Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Όταν ο γαλλικός υπαρξισμός έναν ξένο έσωζε


Εικόνα από κάρτα εκστρατείας για την απελευθέρωση του Μανώλη Γλέζου στη Γαλλία (1958). Πηγή: ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) https://atexnos.gr/sta-hnaria-tou-glezou-kai-tou-santa-to-gkremisma-tis-svastikas/

...περίμενα να με οδηγήσουν από στιγμή σε στιγμή στο εκτελεστικό απόσμασμα. Ο στρατιωτικός διοικητής είχε δηλώσει ότι η εκτέλεση θα γινόταν πανηγυρικά. Δεν έγινε. Τότε έμαθα ότι ο Αλμπέρ Καμύ συνέβαλε στη διάσωσή μου με επιστολή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 27 Απριλίου 1959. 

«Πέρα από κάθε κομματικό πνεύμα, θα ήθελα να σας εκφράσω τα συναισθήματα με τα οποία οι ελεύθεροι Γάλλοι διανοούμενοι παρακολουθούν την υπόθεση Γλέζου. Η φιλία και το χρέος της προσωπικής ευγνωμοσύνης που αισθανόμαστε για τη χώρα σας μας οδηγούν να πάρουμε θέση στην υπόθεση αυτή. Απευθύνοντας έκκληση στα πιστεύω σας περί δικαιοσύνης, θα ήμασταν ευγνώμονες εάν θελήσετε να δείξετε ευμένεια ως προς τον διανοούμενο [Γλέζο], του οποίου δεν ασπάζομαι τις πεποιθήσεις μεν, αλλά θεωρώ ότι η γενναιότητα του είναι άξια, αν μη τι άλλο, εκτίμησης».

Παπασταύρου-Κορωνιωτάκη, Βαρβάρα (2003). Αλμπέρ Καμύ - Λώρενς Ντάρελ παράλληλοι δρόμοι: η ελληνική τους πορεία. σελ. 252.

Un Appel au roi de Grèce en faveur de Manolis Glezos,
publié le 14 juillet 1960.

Une conférence pour l' amnistie aux prisonniers politiques grecs va se réunir à Paris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου