Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Σερβιτόροι βιβλίων στο Παλάτι της Δημοκρατίας




Σε μια νοητή χώρα δούλευα σερβιτόρα βιβλίων στο Παλάτι της Δημοκρατίας. Οι πελάτες έστελναν μήνυμα-παραγγελία να τους βρω δανεικό, ή αγοραστό το τάδε βιβλίο, ή ακόμα να τους προτείνω απόσπασμα με βάση την ψυχική πάθηση, κατάσταση που περνούσαν. Περίμεναν σε ένα παγκάκι στον κήπο του Μεγάρου και τους έφερνα στο προκαθορισμένο ραντεβού το βιβλίο με το ποτό τους. Αν ήθελαν, μιλούσαμε. Ιδέα του ενοίκου του οικήματος. Αργότερα πρόσθεσε και σερβιτόρους σκίτσων και τραγουδιών.

Είχε έρθει εκείνη τη μέρα δημοσιογράφος από τον Σύλλογο Βλαμμένων Χωρών Από Παλαιάς Κοπής Προύδρους και Πρωθύπες, και ρωτούσε τον σπιτικάρη, ρωτούσε εν αρχή για τις νέες φράσεις, αν πριν αλλάξει ο κόσμος, πρέπει πρώτα να αλλάξουν και οι λέξεις.

- Γιατί Παλάτι της Δημοκρατίας, όπου κατοικεί ο Πρώτος Συνταξιούχος της Χώρας και κυβερνά με τον Πρώτο Βοηθό του;; (πρωθυπουργό, που αυτό ακριβώς σημαίνει), και εκτελεστήρι, μαθαίνω, αν συντονίζει γρήγορα τα υπουργεία του.

- Παλάτι, γιατί η ανάδυση του νέου δεν σβήνει αυτόματα το παλιό. Συνυπάρχουν για μεγάλο διάστημα. Στην πράξη είχαμε εναλλασόμενη κομματική μοναρχία. Ας το έχουμε υπόψη μας μέχρι στα πόδια του σταθεί το νέο το πολίτευμα...λανθάνει πισωγύρισμα. Συνταξιούχος, για να τονίσει ότι τινακάνηδες στην κρίση πρόγονοι ανέχτηκαν για καιρό τον πρώτο πολίτη της χώρας σε ρόλο γλάστρας. Ιστορική υπενθύμιση και ταυτόχρονα μία μου προσγείωση για να μην παίρνουν τα μυαλά μου αέρα.

- Οι συνταξιούχοι δεν είναι οι σοφότεροι πολίτες μιας χώρας;; πιο εύκολα παίρνουν αέρα του νέου τα μυαλά, παρά του γέρου.

- Οι συνταξιούχοι είναι εν δυνάμει οι βαθύτεροι επαναστάτες, γιατί δεν έχουν πλέον κηδεμόνες στο κεφάλι τους. Οι νέοι είναι εξαρτημένοι από τους μεγάλους. Στατιστικά να το πάρεις, πιο αυτόνομος είναι ο γέρος από τον νέο. Αρκεί βέβαια, οι συνταξιούχοι να έχουν διατηρήσει μνήμη της εφηβείας. Απ' την εξουσία πάντως να φυλάγεσαι, και γέρους ξεμωραίνει.

-  Πώς ανήλθες επ' αυτής;;

- Με διάλεξε η κοινή αποδοχή συμμετρικού ντεκόρ, αλλά μόλις μπήκα στο σπίτι και είδα τα βασιλικά της γλάστρας τα πρωτόκολλα, εδαιμονίστηκα. Θέλαν να με περιφέρουν σαν ανεύθυνο μοναρχίνι, κάτι κούκλες που κυκλοφορούσαν παλιότερα προβοκάτορες δημοκράτες, και να ρίχνω σιωπηρά τις ευθύνες στους από κάτω, ό,τι έκαναν και παλιά τα ελέω αίματος γλαστρόνια τους.

- Πώς σου προέκυψε η ιδέα να διασκευάσεις την εξουσία;;

- Ήταν προεκλογική περίοδος και όλα τα διχαστικά ομοιώματα που πρότειναν τα γραφεία γνωριμιών στον λαό για να ψηφίσει και να εγκρίνω, μου φαίνονταν προαιώνια, αιώνα του προηγούμενου. Τριγυρνούσα στον κήπο και βλέπω σερβιτόρο βιβλίων, του λέω την απόγνωση, μου λέει την παραπομπή. ''ΣΕ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ'', Ιστορίες [συν]εργασίας στην τάξη των γυμνασιακών μαθηματικών, Κατερίνα Καλφοπούλου, Εκδόσεις Τραυλός, Κεφάλαιο: Λογοτεχνία και Μαθηματικά, https://mathandliterature.blogspot.com/, σελ. 221. Εκεί φοιτητής μαθηματικών παίρνει θέση βοηθού σε έδρα Στοχαστικών Μαθηματικών στο Λονδίνο από τυχαία ερώτηση λογοτεχνίας σε διάλεξη. Τα πετυχημένα έθνη μοιάζουν, τα αποτυχημένα ξεχωρίζουν; Έτσι κάνοντας την αναγωγή ξεκινήσαμε μια διεπιστημονική επιτροπή, όπου σε πρώτη φάση νομικάριοι θα απαντούσαν σε πρόβλημα πληροφορικής, και πληροφορικάριοι σε πρόβλημα νομικής. Από κει βρήκαμε δέκα φοιτητές και κληρώσαμε ένα, για να γίνει ο πρωθυπουργός του μηνός. Τον επόμενο μήνα, άλλος πρώτος μου βοηθός. Η επιτροπή συνεχίζει διεπιστημονικά σε φοιτητές ιστορίας χημεία, σε γυμναστικής μουσική, σε εικαστικά φιλοσοφία, και πάει λέγοντας. Κάθε μήνα, κι άλλος μου βοηθός, συμπεράσματα εξάγουμε, συγκρίνουμε, πειραματιζόμαστε, δεν καθόμαστε άβουλοι σαν τινακάνηδες. Εφόσον το παλιό σύστημα σάπισε, το αλλάζεις, δεν το λιβανίζεις με τους ίδιους και τους ίδιους επαγγελματίες στέιτσμεν.

- Δεν υπήρξαν αντιδράσεις από παλαιοκομματικούς και γραφειοκράτες;;

- Συνέδραμε η απλή αναλογική, ξεφούσκωσε τους τσομπάνηδες των κομμάτων, και ο βουλευτής πολιτεύεται πλέον αυτόνομα από το κόμμα του, μας ρωτάνε, τους πείθουμε, τους ρωτάμε, μας πείθουνε. Και δεύτερον, το γεγονός ότι είμαστε 100 χρόνια σε επιτήρηση, αυτό βοήθησε να χαλαρώσουμε και να πειραματιστούμε. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε λεωφορείο με λογισμικό πρόβλεψης ατυχήματος. Τι θα κάνεις;; θα αφήσεις να οδηγεί συνέχεια ο ίδιος;; θα δοκιμάσεις όλους τους επιβαίνοντες, γιατί, τώρα έχεις το λογισμικό, αύριο μπορεί να χαλάσει.

- Δεν φώναζαν οι αντισυνταγματολόηδες;;

- Διαίρει, πείθε, ανακάτευε, και τρέχε αναβάθμιση. Προσθέσαμε και το εκατοστό πρώτο μπιτ. «Ο πειραματισμός επί του συντάγματος επαφίεται στη νοημοσύνη των Ελλήνων». Μέχρι και θεολόγοι συνέγραψαν, «το κατά γράμμα των νόμων αποκτείνει, το κατά πνεύμα ζωοποιεί».

- Του χρόνου λήγει η θητεία σου;; τι θα κάνεις;;

- Θα κατεβάσω δεκαρχία, δεκαπρόσωπη προεδρία. Μόνος με τη γυναίκα μου, δεν προλαβαίνουμε. Τώρα που δημοσιογραφίζομαι, τρέχει στις φυλακές, κάθεται στα θρανία  με μαθητές, πάει στις λαϊκές, παρατηρεί τις γειτονιές, τους δρόμους, τους ανθρώπους. Ό,τι θα κάνω αύριο κι εγώ. Μετά βρισκόμαστε και παρατηρήσεις ανταλλάζουμε, ψαχνόμαστε. Οι θεσμοί είναι για να τρέχουνε, όχι να καθρεφτίζονται.

- Βλέπω, κάνεις και εκδηλώσεις στο οίκημα. Μοιράζεις μέχρι και λεφτά και κίνητρα σε φτωχούς κι ακοινώνητους. Σου φτάνει η σύνταξη;;

-Υπάρχει τρόπος να βρίσκεις χρήματα. Βλέπεις αυτό το δεκαχίλιαρο;; είναι από πρόστιμα σε καναλάρχες που επιμένουν να μιλάνε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό. Ξηγημένα πράγματα. Η γλειπτική είναι για τους διψώντες την εμψύχωση. Ανάγκη εμείς δεν έχουμε.

- Το βράδι ποιοι παίζουν,  τι γιορτάζετε;;

- Παίζει το συγκρότημα «Ο θέλων φρούδος είναι, έστω έσχατος» και γιορτάζουμε την 28η Ιουνίου, τη μαθηματική μέρα του Ταυ - 6,28 το διπλάσιο του 3,14 - Πι, ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο, Ταυ, ο λόγος της περιφέρειας προς την ακτίνα. Πριν τις μουσικές θα ξεκινήσει Βραδιά Στοχαστικών Εικαστικών. Θα κατεβάσω πρόταση ότι η διάμετρος συμβολίζει τον διεπιστημονισμό, τη διαπολιτισμικότητα, όπου το άτομο ξεκινά από το ένα άκρο της περιφέρειας για να συναντήσει στην άλλη άκρη το άγνωστο, όπως στο κεφαλαίο Θήτα. Αναγκαία συνθήκη πειραματισμού, η δίψα για το άγνωστο. Και όπως θα έλεγαν σε μοναστήρι του Πυθαγόρα.

Θείας αγνώστου θέλησης
θάλασσα το μυαλό μας,
άναψε φάρο στοχασμού

2 σχόλια:

  1. Στιχάκι για την Κατερίνα
    που ενθουσιάστηκε
    με τη στοχαστική διάμετρο
    σημείου προς σημείο άγνωστο

    Στην άκρη κύκλου βρίσκομαι,
    εδώ στην περιφέρεια,
    του θείου Έρωτα ζητώ
    το έλεος το άμετρο,
    να σχηματίσει και για με,
    αντίκρυ μία διάμετρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή