Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Μαζικά βοδινά, δασοφάγα λεργιά!



η λεργιά, (κρητικά), φαγητό που λερώνει τη νηστεία

Ρίγος θα πιάνει αμαρτωλό που βοδινά πληθεύει,
κι απ' τα παιδιά του το νερό και πράσινο στερεύει!

Οι επιστήμονες του Water Footprint Network εκτίμησαν ότι για να πάρουμε 200 κιλά βοδινού κρέατος θα πρέπει να καταναλωθούν 1.300 κιλά ζωοτροφής (σιτάρι, βρώμη, σόγια κτλ), 7.200 κιλά σανό και πρασινάδα από βοσκοτόπους, 24.000 λίτρα νερού που θα πιεί το ζωντανό και 7.000 λίτρα νερού για άλλες πράξεις που περιλαμβάνουν πχ. την καθαριότητα του ζώου ή την μετέπειτα επεξεργασία του κρέατος.

Η αγάπη των πολιτών της Ελλάδας για τα γαλακτοκομικά και το κρέας είναι μια αιτία για το υψηλό αποτύπωμα της Ελλάδας, που ανέρχεται σε 2.338 κυβικά μέτρα ετησίως ανά κάτοικο. Για να έχετε μια σύγκριση, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.385 κυβικά μέτρα ετησίως ανά κάτοικο.

Ο Κεν Καλντέιρα, περιβαλλοντολόγος στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Κάρνεγκι, υπολόγισε ότι η κατανάλωση μισού κιλού βοδινού κρέατος προκαλεί υπερθέρμανση του περιβάλλοντος ανάλογη με αυτή που προκαλείται από την καύση ενός γαλονιού βενζίνης.


Περισσότερο κρέας, λιγότερα παρθένα δάση
2004
Κάθε φορά που τρώτε μία μπουκιά από ζουμερή μπριζόλα, ίσως να δαγκώνετε μαζί της και ένα κομμάτι ζούγκλας του Αμαζονίου. H μεγάλη ακμή που γνωρίζει η βιομηχανική κτηνοτροφία στον Αμαζόνιο θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες σπάνια είδη φυτών και ζώων, επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και στερεί από τους κατοίκους της Βραζιλίας πολλά αγαθά πρώτης ανάγκης που εξασφάλιζαν παραδοσιακά από το παρθένο δάσος.

Η παγκόσμια ζήτηση για βοδινό κρέας βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος. Οι εξαγωγές βραζιλιάνικου μοσχαριού έχουν πενταπλασιασθεί από το 1995, δίνοντας στη χώρα την πρώτη θέση στον κόσμο.

Τέλος από Σεπτέμβρη του 2019 στα χάμπουργκερ και στις μακαρονάδες μπολονέζ για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Γκόλντμιθς του Λονδίνου: το βοδινό κρέας θα πάψει να πωλείται στο εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα που σκοπεύει να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.


Μόνο οι πλούσιοι θα τρώνε βοδινό κρέας το 2050
«Οι απαραίτητοι πόροι για την παραγωγή του βοδινού κρέατος θα είναι 5 φορές υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς που χρειάζονται για την παραγωγή κοτόπουλου και γουρουνιού»

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. αποκαλυπτικό της δυτικής νεοφώτιστης χορτολογίας :-)
      αλλά εμείς θα επικεντρώσουμε στο βοδινό την αποχή μας

      Διαγραφή