Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Φιλί υψώνεται σε δύναμη φαντάρων




Κράτη τους εξάρτα,
το εγώ συνάρτα,
και τη δύναμη τους
δώστη στο φιλί τους!

Αλληλοεξαρτώμενα κράτη,
με συναρτώμενο το εγώ στο εμείς
και το εμείς στο εμείς των άλλων,
υψώνονται με το φιλί
σε δύναμη φαντάρων.



Το 2016, καχύποπτο το Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ για τον κίνδυνο ο μαθητής λυκείου, και αυριανός φαντάρος, να νιώσει αμφιβολίες για την υπακοή του, έκρινε ακατάλληλο βιβλίο με θέμα τον έρωτα Παλαιστίνιου με Εβραία. Θα μπορούσε, όμως, λέει, να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο, αφού πάρει το νιάτο στρατού απολυτήριο. 

Τίτλος βιβλίου σε διάφορες γλώσσες: Όλα τα Ποτάμια, Συνοριακή Ζωή, Φράκτης από Θάμνους.

Στα ελληνικά «Ζωή στα Όρια»
από την περσοεβραία Ντόριτ Ραμπνιάν


....κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2014. Περιέγραφε τη σχέση μεταξύ μιας Ισραηλινής και ενός Παλαιστίνιου. Το 2015 τιμήθηκε με το Bernstein Prize, το σημαντικότερο κρατικό βραβείο για ισραηλινό συγγραφέα. Όμως την τελευταία μέρα του 2015 ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ το αφαίρεσε από τον κατάλογο των λογοτεχνικών βιβλίων που διαβάζονται υποχρεωτικά στα σχολεία, ως υβριστικό και επικίνδυνο. «Μάλιστα βγήκε στο δελτίο των 8 και είπε ότι είμαι εχθρός του ισραηλινού κράτους», μας είπε εξοργισμένη. Από εκείνη τη στιγμή προέκυψαν δύο εντελώς αντίθετες και ακραίες καταστάσεις. Από τη μία το βιβλίο άρχισε να πουλάει σαν τρελό, από την άλλη η Ντοριτ άρχισε να δέχεται ακόμη και στον δρόμο προσωπικές επιθέσεις. «Εσύ είσαι που έγραψες ότι οι στρατιώτες μας είναι εγκληματίες πολέμου;» «Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να με φτύσουν στο πρόσωπο. Όταν τους ρωτούσα αν είχαν διαβάσει το βιβλίο, και ότι δεν έγραψα κάτι τέτοιο, η απάντηση ήταν ότι δεν τους ένοιαζε και ότι εμπιστεύονται αυτά που είπε ο υπουργός».


Ανάμεσα στις αντιδράσεις για το κόψιμο του βιβλίου αντεθνικής αγάπης ήταν και ένα βίντεο με αλλόφυλα φιλιά Εβραίων και Αράβων. (Ιταλού χωριστό το άλλο στη δεύτερη μικτή εικόνα)

https://www.reddit.com/r/MadeMeSmile/comments/afj1mu/kiss_between_a_jew_and_a_palestinian_by_italian/





ΥΓ



Τέτοια είδε σαΐνι σύμβουλος αριστερού περπατήματος στην Ευρώπη και πρότεινε πέρσι του προϊστάμενου συντρόφου να στείλουμε αντιπολεμικό, αντικρατικό τραγούδι/δρώμενο στο Τελαβίβ, κι αν το κόψουνε, ακόμα καλύτερα για την παράταξη, εκλογές πλησιάζουν, υπέρ της θα βγει. Εμείς δεν κάνουμε μουσικόφοβο μποϊκοτάζ και ερημίτικη αποχή. Η τέχνη πρέπει να βγαίνει μπροστά και να τους τα λέει στα μούτρα και στην έδρα τους. Εγκρίθηκε η ιδέα, αλλά δεν βρέθηκε αντιπολεμικός καλλιτέχνης να ρισκάρει. Έτσι, για να μη νομίζετε ότι μας κυβερνούν αναίσθητοι, έχουν κρυμμένες ευαισθησίες, αλλά η κοιμωμένη ελ τέχνη δεν έχει σταθεί στο ύψος της τον καιρό της κρίσεως.......
ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ, ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ...


2 σχόλια: