Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Επιστροφή στα θρανία η Κίνα με νόμο και τρόπο



πρωτεύοντα: 
απουσία συνωστισμού στις τάξεις
με κενά στα θρανία,
επάρκεια προσωπικού καθαριότητας,
θερμομέτρηση μαθητών,
παρουσία σχολικών νοσηλευτών

δευτερεύοντα:
εντατικοποίηση μαθημάτων,
κάλυψη των κενών της διδακτέας ύλης,
μετακύλιση σχολικής περιόδου


(Coronavirus: Back to school for some in China | BBC News



στην εφημερίδα Μακεδονία,
ανταπόκριση από την Κίνα

Όταν ξέσπασε ο ιός, ο φυσικός Μπάμπης Γεωργάκαινας, και διευθυντής σε Διεθνές Σχολείο στην Κίνα, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αν και θα μπορούσε να αποφύγει την επιστροφή του στην Κίνα, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοι του, ο ίδιος επέστρεψε.
...
Πιστεύει πως ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στην Κίνα, λόγω της περιόδου που εκδηλώθηκε. «Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε όταν όλοι ήταν σε διακοπές και έκαναν συχνά οικογενειακά τραπέζια. Σε αυτές τις συναντήσεις, οι Κινέζοι μαζεύονται ακόμα και 50 άτομα για να γιορτάσουν μαζί. 
...
«Δεν μπορεί κανείς να σε επισκεφτεί στο σπίτι σου. Απαγορεύεται να μπει στα συγκροτήματα οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους ενοίκους». «Σε κάθε είσοδο,  υπάρχουν φύλακες που ελέγχουν, αν έχεις πυρετό με υπέρυθρο θερμόμετρο σκανάροντας το μέτωπό σου. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα εμπορικά κέντρα».
...
Τα καταστήματα εστίασης στην πόλη, παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. «Έξω από τα καταστήματα εστίασης υπάρχει μια κορδέλα που απαγορεύει την είσοδο. Με κωδικό που τον σκανάρεις με το κινητό σου, σου δείχνει το μενού. Επιλέγεις, παραγγέλνεις και πληρώνεις από το κινητό. Έπειτα σ' τα ετοιμάζουν και σ' τα φέρνουν στην είσοδο, με τον υπάλληλο να φοράει πάντα μάσκα» 
...
Η κυβέρνηση προέβλεψε και έβαλε πλαφόν στις αγορές. Δεν μας αφήνουν να αγοράζουμε αλόγιστα ό,τι θέλουμε., π.χ. μέχρι 10 γάλατα 
και 4 πακέτα μακαρόνια.
...
«Έχουν αποφασίσει μειώσεις στο ρεύμα 20%, επειδή οι πολίτες κάθονται περισσότερο στο σπίτι τους, υπάρχουν μειώσεις στο αέριο, ενώ έχουν παγώσει και οι πληρωμές σε δάνεια».
...
«Το σχολείο που εργάζομαι ήταν να ανοίξει στις 10 Φλεβάρη αλλά ακόμα δεν άνοιξε. Όλα τα μαθήματα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας». Έχουν ορίσει συγκεκριμένο χρόνο για τις ώρες διαδικτυακού μαθήματος, καθώς δεν θέλουν τα παιδιά να κάθονται για ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Γενικότερα δεν θέλουν να κουράζονται, προσπαθούν όλοι να είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να έχουν καλό ανοσοποιητικό». Αν και το διαδικτυακό μάθημα αποδίδει μέχρι στιγμής, ως διευθυντής του σχολείου ανησυχεί για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στις αρχές Μαΐου.
...
...η μοναξιά του κορονοϊού τον οδήγησε να αποκτήσει νέες συνήθειες, όπως η μαγειρική. «Αγόρασα φούρνο, ενώ δεν μαγείρευα. Πάλι καλά που υπάρχει η τηλεόραση και το διαδίκτυο και περνάει η ώρα».
...
σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα και το κλίμα που διαμορφώνεται η κρίση θα έχει ξεπεραστεί στα τέλη Μαρτίου και οι πολίτες θα έχουν πετάξει τις μάσκες».
...
Ο μόνος λόγος που σκέφτεται να γυρίσει πίσω στη Θεσσαλονίκη, είναι φυσικά η οικογένειά του. «Έχω ένα παιδί στην εφηβεία και δεν είμαι κοντά του, για αυτό θέλω να γυρίσω» εξηγεί.


ΥΓ

 στιγμιότυπα μαθητών
από ιντερνετικά μαθήματα 
σε δημοτικά σχολεία στην Κίνα

κατ' οίκον στάση προσοχής
 στο άκουσμα του εθνικού ύμνου

 κλαίει που τελείωσε το μάθημα,
και θα χρειαστεί να ξαναπεράσει
 μόνος στο σπίτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου