Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

«Κράτα μάνα μας Ελλάς...θα 'ρθει δημοκρατία,

από ένα πραξικόπημα μακράν εις στην Ασία!»

κι οι πραξικότυφλοι ξανά
στον συνεργό τους ψάλλουν

Γείτονα, απ' τη χλωρή γραμμή
άνοιγε το τρυπάνι,
ήγγικε πονηρός καιρός
για δεύτερη πλεκτάνη!

Κράτα, Τούρκε, και θα γίνει
κι άλλο πραξικόπημα,
να εγγυηθείς και πάλι
για δικό μου ατόπημα!

Προστάτη μου το σύνταγμα,
ανάλλακτο είναι, κοίτα,
ακόμα είσαι εγγυητής
για κάθε Εόκα Βήτα!


«Εγώ δεν έζησα το πραξικόπημα. Θυμάμαι όμως μέχρι και τη δεκαετία του 1990 οι επίγονοι του πραξικοπήματος να φωνάζουν μαζικά και ρυθμικά «ΕΟΚΑ Βήτα ξαναχτύπα» και «Κράτα μάνα και θα γίνει και άλλο πραξικόπημα, τα παιδιά του γέρο Γρίβα, δεν θα κάτσουν φρόνιμα». Αυτά τα συνθήματα μπορούσαν να αρθρώνονται δημόσια μέχρι τη δεκαετία 1990 διότι δεν δικάστηκαν οι πραξικοπηματίες τη δεκαετία του 1970. Και τα μνημεία αυτών που ήταν «σε διατεταγμένη αποστολή» τη δεκαετία του 2010 μπορούν να ανεγείρονται διότι μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν ανεχτά συνθήματα σαν τα πιο πάνω».

το σύνθημα βγαλμένο από στίχο
του Πυθαγόρα στον δίσκο Αλβανία 

«Κράτα, μάνα, και θα γίνει το μεγάλο πήδημα. 
Λευτεριά και Ρωμιοσύνη είν' αδέρφια δίδυμα»
https://www.greeklyrics.gr/stixoi/mana-mou-krupse-to-spathi/

εδώ με τη Μαρινέλα και τον Κατσαρό,
στο δημοτικό θέατρο Πειραιά,
27 Οκτωβρίου 1973

Το σύνθημα υπέρ του να ξαναγίνει πραξικόπημα
σε τοίχο λυκείου στην Κύπρο
https://www.newsbomb.com.cy/politikh/story/663047/synthimata-tis-eoka-b-sto-lykeioy-kykkoy-nikolaidioy-gymnasioy
και σε λύκειο στις Σέρρες
https://epiloges.tv/serres-nostalgoi-tis-quot-frikis-quot-vevilosan-toicho-scholeioy-sto-sidirokastro/
προφανώς εδώ καλεί για πραξικόπημα στην Ελλάδα

Κύπριοι Εοκαβίτες πάνω σε χουντικό τανκ
https://tinyurl.com/y2rz3z39



Η Συνθήκη Εγγυήσεως ορίζει τη Βρετανία, την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες δυνάμεις που «εγγυώνται την ανεξαρτησίαν, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλειαν της Δημοκρατίας της Κύπρου». Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει ότι: «Εν περιπτώσει παραβιάσεως των διατάξεων της παρούσης συνθήκης, η Ελλάς, η Τουρκία και το Ηνωμένον Βασίλειον αναλαμβάνουσι την υποχρέωσιν όπως διαβουλεύωνται μετ’ αλλήλων όσον αφορά τας παραστάσεις ή τα μέτρα τα αναγκαία δια την διασφάλισιν της τηρήσεως των εν λόγω διατάξεων. Εφ’ όσον κοινή ή συντετονισμένη ενέργεια δεν ήθελεν αποδειχθή δυνατή, εκάστη των τριών εγγυητριών δυνάμεων επιφυλάσσει εαυτή το δικαίωμα όπως ενεργήση με μόνον σκοπόν την επαναφοράν της διά της παρούσης συνθήκης δημιουργηθείσης καταστάσεως».

Το άρθρο αυτό είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει ότι «άπαντα τα μέλη θα απέχωσι εις τας διεθνείς αυτών σχέσεις της απειλής ή χρήσεως βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητος ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οιουδήποτε κράτους ή καθ’ οιονδήποτε άλλον τρόπον ασυμβίβαστον προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτή την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης επικαλέστηκε η Τουρκία για την εισβολή το καλοκαίρι του 1974. Την ίδια ιδιότητα επικαλείται και σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν στέλνει, σχεδόν ανενόχλητος, γεωτρύπανα στα κυπριακά ύδατα. Η ιδιότητα της χώρας του Τούρκου Προέδρου ως εγγυήτριας δύναμης του δίνει το δικαίωμα για μια πιο διεκδικητική τουρκική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο μας υπενθυμίζουν την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης των παρωχημένων συνθηκών. Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους να επιχειρηματολογήσει και να καταστήσει τη λεγόμενη και δεύτερη τουρκική εισβολή συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Της διεθνολόγου Ήλιας Ξυπολιά

Εν περιπτώσει που ελλαδόφρονες Κύπριοι αξιωματικοί
ξανακάνουν πραξικόπημα, όπως λέει το σύνθημα,
 ποιος θα τρέξει να εγγυηθεί το πολίτευμα;;
η Ελλάδα, η Βρετανία, ή μήπως η Τουρκία;;

2 σχόλια: