Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Σύροι μέτοικοι από Ελλάδα προς Ευρώπη (2015-2017)



Έφυγαν απ' τη ζούγκλα τους,
για να μη σκοτώσουν,
και να μη βλέπουν σκοτωμούς.
Στη Χίο έμαθαν για το Πρόγραμμα
 Μετεγκατάστασης Προσφύγων,
έκαναν αίτηση,
και μετοίκησαν στην Ισπανία.


Ο δεύτερος από την Ελλάδα
μετοίκησε στη Βρετάνη της Γαλλίας,
αν και είχε ακούσει για ισλαμοφοβία
και τη ζούγκλα του Καλαί,
(https://en.wikipedia.org/wiki/Calais_Jungle)
ο δήμαρχος τον καλωσόρισε στα αραβικά.


Ο τρίτος ήταν δάσκαλος γαλλικών στη Συρία,
περίμενε τρία χρόνια να τελειώσει ο πόλεμος,
και μετά πήρε τον δρόμο για τη Δύση·
μέσω Ελλάδας βρέθηκε Ρουμανία.





24.06.2018 (Καθημερινή)

Μετεγκατάσταση προσφύγων: μία επιτυχία που δεν ακούστηκε

[...]
Η μετεγκατάσταση 22.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα αποτελεί σημαντικό γεγονός. Το πρόγραμμα αποτέλεσε υπόδειγμα διαχείρισης των προσφυγικών ροών με τρόπο ανθρώπινο και οργανωμένο, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε 22.000 πρόσφυγες να μετακινηθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με νόμιμα χαρτιά, ασφάλεια και αξιοπρέπεια ως επιβάτες εμπορικών αερογραμμών. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα υπήρξε ένα από τα πρώτα παραδείγματα απομάκρυνσης της Ε.Ε. από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου ανήκει στην πρώτη χώρα εισόδου του αιτούντος στην Ε.Ε. Ενώ ο Κανονισμός του Δουβλίνου επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., το πρόγραμμα μετεγκατάστασης εκφράζει έμπρακτα τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα είναι μια ιστορία συνυφασμένη με την προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων σε μια ξεχωριστή υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, την Υπηρεσία Ασύλου. Με επικεφαλής την κ. Αθηνά Ζωή Νασίκα, η ομάδα αυτή δούλεψε με επαγγελματισμό και συνεργατικότητα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να στηθεί γρήγορα η απαραίτητη πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία. [...]

The relocation programme of asylum-seekers from Greece to other EU Member States concluded in September 2017. In total 22,000 people departed.

As of 24 July 2017, the total number of relocations stands at 24,676 (16,803 from Greece; 7,873 from Italy)


Τα στοιχεία τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat καταδεικνύουν ότι η απόδοση των ελληνικών αρχών ήταν εντυπωσιακή στην αύξηση επεξεργασίας των αιτήσεων µετεγκατάστασης το 2016, ωστόσο η πλήρης ανταπόκριση των κρατών-µελών συντελέσθηκε το 2017.

Βασικό συµπέρασµα της µελέτης του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ότι οι όροι εφαρµογής της µετεγκατάστασης προδιέγραψαν και τα αποτελέσµατά της, αφού στην πορεία αποκλείσθηκαν από το πρόγραµµα τόσο οι αιτούντες άσυλο που πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα µετά τη θέση σε ισχύ της Κοινής ∆ήλωσης ΕΕ-Τουρκίας την 20 Μαρτίου 2016 ( https://www.amnesty.gr/blog/20694/7-erotiseis-kai-apantiseis-gia-ti-symfonia-ee-toyrkias ) όσο και άλλες εθνικότητες πλην Συρίων λόγω της προϋπόθεσης οι αιτούντες να προέρχονται από χώρες µε ευρωπαϊκό µέσο όρο αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος χαµηλότερο του 75%.
https://www.lawspot.gr/nomika-nea/stp-ekthesi-gia-ti-uetegkatastasi-aitoynton-asylo-se-alles-hores


Europe must re-start relocation programme

Norwegian Refugee Council: Urgent need to relocate refugees from Greece

 «Οταν θα κάνει την αίτηση η Ελλάδα, θα το συζητήσουμε με τα κράτη μέλη», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων

«...δεν έχουμε κάνει συγκεκριμένη επίκληση του 78.3 για ένα πολύ απλό στρατηγικό λόγο, ότι ακόμα είμαστε στη μέση της διαδικασίας της κρίσης, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι χρειαζόμαστε, για να ζητήσεις μετακινήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος αυξημένης έντασης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου