Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Τελευταία παρτίδα για τον Σταυροφόρο της Γνώσεως·

καλού, κακού, και της ζωής
τον αίτιο καιγότανε
κοντά του να γνωρίσει.




Ταινίες για όλους με ελληνικούς υπότιτλους: Δέκατος τέταρτος αιώνας. Ενας ιππότης ο Αντώνιος  Μπλοκ μαζί με τον ιπποκόμο του Γιόνς επιστρέφουν από τις σταυροφορίες στην πατρίδα απ' όπου έλλειψαν για εννέα χρόνια. Έχει πολεμήσει για την χριστιανοσύνη όμως αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού. Στον δρόμο της επιστροφής θα συναντήσει τον Θάνατο, ο οποίος θα τον προκαλέσει σε μια παρτίδα σκάκι. Μπορεί ο Αντώνιος να νικήσει τον θάνατο; Έχει όμως σημασία σε έναν κόσμο χωρίς Θεό; Μπορεί η ζωή να έχει νόημα χωρίς τον Θεό;


οι μεταφυσικές ατάκες, σουηδικά/ελληνικά
 http://ergotelemata.blogspot.com/2011/11/svenska-metafysik.html

π.χ. περί γνώσεως ....
-Θέλω να 'χω γνώση
-Θέλεις να 'χεις εγγυήσεις
-Πες το όπως θέλεις. Δεν είναι σκληρά αδιανόητο να καταλάβεις τον Θεό με τα μυαλά των ανθρώπων; Γιατί πρέπει να κρύβεται σε μία ατμόσφαιρα από μισόλογα, υποσχέσεις και ανείδωτα θαύματα;[...]
-Με ακούς;
-Σε ακούω.
-Θέλω γνώση όχι πίστη, όχι υποθέσεις αλλά γνώση!
[...]
...Ω Θεέ, να 'χεις έλεος για μάς, 
γιατί ειμαστε μικροί και φοβισμένοι και δίχως γνώση!...
[...]
-Οι παπάδες δεν είχαν καμιά δυσκολία να τον δουν, ούτε και οι ιππότες. Έχουν τόσο φόβο για αυτόν που δεν τολμούν να με αγγίξουν!
-Τί έχετε κάνει στο κορίτσι;
-Δε σταματάς ποτέ να ρωτάς;

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_playing_chess
σουηδική τοιχογραφία σε παλιά εκκλησία
στο Τέμπι, βόρεια της Στοκχόλμης,
οπου ο θάνατος με άνθρωπο σκακίζεται.
Έμπνευση για τον σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.


Το πιο (απόκοσμα) ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της συνέντευξης είναι προς το τέλος, όταν θυμάται μια συζήτηση με τον γιο Λουθηρανού πάστορα Μπέργκμαν περί αιώνιας ζωής όταν ήταν νέοι. «Τότε ήμουν μεγάλος αμφισβητίας και αγνωστικιστής», λέει, «αλλά εκείνος μου είχε πει ότι κάνω λάθος και μάλιστα θα μου το αποδείξει κάποτε».   

(Κάπως) έτσι κι έγινε, σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο οποίος δηλώνει ότι ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, παρότι είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν από την συνέντευξη, έχει επικοινωνήσει μαζί του πολλές φορές από το υπερπέραν, πιστός στην υπόσχεση που του είχε δώσει πολλές δεκαετίες πριν. 



...περιμένουμε να  δούμε τον Μαξ φον Σίντοφ στην τελευταία του εμφάνιση, στο φιλμ «Echoes of the Past/2017» του Νικόλα Δημητρόπουλου, όπου υποδύεται τον Νικόλα Ανδρέου, έναν ηλικιωμένο επιζώντα της σφαγής των Καλαβρύτων, ο οποίος διηγείται την ανατριχιαστική ιστορία του σε μια Γερμανίδα νομική σύμβουλο που εκπροσωπεί την κυβέρνησή της στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. Συνομιλώντας τόσο με τον σκηνοθέτη όσο και με το υπόλοιπο συνεργείο, που τον έζησε από κοντά στα γυρίσματα, όλοι είχαν να λένε για την αφοσίωση και τη βοήθεια που έδινε πρόθυμα στους νεότερους ηθοποιούς, πάντα παρών ακόμη και όταν δεν είχε δικές του σκηνές να γυρίσει. Ηταν, μου είπαν χαρακτηριστικά, «ένας κανονικός άρχοντας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου