Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Σήματα χαιρετισμού στα ξένα σχολεία


ΩΣ ΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ
ΑΧΑΙΡΕΤΗΧΤΑ;;

[πλαστείδημα/είδηση-φούσκα, fakenews, είδηση-οίδημα για καλό σκοπό («Μαθητές υποδέχονται νέο συμμαθητή στη τάξη τους που άλλαξε σχολείο λόγω συστηματικού bullying που δεχόταν. Έχε το νου σου στο παιδί..»)]

προέκυψε στη σελίδα Athens Finest από τη δυσκολία εντοπισμού της πηγής του βίντεο, και εγώ δυσκολεύτηκα, γιατί δεν φαίνεται με λέξεις κλειδιά στο google video search.
(Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να το είχαν βρει, και να προτίμησαν κλικ και κοινωνικό μήνυμα.)
Ο παρατηρητικός θα αναρωτιόταν γιατί δεν υπάρχουν συνθήματα στον τοίχο κατά του σχολικού εκφοβισμού, ή γιατί το παιδάκι δεν έκφράζει χαρμόλυπο ύφος. Και εγώ το 'χαψα, κι από ένα σχόλιο, ότι κάτι τέτοια τα 'χουμε ξαναδεί, μπήκα στην τσίτα να ψάξω.
Όσοι είδαμε πρώτη φορά τέτοια σχολική τελετή, το πιστέψαμε, γιατί, για να κάνουν τέτοιες διαχύσεις στοργής, δεν μπορεί, κάτι θα συνέβη στο παιδί...δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι είναι μέρος καθημερινής, ή εβδομαδιαίας ρουτίνας.

Πρόκειται περί τελετής χαιρετισμού σε αγγλόφωνα σχολεία. Εν προκειμένω, σε δημοτικό σχολείο του Ελ Πάσο στο Τέξας στο τέλος της εβδομάδας. «Και τώρα που έγινε το βίντεό σας τόσο κοσμοθώρητο (viral), πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα για την υπόλοιπη ζωή σας», είπε η δασκάλα στα παιδιά.

Λέξεις κλειδιά: greeting  ritual, signs, good morning, primary school
Ένα δεύτερο καλό βίντεο είναι από τη Νότιο Αφρική
https://youtu.be/zTVOAdOKlHU

Μια ολοκληρωμένη συνδιαστική διατύπωση θα μπορούσε να είναι: «Κοιτάχτε τι σκέφτηκε το μυαλό των δασκάλων σε χώρες με υψηλή σχολική βία. Χαιρετιστήριες, εναγκαλικές τελετές» Γιαυτό, δεν μας ήρθε τέτοια ιδέα, δεν φτάσαμε στα όριά τους. Εμείς αγαπιόμαστε. Αλλά επειδή κάποια στιγμή τα ξένα μέσα έρχονται, (όπως στο 165ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, που γιόρτασε Γενάρη μήνα τη μέρα της Αγκαλιάς http://noiazomaikaidrw.gr/2017/01/26/to-165o-dimotiko-scholio-athinon-mirazi-agkalies/) να δούμε το πινακάκι των χαιρετιστήριων σημάτων, τη μετάφρασή του. Το ωραίο είναι ότι σου δίνει διάφορες επιλογές, και μπορείς να διαλέξεις μία, ή περισσότερες. Και εναλλάσσεται κάθε φορά η αποδέκτρια του χαιρετισμού συμμαθήτρια ψυχή.

1) Wave Hello!  Κυμάτισε «γεια σου»!
2) Say Hello in another language!
Πες το γεια σε άλλη γλώσσα!
3) Handshake!  Δώσε το χέρι!
4) High Five!  Κόλλα πέντε!
5) Smile!  Χαμογέλα!
6) Hug! Αγκάλιασε

7) Thumps Up! Παναντίχειρο 
(thumps down, καταντίχειρο)
8) Fist bump!  γροθόσημο, χτύπα μου γροθιά,
στο οποίο θα πρόσθετα τα «χτύπα βουναλάκια, χτύπα ελεφαντάκια»
για εναλλακτικές στις χαιρετιστήριες μπουνιές.
...) Χτύπα μου ώμο, πλάτη, μέχρι κούνα την τάδε χορογραφία απ' την κουλτούρα του χιπ-χοπ...από εκεί προέρχονται τα περισσότερα. Αυτό που λείπει είναι το σήμα αμηχανίας ή αποχής, γιατί δεν είμαστε και ρομποτάκια, μπορεί ένα παιδάκι να κόλλησε, να μην έχει όρεξη, και για να βγει κι απ' τη δύσκολη θέση η δασκάλα που επιβλέπει την τελετή κοινωνικοποίησης. Καλύτερα να στο πει ξεκάθαρα, παρά να υποκριθεί κάτι που δεν πιστεύει.



Ξένα κοπέλια βάλανε
να αλληλοχαιρετιούνται,
σίγουρα θα μαλώσανε,
και η δασκάλα σκέφτηκε,
τρόπο να φιλιωθούνε.

Ακόμα αχαιρέτηχτο
με έχουνε στο σχολείο,
ειπ' η δασκάλα να μου πουν,
μα φάνηκε μου κρύο.

Το κόλλα πέντε μου 'πανε
να πω σε σύμμαθό μου,
και θαρρετά να αγκαλιαστώ
πάλι με τον εχθρό μου.

Δίνω το παναντίχειρο
σε κάθε τελετή,
που δίνει καταντίχειρο
σε κλίκα και σιωπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου