Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Μέσω ΔΟΜ επιλογή παλιννόστησης


Ο Δανιήλ Εσδράς είναι ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του https://greece.iom.int/ Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). http://asylo.gov.gr/?page_id=392 Ένα πρόγραμμα που αφορά μόνο τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Από αυτόν άκουσα για πρώτη φορά ότι οι Γεωργιανές φεύγουν. Τα τελευταία δυο χρόνια, την πόρτα του ΔΟΜ χτύπησαν περισσότερες από 1000 Γεωργιανές που ζήτησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως και έγινε. Ο κύριος Εσδράς με ενημερώνει πως η Γεωργία είναι η τέταρτη χώρα που «εγκαταλείπει» την Ελλάδα με το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού. Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Γεωργία, Ιράκ, Μαρόκο... Σύνολο 22759 άτομα σε λιγότερο από 4 χρόνια.

(2014) «Γιατί Φεύγουν οι Γεωργιανές από την Ελλάδα;»

Στη Γερμανία το 2015 περίπου 200.000 άτομα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι δαπάνες των απελάσεων είναι εξαιρετικά υψηλές. Ως εκ τούτου, η Γερμανία σε επίπεδο ομοσπονδίας, κρατιδίων αλλά και δήμων επιχειρεί να δώσει ώθηση στη διαδικασία της εθελοντικής επιστροφής προσφύγων. Ένα συναφές πρόγραμμα (το REAG/GARP) προσφέρει σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), επιχορηγώντας την αγορά αεροπορικών ή άλλων εισιτηρίων και προσφέροντας στους επαναπατριζόμενους μία χρηματική βοήθεια επανεκκίνησης στις χώρες τους.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου αξιοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα περίπου 22.400 μετανάστες Σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών κρατιδίων, το ποσοστό αυτών που επαναπατρίζονται εθελοντικά είναι τετραπλάσιο του ποσοστού όσων απελαύνονται.

«Πολλοί μετανάστες επαναπατρίζονται εθελοντικά»
https://www.dw.com/el/πολλοί-πρόσφυγες-επαναπατρίζονται-εθελοντικά/a-18808079

Από το 2016, συνολικά 18.151 άτομα που είχαν καταφθάσει στην Ελλάδα επέλεξαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους στο πλαίσιο του εν λόγω εθελοντικού προγράμματος -που χρηματοδοτεί η ΕΕ, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/210948/2-000-eyro-se-kathe-metanasti-apo-ta-ellinika-nisia-poy-thelei-na-epanapatristei

Η παραδοσιακή ιδέα για την µετανάστευση είναι ότι οι µετανάστες αφήνουν την
πατρίδα τους και πηγαίνουν να εγκατασταθούν σε µια άλλη πιο αναπτυγµένη χώρα για µια καλύτερη ζωή. Όµως, στην πράξη, πολλοί µετανάστες πηγαίνουν στο εξωτερικό για µερικά χρόνια για να κερδίσουν ένα κάποιο χρηµατικό ποσό, το οποίο σκοπεύουν να επενδύσουν στις χώρες καταγωγής τους. Έτσι, για πολλούς υπηκόους τρίτων χωρών η µετανάστευση θεωρείται µια προσωρινή και βραχυπρόθεσµη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου