Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Έρημος Ελλάδα; προνόει τα χείρω!



Πρόγνωση ερημοποίησης καρδιά και νου πλουτίζει,
σαν είναι ο πλούτος μέσα σου κι έρημο ξανανθίζει!


Λένε Έρημος θα γίνει
η τουρίστρα η Ελλάδα
και δεν θα 'χει να ποτίζει
του ΑΕΠ της τη μονάδα.

Η Ελλάδα ερημώνει
πάει να πει πως ανταμώνει
θαλασσόβουνη Σαχάρα
με πετρέλαια στη σχάρα.

Και παλιάς Ελλάδας κλίμα
σε νησιά Δανίας θα 'ναι,
μετανάστες τσίμα-τσίμα
νοσταλγοί δεν θα χωράνε.

Χτίζε πρόγραμμα εγκαίρως
με τραγούδια από το μέλλον,
πρόγευση του χειροτέρου
προνοεί νους Προμηθέων.

Τότε μες στη ξηρασία
θα φωνάζουμε επ' ώμου:
«Όλη μου η περιουσία 
στην καρδιά και στο μυαλό μου!»


ΥΓ

Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη που λειτουργούν με το ίδιο τρόπο του καναρινιού σε ορυχείο, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή. Παλιά, οι ανθρακωρύχοι έστελναν ένα καναρίνι στις στοές σαν ένα είδος ζωντανού συναγερμού. Αν το καναρίνι σταματούσε να κελαηδά, αυτό σήμαινε ότι υπήρχαν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.
Η όαση M'Hamid El Ghizlane στην έρημο του νότιου Μαρόκου έχει αρχίσει να λιγοστεύει το «κελάηδημά» της.....
.....Η περιοχή της Μεσογείου είναι ήδη μια από τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου. Και γίνεται ακόμη πιο ξηρή. Το 2007 και το 2008, η Συρία χτυπήθηκε από μια τρομακτική ξηρασία, με το ένα πέμπτο του πληθυσμού να χάσει τα προς το ζην και πάνω από 40.000 οικογένειες να εγκαταλείπουν τις αγροτικές εστίες τους για τις πόλεις. Μετά από λίγα χρόνια ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Αν και το ένα δεν είναι άμεση αιτία του άλλου - σίγουρα όχι για την περίπτωση της Συρίας τουλάχιστον - ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, σε μια γενική παρατήρηση, ότι «η αλλαγή του κλίματος ασκεί πιέσεις στους φυσικούς πόρους» και ότι «οι πιθανές συνέπειες περιλαμβάνουν την κοινωνική αστάθεια». 




-Βιβλίο που προτείνει λύσεις για την ερημοποίηση βρίσκεται στα αζήτητα.


Δε θα κάτσει όμως μια κυβέρνηση να ξεκινήσει κάτι που στα τέσσερα χρόνια μπορεί να μην είχε ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα και να μη χρεωνόταν κάτι άμεσα χρήσιμο για την κάλπη. Και μετά η επόμενη κυβέρνηση να δούλευε άλλα τέσσερα χρόνια και ακόμα να μην ερχόταν το τελειωτικό αποτέλεσμα, και στο τέλος θα φτάναμε σε μια κατάσταση μετά από 15 χρόνια να καρπωθεί το αποτέλεσμα εκείνος που θα κυβερνά. Ε, αυτό δεν το χωράει ο νους τους. Γι’ αυτό, ενώ το εργαλείο υπάρχει, καμία κυβέρνηση δεν το αξιοποιεί»




imgs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου