα, είχαν τοποθετηθεί περισσότερες από 80 βόμβες. Πάντοτε όμως, σε χώρους όπου δεν ήταν πιθανό να προκύψει κίνδυνος για περαστικούς. Μάλιστα, οι Αρχές εκφράζουν υπόνοιες ότι οι δράστες μπορεί να είναι αλλοδαποί, καθώς αυτή η πρακτική είναι ξένη στα πολιτικά ήθη του τόπου.
....
Τρεις μήνες αργότερα, στις 8:50 το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου 1978, σειρά θα έχει ο κινηματογράφος Ρεξ 1. Η δράση της ρώσικης αντιχιτλερικής ταινίας « Ο Πόλεμος σε Όλα τα Μέτωπα», με πρωταγωνιστή τον Vyacheslav Tikhonov, εκτυλίσσεται στην πιο δραματική περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα στρατεύματα του Hitler έχουν εισχωρήσει βαθιά στη Ρωσία. Ο κεντρικός ήρωας, ένας Ρώσος ταγματάρχης, μαζεύει τους άνδρες από τις αποκομμένες μονάδες και σχηματίζει στα μετόπισθεν έναν στρατό που καταφέρνει μεγάλες καταστροφές στον εχθρό. Στο σημείο αυτό, δέκα λεπτά μετά το διάλλειμα, σημειώνεται η έκρηξη στον κινηματογράφο. Η βόμβα έχει τοποθετηθεί και πάλι στο κέντρο της αίθουσας...συνολικά 15 άτομα τραυματίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος τους και κυρίως στα πόδια. Το προσωπικό του κινηματογράφου και οι πιο ψύχραιμοι θεατές μεταφέρουν τους τραυματίες στην έξοδο.
.....

Τη νύχτα 23 προς 24 Ιουλίου 1978 γίνονται στην Αθήνα και τον Πειραιά 13 αλυσιδωτές εκρήξεις. Η κατάσταση με την ακροδεξιά δραστηριότητα και τις βόμβες φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, και έτσι η Αστυνομία αναγκάζεται να αναλάβει δράση. Με μια επιχείρηση που διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 24/07/1978 έως τις 31/07/1978 τελικά η αστυνομία ανακοινώνει τη «σύλληψη ατόμων που ανήκουν στην εξτρεμιστική δεξιά και για το οποία έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αξιολογούνται», όπως γράφουν οι εφημερίδες 
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι παλιοί γνώριμοι της Ασφάλειας,
 
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, τότε 22 ετών, είναι ανηψιός του του Διοικητή Ασφαλείας Μιχαήλ Λάου, που αργότερα θα είναι ο βασικός μάρτυρας στη δίκη, ενώ ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, τότε 37 ετών, είναι ένα πρόσωπο-μύθος για τους νεαρούς χρυσαυγίτες, αφού είχε να επιδείξει παραστρατιωτική ένοπλη δράση στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.

Στις 31 Ιουλίου 1978, η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η Γενική Ασφάλεια Αθηνών επέτυχε να αποκαλύψει και εξαρθρώσει τρομοκρατική ομάδα, μέλη της οποίας προέβησαν κατά την τελευταία τριετία σε έκνομες ενέργειες, όπως αναγραφή φασιστικών συνθημάτων, διανομή προκηρύξεων, σπάσιμο βιτρινών βιβλιοπωλείων, επιθέσεις κατά γραφείων κομμάτων και τοποθετήσεις βομβών.

2. Προσάγονται αύριο τη μεσημβρία στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα προς διάπραξη εγκλημάτων δια της χρήσεως εκρηκτικών υλών κλπ., οι:

α) ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ Νικόλαος, ετών 21, στρατιώτης

β) ΜΑΡΙΟΥΚΛΑΣ Αλέξανδρος, ετών 19, απόφοιτος Γυμνασίου

γ) ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ Δημήτριος, ετών 22, ναύτης

δ) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος, ετών 22, φοιτητής της Φυσικομαθηματικής,
(και άλλοι πέντε συνεργοί)

οι οποίοι αφήρεσαν από στρατιωτική μονάδα εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους και εχρησιμοποίησαν.
......
Κατασχέθηκαν εμβλήματα, φωτογραφίες με στολή “Ες Ες” και προκηρύξεις 
.....
Για την κλοπή τιμώρησαν τον Μιχαλολιάκο αλλάζοντάς του ειδικότητα 
και από έφεδρο αξιωματικό των Καταδρομών, τον έκαναν αξιωματικό Σώματος Υλικού Πολέμου, και στο τέλος της επόμενης δίκης, 
εξέπεσε σε απλό φαντάρο, αποθηκάριο.

Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο υπόδικος Νίκος Μιχαλολιάκος που κατετάγη τον Μάιο του 1977 στην Κόρινθο, ορκίστηκε ανθυπολοχαγός τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ ήταν υπόδικος και αποφυλακισμένος με εγγύηση, καθώς αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε απασχολήσει τις Αρχές. 
Είχε προηγηθεί η σύλληψή του για συμμετοχή σε λιντσάρισμα, με συνέπεια τον τραυματισμό πέντε δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του βασανιστή της Χούντας Ευάγγελου Μάλλιου, στις 16 Δεκεμβρίου 1976, ο οποίος είχε εκτελεστεί δυο μέρες νωρίτερα από τη 17 Νοέμβρη. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά από λίγο καιρό και δεν δικάστηκε ποτέ για την υπόθεση αυτή, καθώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν παραγράφηκαν πέντε χρόνια μετά το συμβάν, τον Δεκέμβριο του 1981.

......

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου του 1979 η δίκη για τις βόμβες ξεκινάει και πάλι, όπου αργά το βράδυ τελικά αποφασίζεται η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών και οι τέσσερις κατηγορούμενοι να δικαστούν μόνο για παράβαση του νόμου 495/76 «περί όπλων και εκρηκτικών», καθώς «δεν απεδείχθη με στοιχεία ότι υπήρχε σχέση των κατηγορουμένων με τις εκρήξεις».

Τρεις μέρες αργότερα, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, οι Νίκος Μιχαλολιάκος και Αλέξανδρος Μαριούκλας θα καταδικαστούν σε ποινές 13 και δέκα μηνών αντιστοίχως για απλή κατοχή εκρηκτικών. Οι Γιώργος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Παπουτσάς θα αθωωθούν. Από τους καταδικασθέντες, ο Μαριούκλας εξαγοράζει την ποινή του και αφήνεται ελεύθερος. Στη φυλακή επιστρέφει 
ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όπου θα εκτίσει μερικές εβδομάδες.


Αφού αποφυλακίστηκε το 1980 εκδίδει το περιοδικό Χρυσή Αυγή, μέχρι τον Απρίλιο του 1984, που ανέλαβε την ηγεσία της χουντικής ΕΠΕΝ μετά όπως λέγεται από προσωπική εντολή του φυλακισμένου  Γεώργιου Παπαδόπουλου που τον είχε γνωρίσει κατά την φυλάκιση του στον Κορυδαλλό.

Διαβάζοντας τα παραπάνω αυτόματα δημιουργείται η αίσθηση πως κάποια αόρατη χειρ τον προστάτευε  σε κάθε δικαστική εμπλοκή του, γιατί ενώ  στην υπόθεση των εκρηκτικών αρχικά του ασκήθηκε δίωξη με τον βαρύτατο νόμο 774/78 περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος σε βαθμό κακουργήματος τελικά   δικάστηκε με τον ηπιότερο 495/76 περί όπλων και εκρηκτικών σε βαθμό πλημμελήματος,  με τελικό αποτέλεσμα η ποινή του να μειωθεί στους 11 μήνες και 20 μέρες.
Αξιοσημείωτο είναι  επίσης ότι για τα επεισόδια της κηδείας Μάλλιου δεν δικάστηκε ποτέ.
Ο πρώην υπαρχηγός του Χάρης Κουσουμβρής, στο βιβλίο του 
"Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής"  σαφώς υπονοεί την υπόγεια σχέση του Μιχαλολιάκου με την αστυνομία και την ΚΥΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου