Στην καθολική σύνοδο επισκόπων του Αμαζονίου που έγινε τον Οκτώβριο προβλήθηκαν 1) ο πολιτισμός των ιθαγενών 2) η εκμετάλλευση των δασών και της φύσης από τους γαιοκτήμονες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη 3) η κακομεταχείριση του ντόπιου πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών, και οι δολοφονίες ακτιβιστών, όπως της καθολικής καλόγριας Ντόροθυ Στανγκ https://en.wikipedia.org/wiki/Dorothy_Stang το 2005 στη Βραζιλία (https://www.tanea.gr/2005/02/19/world/dolofonisan-ton-aggelo-tis-amazonias/) 4) και τέλος εγκρίθηκε να συζητηθεί η πρόταση για την άρση αγαμίας των κληρικών με πρώτη περιοχή πειραματικής εφαρμογής την Αμαζονία, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην εκκλησία (τον Μάιο για πρώτη φορά διορίστηκαν τέσσερις γυναίκες βοηθές επισκόπων σε συνόδους με ενδεχόμενο δικαίωμα ψήφου στο μέλλον)
Στο βίντεο βλέπουμε χριστιανούς ιθαγενείς που διατηρούν ταυτόχρονα και τα δικά τους έθιμα και σύμβολα. Αυτό λέγεται inculturated Christianity - Inculturation - Cultural affiliation https://en.wikipedia.org/wiki/Inculturation Εμπολιτισμός, αλληλοπεριχώρηση, συνύπαρξη, αλληλοενσωμάτωση ή Contextual theology - συναφειακή ή συσχετιστική θεολογία. Θα μπορούσαμε να το πούμε και ιθαγενόσχημο χριστιανισμό.
Αλλά έγινε ένα βήμα παραπέρα, καλωσορίστηκε η ξύλινη φιγούρα της Πατσαμάμα (https://en.wikipedia.org/wiki/Pachamama) σε χριστιανικό ναό. Τώρα εικονίζει μια γυμνή έγκυο ιθαγενή αμαζόνα, παλιότερα ήταν δράκαινα θεά της γονιμότητας που σχετιζόταν με τη σπορά, τον θερισμό και τους σεισμούς. Στην προχριστιανική Αμερική θυσίαζαν για να την κατευνάσουν λάμα (προβατοκαμήλες) και ινδικά χοιρίδια, μετά τον εκχριστιανισμό ταυτίστηκε με την Παναγία, ιδιαίτερα τη Μαύρη Παναγιά, La Morenita, Μελαμψούλα (https://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_of_Candelaria)
Τέσσερις φιγούρες εκτέθηκαν σε εκκλησία της Santa Maria in Traspontina στο Βατικανό. Αντίθετος με αυτό ένας απόγονος του Μουσολίνι μπήκε μέσα, τις πήρε και τις πέταξε από τη γέφυρα του Τίβερη (https://youtu.be/QfQYHbX38ig). Ο Πάπας απολογήθηκε για την πράξη του, τόνισε ότι δεν το θεωρεί θρησκευτικό είδωλο, αλλά απλώς συμβολίζει τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών, που πρέπει ισότιμα να σεβόμαστε. https://cruxnow.com/amazon-synod/2019/10/25/pope-apologizes-for-theft-of-pachamama-says-shell-be-back-on-sunday/ Σε φυλλάδιο της συνόδου υπήρχε διευκρινιστικό αφιέρωμα στην Πατσαμάμα με τον ακόλουθο στίχο προσευχής https://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=43934 «(Μάνα γη) για αυτούς τους τόπους πιες και φάε, όσο σου αρέσει, από τις προσφορές μας, ώστε η γη να γίνει γόνιμη».
_____________
Επίκαιρα τα παραπάνω στον τρέχοντα μήνα με την πολιτική ανωμαλία στη Βολιβία, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, τις ταραχές, το μίσος των λευκών χριστιανών απέναντι στους ιθαγενείς. Ο Καμάτσο, δικηγόρος και ευαγγελικός χριστιανός είπε «Η Πατσαμάμα δεν θα επιστρέψει ποτέ στο κυβερνείο. Η Βολιβία είναι του Χριστού. https://todosobrederechoshumanos.blogspot.com/2019/11/quien-es-luis-fernando-camacho-el.html
Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος Ζανίν Ανιέζ υψώνοντας μεγαλόσχημη Αγία Γραφή, ονειρεύεται, λέει, μια Βολιβία ελεύθερη από τις σατανικές συνήθειες των ιθαγενών, οι πόλεις μας δεν είναι για τους Ινδιάνους, να αποσυρθούν στα οροπέδια. https://www.vidanuevadigital.com/2019/11/13/quien-es-jeanine-anez-la-nueva-presidenta-de-bolivia-que-llega-al-poder-con-la-biblia-en-la-mano/
Με τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους που επιχείρησε ο ιθαγενόσχημος χριστιανός Μοράλες και η τοπική ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι εναντίον του.
ΥΓ
...αλλά το σημείο καμπής για τον Μοράλες ήταν στο δημοψήφισμα του 2016. Ήθελε να πάρει την άδεια του λαού για να μπορέσει να εκλεγεί για άλλη μία φορά, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από το Σύνταγμα. Ο λαός της Βολιβίας, όμως, καταψήφισε αυτήν την αλλαγή.
....
το καθοριστικό πρόβλημα στη Βολιβία αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι η προσωποπαγής πολιτική: «Κατά βάθος ο Μοράλες ήταν ο καλύτερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Βολιβία, αλλά είναι λυπηρό το ότι δεν επέτρεψε σε κανέναν να είναι δίπλα του. Κατέστρεψε μόνος του την κληρονομιά του».
Διδάγματα από τη Λατινική Αμερική που τόσο αγαπάμε.
Καιρός να σκεφτούν όσοι συντηρούν τη λατρεία πολιτικών ειδώλων, αρκούνται σε πρόσκαιρες επιτυχίες, διχάζουν, δεν μοιράζουν την εξουσία, αρνούμενοι τη διαδοχή τους στη νεότερη γενιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου