Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Διωγμοί μικτών γάμων από μπουροκράτες στην Αλβανία



Με την ταινία «Αργυρόκαστρο», που θα προβληθεί τον Δεκέμβρη, σε σενάριο του Αργυροκαστρίτη Ισμαήλ Κανταρέ ο ρώσος σκηνοθέτης Γιούρι Αράμποφ φέρνει στο φως την ιστορία του διωγμού περίπου 400 μικτών γάμων στην Αλβανία μετά το Αλβανοσοβιετικό Σχίσμα το 1961, (https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet–Albanian_split) ανάμεσα στον αποσταλινισμένο (αιρετικό/αναθεωρητή) Νικήτα Χρουστσόφ και τον σταλινικό (ορθόδοξο/αντιρεβιζιονιστή) Εμβέρ Χότζα, επίσης γεννημένο στο Αργυρόκαστρο.

Πρόκειται κυρίως για Αλβανούς που σπούδαζαν στην ΕΣΣΔ, και άλλες παρόμοιες χώρες, και επέστρεφαν στην Αλβανία νυμφευμένοι με ξένη γυναίκα.

Η Ιρίνα Σαλάκου παντρεύτηκε έναν Αλβανό που σπούδαζε μηχανικός στο Λένινγκραντ. Το ζευγάρι επέστρεψε στα Τίρανα το 1955 με δίδυμα. Η ζωή τους καταστράφηκε δύο δεκαετίες αργότερα, όταν ο σύζυγός της εκτελέστηκε από το αλβανικό καθεστώς με την κατηγορία του «σαμποτάζ».

Η Σαλάκου στάλθηκε με τις δύο κόρες της σε ένα στρατόπεδο εργασίας. Αφέθηκαν ελεύθερες το 1988.

Η ταινία, την οποία ο Κανταρέ άρχισε να γράφει το 2010, ανιχνεύει την ιστορία της ρωσίδας φοιτήτριας Κάτια, η οποία συναντά τον μελλοντικό της Αλβανό σύζυγο, Αργιάν, στη Μόσχα.

Χρόνια μετά την έναρξη μιας νέας ζωής μαζί στην Αλβανία, ο σύζυγος συλλαμβάνεται για «κατασκοπεία» και εκτελείται. Η Κάτια, που επίσης κατηγορείται για κατασκοπεία, καταλήγει φυλακισμένη στο φρούριο Αργυρόκαστρο, το οποίο τότε χρησιμοποιείται ως φυλακή.

Ως αποτέλεσμα, η ηθοποιοί Πωλίνα Γκρίσινα και ο Μπεσμίρ Μπιτράκου ερωτεύτηκαν, «δεν διδάχτηκαν από την ιστορία του γραφειοκρατικού φόβου απέναντι στον μπάσταρδο έρωτα».
https://gr.euronews.com/2020/01/23/h-tixi-ton-mikton-zevgarion-stin-albania-toy-xotza

Από το 1945 ως το 1991, 5577 άνδρες, 450 γυναίκες, εκτελέστηκαν, πάνω από 26 χιλιάδες φυλακίστηκαν, 32 χιλιάδες εξορίστηκαν, και 77 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδας εργασίας (kampe pune)
https://www.france24.com/en/20200226-nexhmije-hoxha-widow-of-albania-s-communist-tyrant-dies-aged-99

Διάσημες Ρωσίδες στην Αλβανία: Λουίζα Παπαγιάννη, γεννημένη ως Μελνίκοβα, ίδρυσε το πρώτο ιατροδικαστικό εργαστήριο, Ταϊσία Ούζλοβα, (όνομα συζύγου Καραγκιόζη), εισήγαγε στην Αλβανία την οφθαλμολογία νοσοκομείο για τα μάτια φέρει το όνομά της http://www.eye.al/about-us/?lang=en. Ίβνα Μούλα, σοπράνο, γνωστή για τον ρόλο της ως Plavalaguna στη φουτουριστική ταινία «Το Πέμπτο Στοιχείο» είναι κόρη Αλβανού συνθέτη και Ρωσίδας σοπράνο https://en.wikipedia.org/wiki/Inva_Mula (The Tragedy of Albania's Russian Community https://www.russkiymir.ru/en/publications/139509/)


Τώρα, μόλις 22 Ρωσίδες της σοβιετικής εποχής έμειναν στην Αλβανία, οι περισσότερες μετανάστευσαν μετά το 1991. Η αλβανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποζημίωση.

Σημειωτέον ότι πέρασαν σαρανταένα χρόνια από το 1959, για να ξαναφανεί Ρώσος αξιωματούχος στην Αλβανία, όπως έγινε το 2018 με τον Πατριάρχη Κύριλλο. https://mospat.ru/gr/2018/04/29/news159501/


Παράλληλες ματιές


Όπως γράφει Ρώσος κορεατολόγος, για τους ίδιους ιδεολογικούς λόγους με τη Αλβανία, στη Βόρειο Κορέα μετά το 1961 επέβαλαν υποχρεωτικά διαζύγια στους μικτούς γάμους και έστειλαν τις Ρωσίδες πίσω στη ΕΣΣΔ.
Για την Κίνα δεν βρίσκω κάτι, προς το παρόν.


Κατά τη διάρκεια των διωγμών στη Σοβιετική Ένωση (1950-1953), παιδιά μικτών γονέων προτρέπονταν να μην διαλέξουν την εθνικότητα του γονιού που ενδεχομένως θα τα οδηγούσε σε διώξεις (βιβλίο Global Mixed Race)

Κατά την επιχείρηση ενάντια στους Καλμούκους, βουδιστές Μογγόλους στον Βορειοανατολικό Καύκασο, τέλη του 1943, οκτώ μήνες μετά τη νίκη στο Στάλινγκραντ, και με αφορμή τη συμμετοχή Καλμούκων ιππέων στο πλευρό των Γερμανών. (https://en.wikipedia.org/wiki/Kalmykian_Cavalry_Corps) :

- Καλμούκες γυναίκες που παντρεύτηκαν Ρώσο, ή άλλη εθνικότητα, δεν εξορίζονταν.
- Ρωσίδες γυναίκες που παντρεύτηκαν Καλμούκο εξορίζονταν.
(Βιβλίο, The Deportation of Peoples in the Soviet Union By Nikolaĭ Fedorovich Bugaĭ https://tinyurl.com/ya8cjtuh)

 ΥΓ

Θα είναι η δεύτερη ταινία για τις αλβανοσοβιετικές σχέσεις μετά το «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του 1979 (https://en.wikipedia.org/wiki/Face_to_Face_(1979_film)) - Ballë për Ballë https://youtu.be/cjFE0aOVv5w  επίσης βασισμένη σε σενάριο του Ισμαήλ Κανταρέ. Πρόκειται για εξιστόρηση από την οπτική γωνία ενός μεταφραστή που βρίσκεται στην Μόσχα παρακολουθώντας από κοντά την εξελισσόμενη κλιμάκωση στις σχέσεις Αλβανίας και Σοβιετικής Ένωσης και τελικά την μεταξύ τους οριστική ρήξη.

Οι Σοβιετικοί στο τέλος αποχωρούν βλέποντας να κυματίζει ο αλβανικός αετός στα δικά τους υποβρύχια.

- Όταν η Αλβανία απαλλοτρίωσε 4 υποβρύχια κλάσης Whiskey από την Σοβιετική Ένωση (και πώς γύρισε και ταινία) https://www.ptisidiastima.com/when-albania-stole-four-soviet-submarines/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου