Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Χίλσμπορο - Καραϊσκάκη 4-0

1989/Hillsborough disaster with a state apology
1981/Karaiskakis Stadium disaster without a state apology



Ιστορική μέρα η 12η Σεπτεμβρίου 2012 για τις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο καθώς έπειτα από πολυετείς έρευνες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα που επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία για εγκληματικά λάθη και παραποίηση καταθέσεων. Η συγνώμη του πρωθυπουργού Κάμερον.

Στις 15 Απριλίου του 1989 το "Χίλσμπορο" φιλοξένησε τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Νότιγχαμ Φόρεστ και της Λίβερπουλ.

Μετά από μια σειρά από σοβαρών λαθών και παραλείψεων, οι ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς Λέιν, την βόρεια κερκίδα του σταδίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεράστια πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου, όμως εκατοντάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν και ποδοπατήθηκαν!

Αποτέλεσμα τούτης της ανεπανάληπτης τραγωδίας ήταν να χάσουν την ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, ενώ 776 τραυματίστηκαν! [....]

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκάλυψε ότι η Επιτροπή εξέτασε 450.000 σελίδες της δικογραφίας και άλλων αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στις οικογένειες των θυμάτων στην ανάγνωση του πορίσματος.

Ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι 59 από τους 96 νεκρούς θα μπορούσαν να είχαν ζήσει, αν τους παρεχόταν άμεση ιατρική βοήθεια και σχολίασε: "'Ήταν μεγάλο λάθος της αστυνομίας που παραποίησε τις καταθέσεις, για να ρίξει την ευθύνη στους οπαδούς. Οι οπαδοί της Λιβερπουλ, είναι πλέον βέβαιο, ότι δεν ευθύνονται για την καταστροφή" (από τον Γιάννη Γεωργόπουλο) http://www.sport24.gr/football/England/h_megalh_alhtheia_toy_xilsmporo.1925959.html 


Υπήρχαν υπεράριθμοι στην θύρα 7 ;
Οι πόρτες στην έξοδο ήταν κλειστές;
Τα τουρνικέ ήταν τραβηγμένα;
Οι φύλακες του σταδίου ήταν στην θέση τους;
Οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο πόστο τους;
Οι θύρες και τα τουρνικέ ήταν σκουριασμένα με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά;
Υπήρχαν κατασκευαστικά λάθη στο στάδιο Καραϊσκάκη;

από τη Μηχανή του Χρόνου (Δημήτρης Πετρόπουλος)







και Χρίστου Βασιλόπουλου Τραγωδία της Θύρας 7, πρώτο, δεύτερο μέρος

Το 1972 50 άτομα είχαν τραυματιστεί λόγω του συνωστισμού μετά τον αγώνα Ολυμπιακού – Αγιαξ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα 14 άτομα τραυματίστηκαν για τον ίδιο λόγο μετά την συνάντηση Ολυμπιακού Παναιγιαλείου. Και τις δύο φορές οι τραυματισμοί συνέβησαν στο ίδιο σημείο, στη θύρα 7. (http://www.facebook.com/PIREAS ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

.....
.....μισόλογα μόνο ακούγαμε τότε, που ήταν νωπές η οργή και ο θρήνος. Για κατασκευαστικό έγκλημα που έφτιαξε αυτήν τη «σκάλα-φονιά» το 1969, τότε που η χούντα ανακαίνισε άρον άρον το γήπεδο για να στήσει τη φιέστα της στον ευρωπαϊκό στίβο την ίδια χρονιά.

Αλλά και για τραγικά λανθασμένη εκτίμηση αξιωματικού της αστυνομίας, που έδωσε εντολή να μισοκλείσει η πόρτα (στην οποία υπήρχαν και θανατηφόρα τουρνικέ), γιατί...νόμιζε πως οι πανευτυχείς για την εξάρα οπαδοί του Ολυμπιακού έφευγαν τρέχοντας από το γήπεδο για να κυνηγήσουν τους οπαδούς της ΑΕΚ! Μήπως, με αφορμή την εξέλιξη για το «Χίλσμπορο», ήρθε ο καιρός να κάνει και η ελληνική Πολιτεία τη δική της «αποκατάσταση»; Σύμφωνοι, για κάτι τέτοιο απαιτείται λεβεντιά. Υπάρχει άραγε;. (του Στράτου Σεφτελή) http://www.sportdog.gr/article/125953/diko-mas-xilsmporo




The road is long
With many a winding turn
That leads us to who knows where
Who knows when
But I'm strong
Strong enough to carry him
He ain't heavy, he's my brother
So on we go
His welfare is of my concern
No burden is he to bear
We'll get there
For I know
He would not encumber me
He ain't heavy, he's my brother
If I'm laden at all
I'm laden with sadness
That everyone's heart
Isn't filled with the gladness
Of love for one another
It's a long, long road
From which there is no return
While we're on the way to there
Why not share
And the load
Doesn't weigh me down at all
He ain't heavy, he's my brother
He's my brother
He ain't heavy, he's my brother.
......

4-0
2. για την πρωθυπουργική/κρατική συγγνώμη

1 σχόλιο:

  1. Κάμερον-Σαμαράς

    Κοινό τους σημείο: και οι δύο ήταν πολιτικά παρόντες στα γεγονότα, ο Κάμερον εργαζόταν για τους Συντηρητικούς από το 1988, και ο Σαμαράς ήταν βουλευτής ΝΔ από το 1977.
    Διαφορές: ο Κάμερον υποστηρίζει Άστον Βίλα, ο Σαμαράς Ολυμπιακό· αν γνωρίζει κανείς να έχει κάνει έστω καμμία δήλωση για τα θύματα της Θύρας 7, ας την αναρτήσει.

    .....

    Εκεί πρόκειται να διοργανώσουμε μια συναυλία μνήμης υψηλού επιπέδου ανάλογο της λαμπρότητας του Δημοτικού Θεάτρου που σύντομα θα λειτουργήσει ξανά. Και τα έσοδα να αποτελέσουν την πρώτη «μαγιά» για το Μουσείο του Αθλητισμού»
    Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων προανήγγειλε, μια ιδιαίτερη αίθουσα για τους νεκρούς της Θύρας 7, στο Μουσείο Αθλητισμού.

    «Σας είχα ανακοινώσει ότι σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στη Βίλα Ζαχαρίου, στο Μουσείο Αθλητισμού μια ιδιαίτερη αίθουσα για τους νεκρούς της Θύρας 7 . Για να μην τους ξεχάσουμε ποτέ. Αυτή η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Τις προσεχείς ημέρες, δημοπρατείται το έργο που θα διασφαλίζει την ύπαρξη αυτής της αίθουσας.

    Σε λίγες εβδομάδες, θα ανοίξουμε το Δημοτικό μας Θέατρο.

    Εκεί πρόκειται να διοργανώσουμε μια συναυλία μνήμης υψηλού επιπέδου ανάλογο της λαμπρότητας του Δημοτικού Θεάτρου που σύντομα θα λειτουργήσει ξανά. Και τα έσοδα να αποτελέσουν την πρώτη «μαγιά» για το Μουσείο του Αθλητισμού».


    http://www.attikipress.gr/41858/aithoysa-gia-toys-nekroys-ths-thyras-7-sto-moyseio-athlhtismoy

    Άντε για το 4-1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή