Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

United Nations of Looted Art in the Blootish Museum

under the slogan «Stolen Land, Stolen Culture, Stolen Climate»
and aboriginal sound of a didjeridu

Λαφυραγωγημένης Τέχνης Ενωμένα Έθνη στο Βρετανικό Λαφυρομουσείο
υπό το σύνθημα «Κλεμμένη Γη, Κλεμμένη Κουλτούρα, Κλεμμένο Κλίμα»
και αβορίγινο ήχο από ντιτζεριντού


8 Δεκεμβρίου 2018, η θεατρική ομάδα διαμαρτυρίας «BP Or Not BP» διοργάνωσε μια ανεπίσημη ξενάγηση στα συλημένα από διάφορες χώρες αντικείμενα που κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο. Στην «Ξενάγηση των Κλεμμένων Αντικειμένων» μίλησαν μέλη της ομάδας που έλκουν καταγωγή από την Κύπρο, τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, το Ιράκ, τη Χαβάη και τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας.

Η πρώτη στάση των περίπου 150 που «ξεναγήθηκαν» ήταν η «Αίθουσα του Διαφωτισμού». Μίλησε ο Αβορίγινας Ρόντνεϊ Κέλι, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκστρατεύει για τον επαναπατρισμό της ασπίδας Gwegal. Ο Κέλι, απόγονος έκτης γενιάς του πολεμιστή Κούμαν, εξήγησε ότι την ασπίδα του προγόνου του άρπαξε ο Κάπτεν Κουκ, κατά την πρώτη συνάντηση Βρετανών και Αβορίγινων, το 1770 στον Κόλπο Μπότανι.

Επόμενη στάση ήταν η έκθεση «Ασουρμπανιπάλ: Βασιλιάς της Ασυρίας, Βασιλιάς του Κόσμου». Η ιρακινής καταγωγής Σάχλα έβαλε σε λόγια τον θυμό της για το ότι τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ χρησιμεύουν για την προώθηση της δημόσιας εικόνας της βρετανικής εταιρίας πετρελαίου BP, η οποία στήριξε την εισβολή του 2003 στη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Το ότι η BP είναι τώρα χορηγός μιας έκθεσης συλημένης τέχνης από το σημερινό Ιράκ όζει ηθική χρεοκοπία (reeks of moral bankruptcy), και είναι μια αυθάδης προσπάθεια να εξωραΐσει τη συνενοχή της σε πόλεμο και καταστροφή» τόνισε η Σάχλα.

Η Αριάνα Ντέιβις, με καταγωγή από τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας απηύθηνε έκκληση στο Βρετανικό Μουσείο να επιστραφούν τα 2.300 πολιτιστικά αγαθά των Μαορί που κατακρατά, και τα οποία αποκτήθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η ξενάγηση – μετά από διάφορες στάσεις – ολοκληρώθηκε στην αίθουσα των Ελγινείων όπου ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντάνι Τσίβερς μίλησε για τη αφαίρεση των «Μαρμάρων» από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και ζήτησε την επιστροφή τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια ζητούν το επαναπατρισμό τους και προς τούτο έχει ετοιμαστεί ειδικό μουσείο να τα υποδεχθεί.

Η δράση της ομάδας «BP Or Not BP» ήλθε σε μια συγκυρία εντεινόμενης πίεσης σε διευθυντές μουσείων σε όλη την Ευρώπη να τοποθετηθούν στο ζήτημα του επαναπατρισμού αντικειμένων ξένης πολιτιστικής κληρονομιάς.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
πηγή της πηγής

ένα μεταφραστικό 
το cultural objects acquired through colonialism

στις περισσότερες ιστοσελίδες έγινε «συλλημένα»
με δύο λάμδα, σαν να υπέστησαν τα συνειλημμένα
 κάποια σύλληψη, αντί συλημένα, 

και στην ΕΡΤ, «που έχουν συλλεχθεί»


ξεχάσαν όμως αυτό

A British Museum spokesperson told:

The British Museum is a public space where people can come to debate and we respect other people’s right to express their views. We allow peaceful protest onsite at the Museum as long as there is no risk to the Museum’s collection, staff or visitors.

μάλλον, γιατί είναι ακόμα εκτός ελληνικών παραδόσεων,
η ειρηνική διαμαρτυρία εντός μουσείου,
κατά της κυβέρνησης...κατά του μουσείου...
...κατά των χορηγών του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου