Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Επίταξη εργαστηρίων διάγνωσης, (καλύτερα Κορέα, παρά Ιταλία)



Γιατί όμως φαίνεται μόνο στην Ιταλία ο κορωνοϊός να προσβάλει περισσότερο τους ηλικιωμένους ενώ δεν συμβαίνει αυτό στη Γερμανία και στη Νότια Κορέα; Η εξήγηση είναι απλή: διότι η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να εντοπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων, και τα κρούσματα που ανακοινώνει είναι πλασματικά.  

Η πολιτική της Ιταλίας ήταν (ή έγινε σύντομα μετά την έναρξη της επιδημίας) επιλεκτική στην εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Νότια Κορέα που έκαναν (και κάνουν) μαζικές συλλογές δειγμάτων και αναλύσεων. Μέχρι πρόσφατα, η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 250.000 αναλύσεις (πάνω από 100.000 αναλύσεις μόνο το διάστημα 12 έως 19 Φεβρουαρίου), ενώ έχει συνολικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης 250.000 αναλύσεων την εβδομάδα. Η Γερμανία επίσης πραγματοποιεί τεράστιο αριθμό αναλύσεων. Από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 35.000 αναλύσεις για τον κορωνοϊό μόνο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και προφανώς χιλιάδες επιπλέον αναλύσεις σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης 12.000 αναλύσεων ημερησίως.

[...]

Για να ελέγξεις μια επιδημία απαιτούνται 2 βασικές προϋποθέσεις:

Ο εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

Η απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τους υγιείς.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας και ήδη χάνουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και καταγραφής των κρουσμάτων, κυρίως στις νέες ηλικίες. Αυτόματα χάνουμε και τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Κάνουμε το κρισιμότερο λάθος, κι ίσως αυτό αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς. Η απομόνωση γεωγραφικών περιοχών και το lock-down δεν φτάνουν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, απλώς θα το παρατείνουν χρονικά.

Απαιτείται αλλαγή στάσης τώρα. Απαιτείται επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού και λειτουργία των εργαστηρίων όλο το 24ωρο. Απαιτείται παρέμβαση στην κοινότητα, να βρούμε τα κρούσμα και να τα ελέγξουμε, να ετοιμάσουμε κέντρα διαλογής για συντεταγμένη προσέλευση και συλλογή δειγμάτων. Πρέπει πάση θυσία να βρεθούν και να διαγνωσθούν όλα τα κρούσματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν... χθες!

Χωρίς διάγνωση και εντοπισμό των κρουσμάτων είναι αδύνατο να ανακοπεί οποιαδήποτε επιδημία μεταδιδόμενου νοσήματος. Ας μάθουμε από τα λάθη της Ιταλίας, όσο είναι νωρίς.

Η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε σενάριο ανοσίας της αγέλης (herd immunity), δηλαδή σε προσβολή του πολύ μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Αυτό είναι και η συνειδητή απόφαση και στρατηγική της Αγγλίας με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της. Κάποιοι χαρακτήρησαν την απόφαση του ως «παρανοϊκά τρελή», και εκφράζουν φόβους ότι η Αγγλία «οδεύει προς τη μακάβρια πρωτιά του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, από τον κορωνοϊό». Εμείς φαίνεται ότι δεν έχουμε αυτή τη στρατηγική, οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε άμεσα ότι οδεύουμε προς σενάριο ανοσίας της αγέλης.
https://www.zougla.gr/ygeia/article/ma8imata-apo-tin-italia-ke-giati-ke-i-elada-odevi-pros-anosia-tis-agelis (του γιατρού και ερευνητή Κωνσταντίνου Φαρσαλινού)


Η Νότια Κορέα έμαθε το μάθημά της από την έλλειψη των διαθέσιμων τεστ κατά την κρίση του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers) το 2015.

Λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του νέου ιού στην Κίνα, η Σεούλ έδινε το πράσινο φως για την διάθεση στις κλινικές ενός νέου τεστ που διαγιγνώσκει Covid-19 σε έξι ώρες. 

Στις ΗΠΑ κατηγορούν το σύστημα υγείας γιατί είναι τόσο πίσω στα τεστ διάγνωσης


Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετά τεστ για την εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊου

 ...if you are not diagnosing all cases, one death today means 800 true cases today...

Καιρός να εστιάσουμε και εμείς
στη διάγνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων,
το «Μένουμε στο Σπίτι» από μόνο του δεν αρκεί.

3 σχόλια:

  1. ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus:
    «…Όλες οι χώρες οφείλουν να έχουν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εμποδιστεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές, είναι να κόψουμε τις αλυσίδες της μετάδοσης. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διεξάγουμε ελέγχους και να απομονώσουμε. Δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά με κλειστά τα μάτια και δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πανδημία αν δεν ξέρουμε ποιος είναι φορέας του ιού. Έχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: ΤΕΣΤ, ΤΕΣΤ, ΤΕΣΤ». https://www.antapocrisis.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/?fbclid=IwAR0ErwOcGzT8LwL3B5SMDXqBKq5zkS7z_Id27YP09kDXdZ081Flag1lTKUU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν εχθές από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω ότι είναι ακόμα λιγότερο και έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν αυτό.

    Θα πρέπει να ανησυχεί όταν έχει δύσπνοια, ταχύπνοια και νιώθει ότι δεν του φτάνει ο αέρας. Τα συμπτώματα δύσπνοιας και χαμηλού οξυγόνου είναι τα ανησυχητικά.

    https://www.lifo.gr/now/greece/274254/tsiodras-apisteyti-symperifora-toy-koronoioy-se-kapoioys-tin-5i-7i-mera-yperflegmonodes-syndromo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέντευξη με τον Woo-Ju Kim, Καθηγητή Λοιμωδών Νοσημάτων, κορυφαίο ειδικό για
    τον COVID-19 στη Ν. Κορέα https://panadam.files.wordpress.com/2020/03/koreakorona.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή