Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Χριστιανοί Αιθίοπες στη Λέσβο

...
Ο Σιμπάν με μια μπλούζα του Ολυμπιακού βάφει άσπρο τον χώρο της εκκλησίας. Μας παρουσιάζει τα σχέδια της Κοινότητας για τον Αϊ-Γιώργη. Θέλουν όλα να είναι έτοιμα όταν θα γιορτάσουν το Πάσχα.
«Πότε θα γιορτάσετε το Πάσχα;» τον ρωτάμε. «Όπως όλοι οι ορθόδοξοι» απαντά.
Οι μέρες της Σαρακοστής είναι ιδιαίτερες για τους Αιθίοπες και Ερυθραίους πρόσφυγες. Όλο τον άλλο χρόνο τιμάνε την αργία του Σαββάτου των Εβραίων και την αργία της Κυριακής των χριστιανών. Τηρούν όπως οι μουσουλμάνοι ιδιαίτερους κανόνες για τη σφαγή των ζώων, ενώ δεν τρώνε ποτέ χοιρινό κρέας. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, μέρες νηστείας, δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Τη Σαρακοστή όμως «επί 49 μέρες» νηστεύουν με έναν ιδιαίτερο για όλους τους άλλους χριστιανούς τρόπο. Από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση του απέχουν από το φαγητό ενώ μετά τη δύση καταναλώνουν μόνο φυτικά προϊόντα.
«Τα τηρείται όλα αυτά μέσα στον καταυλισμό;» ρωτάμε τον Ισαάκ. «Δε μας έμεινε τίποτα άλλο από αυτά» απαντά.
Και μας καλεί να γιορτάσουμε παρέα το Πάσχα.


300 χριστιανοί πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΥΤ της Μόριας γιόρτασαν χθες Λαμπροδευτέρα το δικό τους Πάσχα σε παραλιακό ξενοδοχείο στην περιοχή της Θερμής.
Μεγάλη Πασχαλινή γιορτή στήθηκε χθες Δευτέρα του Πάσχα, στον κήπο ξενοδοχείου στη Θερμή για τους περίπου 300 χριστιανούς όλων των δογμάτων, πρόσφυγες που ζουν σε δομές στη Λέσβο.
Το γιορταστικό παραδοσιακό ελληνικό γεύμα, περιλάμβανε αρνιά στη σούβλα που μάλιστα προσέφεραν κτηνοτρόφοι του νησιού, τσουρέκια, κόκκινα αυγά, κλπ. Ενώ ιδιαίτερο χρώμα στη γιορτή έδωσαν με τραγούδια και χορούς της πατρίδας τους οι Αφρικανοί και Ασιάτες χριστιανοί, καθολικοί, Κόπτες, και Ευαγγελικοί Προτεστάντες.
Το πασχαλινό εορταστικό γεύμα εκτός της προσφοράς αρνιών από τους κτηνοτρόφους έγινε κατορθωτό και μέσω της χρηματικής βοήθειας που παρείχε η οργάνωση «Caritas» της καθολικής Αρχιεπισκοπής Στετίνου Πολωνίας, αλλά και μέσω της συνεισφοράς της οργάνωσης JRS (Jesuit Refugee Service), «Αλληλεγγύη για Όλους», «Help International» και «Movement on the Ground».
Η οργάνωση της γιορτής και ο συντονισμός της διοργάνωσης ήταν της τοπικής Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Και το 2019
Με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης 150 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΥΤ της Μόριας γιόρτασαν και φέτος το Πάσχα. Συμμετείχαν Χριστιανοί από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής, Αιθίοπες, Ερυθραίοι, Πέρσες, αλλά και μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας COSMOS FC LESVOS (ανάμεσά τους κι αρκετοί μουσουλμάνοι).
Η γιορτή έγινε τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα σε ξενοδοχείο της παραλίας Θερμής. Παραβρέθηκε ο Διοικητής του ΚΥΤ κ. Μπαλμπακάκης και χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Συνύπαρξης Ήβα Φράγκου και Λεν Μίτσιμ από την Καθολική Εκκλησία.
Χορηγοί της Γιορτής ήταν η DIAKONIE SOLINGEN και η Καθολική Εκκλησία.
Τα αρνιά που καταναλώθηκαν ήταν προσφορά κτηνοτρόφων από το Μεσότοπο και την Καλλονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου