Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Θανατομάθεια, καρκινομάθεια στου Μπαμπούλα (Ευθύμης Σαββάκης)



Έχοντας μόλις πιάσει διαφημιστική δουλειά στου Μπαμπούλα, γραφείο τελετών στη Θεσσαλονίκη, ο Ευθύμης Σαββάκης, δημοσιογράφος απ' τη λιγνιτόπνοη Πτολεμαΐδα, έπειτα από ανεξήγητη απώλεια βάρους, επισκέφτηκε τον γιατρό, διαγνώστηκε έγκαιρα με καρκίνο, που με επιτυχία αντιμετώπισε.
Φέτος την άνοιξη τον κάλεσαν στα Χανιά να μιλήσει
για το πως είναι να δουλεύεις διαφημιστής σε οίκο τελετών
και για την περιπέτεια της υγείας του.
Και στην προηγούμενή του δουλειά,
διαφημιστής για δωμάτια απόδρασης (escape rooms),
είχε έρθει σε επαφή με τον καρκίνο των άλλων,
προκαλώντας δώρισμα παιχνιδιών και βιβλίων
στη Λάμψη, Σύλλογος Γονέων Παιδιών 
με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος 


Από συνέντευξη σε κοζανίτικη εφημερίδα

Με εκνευρίζουν άπειρα και οι φράσεις «έχασε τη μάχη, κτλ κτλ» που έρχονται σε αντιδιαστολή με τους νικητές που παρουσιάζονται ως σούπερ ήρωες. Είναι λογικό να προβάλουμε τις ιστορίες με αίσια έκβαση προφανώς. Προφανώς. Για να παίρνουν θάρρος και αυτοί που νοσούν τώρα. Αλλά δεν έχουμε καταλάβει κάτι. Υπάρχουν άνθρωποι που διαγνώστηκαν και το μόνο που τους ανακοινώθηκε στη «μάχη» είναι ο χρόνος που τους μένει. Ποια μάχη λοιπόν; Πιστεύετε ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν πάλεψε; Που δεν ήθελε να ζήσει περισσότερο; Που δεν είναι ήρωας μπροστά σε έναν πόλεμο που είχε κριθεί από τη διάγνωση; Τα γράφουμε πολλές φορές σαν να είναι μία ισότιμη μάχη και κερδίζουν μόνο οι γενναίοι.

Όχι ρε φίλε. Δεν είναι έτσι. ΟΛΟΙ παλεύουν γενναία (ρωτήστε έναν ογκολόγο να σας πει ιστορίες). Αν το γράφεις έτσι είναι σαν να ρίχνεις ευθύνη στον ασθενή που δεν τα κατάφερε και στους συγγενείς που έμειναν πίσω. Ευθύνη;! Μέσα σε έναν τέτοιο αγώνα και μέσα στο μεγαλείο της ψυχής. Συνέλθετε. Θεωρώ ότι η εποχή μας έχει ανάγκη όχι τόσο από ήρωες αλλά από μοίρασμα.


Από συνέντευξη στον Προβοκατέρ


Σοβαρά τώρα, live streaming σε κηδείες ρε; Πάτε καλά;

Μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο, αλλά έχει τεράστια πρακτική σημασία και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές. Κυρίως για περιπτώσεις που ο συγγενής δεν μπορεί να έρθει εγκαίρως στην κηδεία από το εξωτερικό και θέλει να παρακολουθήσει το μυστήριο. Γενικά στην εταιρεία έχουμε επενδύσει σε μία σειρά καινοτόμων υπηρεσιών που μας ξεχωρίζουν στην αρένα του ανταγωνισμού. Υπηρεσίες που βάζουν και την επιστήμη στο κάδρο της διαδικασίας, όπως συμβαίνει με την «Ανάλυση DNA», όπου εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ενημερώνει τους συγγενείς του θανόντα για προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες ώστε να κινηθούν αναλόγως. 

......

 Στην άκρη του τραπεζιού καθόταν ένας ψυχίατρος. Δεν τον είχα ξαναδεί στη ζωή μου, οπότε όταν μου απεύθυνε τον λόγο τον άκουσα με προσοχή και επιφύλαξη. «Είναι σημαντικό αυτό που κάνεις. Και θα το καταλάβεις σταδιακά. Έχεις βρει τον κατάλληλο τρόπο για να ξορκίσεις έναν από τους μεγαλύτερους φόβος σου». Είχε δίκιο. Φοβάμαι οικτρά τον θάνατο. Όπως όλοι (άντε ίσως οι περισσότεροι). Είναι τόσο ανθρώπινο να τον φοβάσαι και να τον μισείς, καθώς όλους μας μας έχει στερήσει αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο, με αυτό το πρότζεκτ με βλέπω όντως αλλιώς. Προφανώς δεν έχω λύσει τα υπαρξιακά μου, αλλά έχω μάθει να «συζητώ» μαζί τους. Μεγάλο βήμα.

http://provocateur.gr/out-about/15542/pws-einai-na-doyleyeis-gia-ena-grafeio-teletwn

https://www.facebook.com/mak.savvakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου