Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Συμφωνία ιθαγενών-μεταναστών το 1621


«Λευκό αγρίμι, πού βαδίζεις;;
να ακυρώσεις πας τη λαϊκή σου βούληση;;»
....
Ο λευκός κερατάς στο Καπιτώλιο
 βούβαλο μου θύμισε,
που για φυλή και για τιμή,
κουβέντα δεν εσήκωνε.

Κι όμως, ιθαγενείς και μετανάστες
συμφώνησαν και έζησαν μαζί 
χρόνια πενήντα τέσσερα.
«Κι εσύ για χρόνια τέσσερα
δεν θες να περιμένεις;;»
.....
Μασαχουσέτη, 1621
με διαλόγους της εποχής μας



ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: φτάσαμε, αγάπη μου! νάτη η Αμέρικα! επιτέλους λεύτεροι από το καταπιεστικό καθεστώς της πατρίδας μας!

ΞΕΝΟΦΟΒΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: Να πάρει! κι άλλοι άσπροι μας έρχονται. Συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τις παραλίες μας, να παίρνουν τις δουλειές μας, και να τρων το καλαμπόκι μας. Και ποιός νοιάζεται;; Άρχισαν κιόλας να γεννοβολάνε!

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: Είναι ανεξέλεγκτοι! Και το χειρότερο, δεν τρων του βουβαλιού όλα τα μέρη! φτάνει πια! μετά από τον χορό της βροχής, θα μιλήσουμε στον αρχηγό.
[...]
ΑΡΧΗΓΟΣ: .....ο μάγος υπολογίζει να έχουμε σποραδικές βροχές με 75% ηλιοφάνεια...

ΞΕΝΟΦΟΒΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: αρχηγέ! κάθε μέρα τα σύνορά μας περνούν απρόσκλητοι αλλοδαποί. Πρέπει να κάνουμε κάτι. 

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: Αν ήταν στο χέρι μου, θα τους εκτελούσα όλους και από το δέρμα τους θα έφτιαχνα ζακέτες, ενώ τα κουφάρια τους θα έλιωναν στον ήλιο.

ΑΛΛΗΛΕΓΥΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: Προτιμότερο να τους καλωσορίσουμε, ωφελούν την οικονομία, μας έδωσαν άνετες κουβέρτες, και ποιός δεν λαχταρά να πίνει από το πύρινο νερό, που ονομάζουν ουίσκι;

ΑΡΧΗΓΟΣ: Δεν προσπάθησαν να σου αλλάξουν θρησκεία;; δεν πούλησαν σκλάβους από το σόι σου;;

ΑΛΛΗΛΕΓΥΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: παραδέχομαι ότι υπάρχουν κάποιες πολιτισμικές διαφορές.

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: βρε, φιλόχλωμοι χίπηδες!

ΑΛΛΗΛΕΓΥΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: συγγνώμη, ο όρος «χλωμό πρόσωπο» είναι ρατσιστικός, δεν γίνεται να βρούμε μια λέξη λιγότερο προσβλητική; 

ΑΡΧΗΓΟΣ: Σαν τι, λοιπόν, Κόρη που αγκαλιάζεσαι με δέντρα; 

ΚΟΡΗ: τα μποτάκια τους κάνουν κρακ-κρακ, όταν περπατάνε, γιατί δεν τους ονομάζουμε κράκερς;

ΑΡΧΗΓΟΣ: Από δω και πέρα, διατάζω όλους σας να ονομάζετε τους λευκούς ανθρώπους κράκερς!

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: Λοιπόν, πώς θα αποκρούσουμε τα κράκερς από την πατρίδα μας;

ΥΠΑΡΧΗΓΙΝΑ: Ίσως αν υψώναμε φράχτη!

ΞΕΝΟΦΟΒΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: ...θα έβρισκαν τρόπο να μπουν!

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: πρέπει να δείξουμε πυγμή! να τους στριμώξουμε στο ξύλο!

ΑΡΧΗΓΟΣ: Αρκετά! αύριο θα γνωστοποιήσω τους νόμους απευθείας στους κράκερς. [...]

Ως προστάτης της γης μεταξύ του Ιερού δώθε Βουνού και της λίμνης Ποποζάο, κηρύττω τους ακόλουθους νέους νόμους. Όλοι οι απρόσκλητοι κράκερς από εδώ και στο εξής θα θεωρούνται παράνομοι κράκερς. Έτσι μπορούμε να σας στείλουμε από εκεί που μας ήρθατε!

ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: να μας στείλετε πίσω στην Αγγλία!

ΑΡΧΗΓΟΣ: Αγγλία;; νομίζαμε ότι ήρθατε από το φεγγάρι. Επιπροσθέτως, όλοι οι παράνομοι κράκερς απαιτείται να εγγράφονται στα ιθαγενή προγράμματα φιλοξενίας, κι αφού ζήσουν αρμονικά για έξι χρόνια, θα παίρνουν μια κάρτα προσκόπου, που θα επιδεινύουν σε όλες τις συναλλαγές τους με τους ιθαγενείς.

...μετά από καιρό, όμως, έρχονται διαδηλώνοντας...

ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: «Ναι! κι εμείς μπορούμε!» «Ναι! κι εμείς μπορούμε!»

ΑΡΧΗΓΟΣ: Σαν τι μπορείτε, δηλαδή;

ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Μπορούμε και εμείς να ζήσουμε ισότιμα σε τούτη τη γη! είναι αναφαίρετο ανθρώπινό μας δικαίωμα!

ΞΕΝΟΦΟΒΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ: και ποιος νοιάστηκε για τα δικά μας δικαιώματα;;

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: βρε, πώς τολμάς να σηκώνεις ξένη σημαία στην πατρίδα μου;;

ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: πώς τολμώ;;...χμ, εσύ τριχωτέ τι παριστάνεις τώρα, τον Τσουμπάκα από τον Πόλεμο των Άστρων;

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ: γκρρρρ....μισώ τα κράκερς!!

...και ενώ ετοιμάζονται για πυγμαχία, κατεβαίνουν οι αετοί...

ΑΡΧΗΓΟΣ: ω, οι αετοί! ήρθαν να μας δώσουν τη σοφία τους!

ΑΕΤΟΙ: κάλμα, βρε παίδες, αυτοί οι άνθρωποι μεταναστεύουν σαν κι εμας, σήμερα είναι εδώ, αύριο κάπου άλλου. Ήρθαν στα μέρη μας γιατί η Αγγλία δεν υποφέρεται. Κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει σε υγρό και ψυχρό μέρος, αν είχε επιλογή.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Ώστε αν τους αποδεχτούμε, δεν θα μας βρει κανένα κακό;;

ΑΕΤΟΙ: Πιθανότερα όχι, τι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί;;

Και έτσι οι Ιθαγενείς ζουν αρμονικά με τους Λευκούς, και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα μετανάστευσης στην Αμερική!

____________________________________________________________

...και από την πλαστουργία στην ιστορία...

με αφορμή τον τίτλο στο βίντεο
«The Great Immigration Debate of 1621»
έψαξα και βρήκα ότι


Οι Εγγλέζοι μετανάστες έφυγαν λόγω έλλειψης θρησκευτικής ελευθερίας, την εποχή της διαμάχης καθολικών-προτεσταντών. Μετά από 65 μέρες ταξιδιού, 135 πελεγρίνοι (pilgrims, περιπλανώμενοι), Νοέμβρη του 1620, έφτασαν με το πλοίο Mayflower στις ακτές της Μασαχουσέτης, και ίδρυσαν την αποικία του Πλύμουθ https://en.wikipedia.org/wiki/Pilgrims_(Plymouth_Colony) Η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη λόγω της επιδημίας που θέριζε τους ιθαγενείς από προηγούμενες επαφές με Ευρωπαίους. 

Αρχές της Άνοιξης του 1621 υπογράφηκε συμφωνία ειρήνης και συνεργασίας με τον μασασόιτ (αρχηγό) της φυλής των Γουαμπανόαγκ. Οι ιθαγενείς δίδαξαν τους μετανάστες να καλλιεργούν καλαμπόκι, να ψαρεύουν και να κυνηγούν στη περιοχή, ενώ οι Εγγλέζοι θα προστάτευαν τα μέλης της σύμβασης από εχθρούς, όπως μια φυλή στο Ρόουντ Άιλαντ. Τον Οκτώβρη του 1621 υποτίθεται πως γιορτάστηκε διεθνιστικά η πρώτη Μέρα των Ευχαριστιών στο νέο κόσμο.

Το 1623, οι άποικοι με τις ιατρικές του γνώσεις έσωσαν τον αρχηγό, που είχε βαριά αρρωστήσει. (ιστορικός θεωρεί πως ένας λόγος μεταστροφής των ιθαγενών στη θρησκεία των αποίκων ήταν η ανικανότητα των ιερέων τους να τους σώσουν από τις νέες αρρώστειες) Ο αρχηγός υιοθέτησε λευκές συνήθειες, και έδωσε αγγλικά ονόματα στους γιους του, από Γουαμσούτα σε Αλεξάντερ, και από Μέτακομ σε Φίλιπ.

Όταν πέθανε ο πρώτος, ανέλαβε ο μικρότερος, και διακόπηκε η συμφωνία ειρήνης. Ο Φίλιπ, που έβλεπε το μέλλον, συνειδητοποίησε πως ο αριθμός των αποίκων αυξανόταν, ενώ οι ιθαγενείς μειώνονταν. Συμμάχησε με άλλες φυλές και σχεδίαζε πόλεμο. Όταν τα σχέδια του προδόθηκαν από χριστιανό ιθαγενή, που εργαζόταν ως διερμηνέας, άρχισε ο λεγόμενος πόλεμος του βασιλιά Φιλίππου ( https://en.wikipedia.org/wiki/King_Philip's_War ) που κράτησε από το 1675 ως το 1678, με νικητές τους αποίκους. Τρεις χιλιάδες ιθαγενείς, χίλιοι άποικοι πέθαναν, ενώ αρκετοί αυτόχθονες, μαζί με τον γιο του Μέτακομ, εξορίστηκαν στις Βερμούδες.

_________

Όσο για τον όρο cracker, αφορούσε αρχικά φτωχούς λευκούς αγρότες σε Φλώριδα και Τζώρτζια, αλλά κατά συνεκδοχή μπορεί να αποδίδεται για όλους τους λευκούς αμερικάνους https://en.wikipedia.org/wiki/Cracker_(term)
_________

και ένα επίκαιρο αυτόχθονο σχόλιο με αφορμή την πανδημία

«Είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός ότι στην επέτειο των 400 ετών από την έλευση του Mayflower στην Μασαχουσέτη είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε σπίτια μας και απομονωμένοι νιώθοντας τον φόβο και την αβεβαιότητα που βίωναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό βέβαια οι πρόγονοί μας», αναφέρει το μέλος του συμβουλίου της φυλής Ακίνα Γουαμπανόαγκ». https://www.janus.gr/2020/11/blog-post_26.html




Πηγές




πρώτη ελληνική αναφορά το 2006

SuperNews! was a 2005-2010 half-hour, satirical animated television series which aired on Current TV. It was created by Josh Faure-Brac who also wrote for the show and performed the majority of male voices. https://en.wikipedia.org/wiki/SuperNews!

The treaty is dead,
Crackers just raided the Capitol!
Time for constitutional revision debate!🧐


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου