Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Διωκόμενοι Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη στην Τουρκία



από αυτό το τουρκικό ακαδημαϊκό βίντεο έμαθα 
για τον γαλλικό Ύμνο Απελευθέρωσης των Γυναικών

Πριν το ιουλιανό πραξικόπημα, και μετά τον Γενάρη 2016,
περισσότερο από 2000 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν το παρακάτω κείμενο
ειρήνης στη Νοτιοανατολική Τουρκία,
και έκτοτε πάνω από 700 βρέθηκαν στη φυλακή μόνο για αυτό τον λόγο,
επειδή ενοχλούν την ασυδοσία του τουρκικού κράτους
να ονομάζει, οποιονδήποτε θελήσει, πολίτη του προδότη και τρομοκράτη,
και με σκοτεινούς τρόπους και δίχως δίκαιη δίκη,
να τον εξουδετερώνει με την συνενοχή δυτικών κρατών,
όπως η Ελλάδα, που νομίζουν ότι κερδίζουν
βάζοντας τα συμφέροντά τους πάνω από τη δικαιοσύνη

Ας κάνουν κοινές παρεμβάσεις έλληνες και τούρκοι ακαδημαϊκοί.
Ποτέ δεν είναι αργά.

~~~~~~

Ως πανεπιστημιακοί και ερευνητές δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε  αυτό το έγκλημα!

Το τουρκικό κράτος, μέσω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και εβδομάδες, έχει στην ουσία καταδικάσει στην πείνα τους πολίτες των πόλεων Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi, και πολλών άλλων πόλεων και περιοχών στις Κουρδικές επαρχίες. Έχει πραγματοποιήσει εκεί επιθέσεις με βαριά όπλα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται μόνο σε περιόδους πολέμου. Παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες το ίδιο έχει υπογράψει: το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια, και ειδικότερα απαγόρευση του βασανισμού και της κακομεταχείρισης κρατουμένων.

Αυτή η σκόπιμη και σχεδιασμένη σφαγή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της τουρκικής νομοθεσίας αλλά και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι σφαγές και οι αναγκαστικές εκτοπίσεις που πλήττουν τον πληθυσμό των Κούρδων και άλλων ομάδων που ζουν στην περιοχή.

Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την αποζημίωση των πολιτών που έχουν υποστεί υλική ή ηθική βλάβη. Για τον σκοπό αυτό, ζητάμε να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους παρατηρητές ή οργανώσεις από την Τουρκία ή το εξωτερικό προκειμένου να καταγράψουν και να διερευνήσουν τα γεγονότα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθεια ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για την διαρκή ειρήνευση στην περιοχή, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα του Κουρδικού πολιτικού κινήματος. Απαιτούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να συμμετάσχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές που να προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών. Εκφράζουμε επίσης την προθυμία μας να αναλάβουμε εμείς εθελοντικά αυτό τον ρόλο. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μέτρο που αποσκοπεί στη φίμωση της αντιπολίτευσης.

Εμείς, ως πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργαζόμαστε στην Τουρκία ή στο εξωτερικό, δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτήν τη σφαγή διά της σιωπής μας. Απαιτούμε να δοθεί ένα άμεσο τέλος στη βία που ασκεί το τουρκικό κράτος εναντίον των πολιτών του. Ενόσω τα αιτήματα αυτά δεν ικανοποιούνται θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στα πολιτικά κόμματα, στο κοινοβούλιο και στη διεθνή κοινή γνώμη.


→ Academic Boycott of Turkey
https://academicboycottofturkey.wordpress.com/

Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ενθαρρύνουν ενεργά το προσωπικό και τους σπουδαστές να κατασκοπεύουν και να ενοχοποιούν τους ακαδημαϊκούς που είναι ύποπτοι για κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα τους υπογράφοντες τη δήλωση Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη.

Ένας νέος ακαδημαϊκός, ο Δρ Mehmet Fatih Traş, αυτοκτόνησε μετά τη λήξη της σύμβασής του στο πανεπιστήμιο Çukurova και αφ’ ότου οι αιτήσεις εργασίας του σε πολλά πανεπιστήμια απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Τα συνθήματα στις πόρτες των γραφείων του ακαδημαϊκού προσωπικού, οι ύβρεις και οι απειλές κατά των πανεπιστημιακών που διατηρούν μια κριτική στάση έχουν καταστεί ευρέως διαδεδομένες και ανεκτές πρακτικές τόσο στις πανεπιστημιακές έδρες όσο και έξω από αυτές.
Οι φοιτητές που υποστηρίζουν τους απολυμένους διδάσκοντες,
διώκονται και διαγράφονται.
Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της αστυνομίας με σκοπό να καταρτίζουν καταλόγους ακαδημαϊκών για απόλυση.
Οι λίστες απολύσεων εγκρίνονται από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο. και εκτελούνται άμεσα βάσει απόφασης στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, χωρίς δικαίωμα προσφυγής.
Ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση εκδότης ακαδημαϊκών περιοδικών (Εθνικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο και Κέντρο Πληροφόρησης – ULAKBIM) έχει δώσει εντολή στους εκδότες περιοδικών να αφαιρούν τους υπογράφοντες Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη από τα συμβούλια εκδόσεων και κριτών δημοσιεύσεων.
Οι διοργανωτές συνεδρίων αποκλείουν τους απολυμένους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη από διασκέψεις, σεμινάρια και εργαστήρια υπό το καθεστώς απειλών και / ή σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Το κυβερνητικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση της Τουρκίας (TÜBİTAK): Α) διέκοψε τις υφιστάμενες επιδοτήσεις και απέρριψε αιτήσεις χρηματοδότησης από τους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη, Β) τερμάτισε τις υποτροφίες σε διδακτορικούς φοιτητές οι οποίοι υπέγραψαν τη δήλωση των Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη ενώ ήταν εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια εκτός Τουρκίας. Γ) ζήτησε από τους υπότροφους φοιτητές να υποβάλουν δηλώσεις ότι  η έρευνά τους δεν βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα · Δ) εξανάγκασε τους  υπογράφοντες Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη να αποσύρουν τα ονόματά τους από δημοσιευμένες έρευνες ή από υπό δημοσίευση μελέτες που είχαν στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από το κράτος και Ε) σταμάτησε να εκτυπώνει βιβλία σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης, ενώ έχει αυξήσει την υποστήριξη σε ύποπτα «ερευνητικά» πρότζεκτ που υπερασπίζονται τον δημιουργισμό.

Στοχευμένο ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ

Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα συμβούλια χρηματοδότησης, τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ενώσεις και τα μεμονωμένα μέλη των σχολών να μποϋκοτάρουν το τουρκικό πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο στόχος του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ είναι να διασφαλιστεί ότι όλες οι απολύσεις θα ανακληθούν και θα τερματιστεί η δίωξη των ακαδημαϊκών, η οποία εντάθηκε κατά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το μποϊκοτάζ απευθύνεται στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ινστιτούτα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατά τον εξής τρόπο:
Να δηλώσουν προσωρινή διακοπή σε ΟΛΕΣ τις μελλοντικές συνεργασίες με το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), καθώς παραβίασαν το δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και παραβίασαν τους  διεθνείς κανόνες λειτουργείας των πανεπιστημίων.
Να δηλώσουν προσωρινή διακοπή σε ΟΛΕΣ τις μελλοντικές συνεργασίες με τους πρυτάνεις των εγκαλούμενων πανεπιστημίων, οι οποίοι όχι μόνο παραβίασαν το δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά επίσης λειτούργησαν σαν ένα προεκτεταμένο σκέλος των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών στα πανεπιστήμια.
Να αναστείλουν τη συμμετοχή όλων των αξιωματούχων της YÖK και της TÜBİTAK και όλων των εγκαλούμενων πρυτάνεων των πανεπιστημίων.

Να δηλωσουν προσωρινή διακοπή σε ΟΛΕΣ τις μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ακαδημαϊκό προσωπικό σε οποιοδήποτε από τα εγκαλούμενα πανεπιστήμια (https://academicboycottofturkey.wordpress.com/complicit-universities/).
Να δηλωσουν προσωρινή διακοπή στη συμμετοχή σε οποιαδήποτε ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό συνέδριο/ workshop/ σεμινάριο, το οποίο χρηματοδοτείται ή συνδιοργανώνεται με το (YÖK) και το (TÜBİTAK), ή έχει σαν έδρα σε ένα από τα εγκαλούμενα πανεπιστήμια στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού
Να δηλωσουν προσωρινή διακοπή στην διοργάνωση κάθε μελλοντικού ακαδημαϊκού ή επαγγελματικού συνεδρίου/ workshop/ σεμιναρίου  που θα διεξαχθεί σε ένα από τα εγκαλούμενα πανεπιστήμια της Τουρκίας.
Αυτό το στοχευμένο μποϊκοτάζ δεν αφορά: (α) συμφωνίες ή συνεργασίες που έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν την ανταλλαγή φοιτητών, (β) αιτήσεις για υποτροφίες από λέκτορες και ερευνητές που είναι φιλοξενούμενοι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή απευθύνονται σε αντίστοιχες συνεργασίες με πανεπιστήμια εκτός Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου