Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ζώα και φυτά της Ακρόπολης


βιολόγος, περιβαλλοντολόγος
....
χασμόφυτα, φύονται σε χάσματα, ρωγμές των βράχων
...
....
Πλάκα από το plak/plakë (η παλιά) ή την πλάκα/pllakë, Pllakë και άλλες Πλάκες;
....
.....
αΐλανθος ailanthus/ailantoαείλανθος ινδονησιακής/μαλαισιανής προέλευσης, όπου στην τοπική γλώσσα αμπονέζικα σημαίνει δέντρο των θεών/του ουρανού, ai = δέντρο, lanto = ουρανός. Στα ελληνικά βρoμοκαρυδιά, βρoμόδεντρο, βρομούσα. Ο βασιλιάς Όθωνας τό φερε από την Κίνα· τότε ήταν της μόδας στην Ευρώπη τα ασιάτικα. 
.....
και περδικάκι, ξάνθιο, ζιζάνια, λέει, κατά την ανθρωποκεντρική αντίληψη...κατά τη φυτοκεντρική, γεωκεντρική δέν είναι; δέν επεκτείνονται και ρημάζουν άλλα φυτά; πέρα από τους αλλεργικούς τουρίστες που χάνουμε. Πού είναι μια μελέτη από αρχιτέκτονα τοπίου, αρχαιολόγο και γεωπόνο, για το ποιά φυτά και ζώα ταιριάζουν σε αρχαιολογικούς χώρους;

 ....αλλά και αρχαίο αιμοστατικό, αντιφλεγμονώδες...

 Ένα πολύ κοινό φυτό που φυτρώνει στους τοίχους και χαλάσματα είναι το ονομαζόμενο από τον Διοσκουρίδη (Δ, 85) Ελξίνη ή παρθένιον, ή περδίκιον (εξ ού και περδικάκι στη νεοελληνική γλώσσα), του οποίου τα φύλλα αν τεθούν ως κατάπλασμα θεραπεύουν το ερυσίπελας, τα κονδυλώματα, τα εγκαύματα και κάθε φλεγμονή και πρήξιμο. Μάλιστα ο Πλίνιος 22.17, γράφει ότι ο Περικλής κατά την ανέγερση ναού στον Παρθενώνα σε έναν εργάτη που κτύπησε και αιμορραγούσε, πήρε το φυτό αυτό και το έθεσε πάνω στην πληγή με αποτέλεσμα το σταμάτημα της αιμορραγίας, γι' αυτό και ονομάσθηκε «Παρθένιον», προς τιμή της θεάς Αθηνάς. (http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/51.asp)



.....
...άνισος ο αγώνας της βελανιδιάς έναντι του πεύκου στον ελληνικό χώρο...
....
οι σπόροι των χαρουπιών ήταν η πιο αξιόπιστη μονάδα μέτρησης,
ο χρυσός μετριόταν σε χαρούπια, αρχ. κεράτιονκεράτια > καράτια
......
Μικρομέρια της Ακρόπολης - Micromeria Acropolitana
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από το 1908. Εντοπίστηκε εκ νέου το 2006 από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη. Πολυετές φυτό με ύψος 5-20 εκατοστά. Φυτρώνει σε υψόμετρο 156 μέτρων και περιοχές με ανατολικό προσανατολισμό. Λατρεύει τον ήλιο και ανθίζει Μάιο - Ιούνιο με μικρά ροζ άνθη. Πολύ αρωματικό, μένει να δούμε αν είναι και φαρμακευτικό. Το φυτό είναι σε άμεσο κίνδυνο. Ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 400 άτομα. Κινδυνεύει από την ανθρώπινη παρουσία, από την εκρίζωση και τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου. Προτείνουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης να γίνει ένας βραχόκηπος. Για τον Γρηγόρη Τσούνη αντιπροσωπεύει το σύμβολο της επιβίωσης.(http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/)
....


"φυσιολατρικό έργo για άρπα" με το όνομα Micromeria Acropolitana από τον  Μιχάλη Κουμπιό. Αν η απαλή μουσική είναι οικολογική, θα ήταν αντιφατικό σε μια τέτοια εκδήλωση να ακουστούν ροκ και βαριά μέταλλα; χμ...μάλλον θα ταίριαζε σε εκδήλωση για τη βιοποικιλία του Νιαγάρα...έχει και η φύση τα ντεσιμπέλ της...
....
περισσότερα για τη βιοποικιλία της Ακρόπολης
από τους Γρηγόρη και Λάμπρο Τσούνη, πατέρα και γιο.
http://environmentalarchaeology.wordpress.com/2010/11/23//
....
Μια εικονική αίθουσα να 'χαμε για τη βιοποικιλία της Ακρόπολης από το μουσείο φυσικής ιστορίας Γουλανδρή στο μουσείο της Ακρόπολης δίπλα. Άλλο να λες ζώα και φυτά του ελλαδικού χώρου,  και άλλη χάρη έχουν τα ζώα και φυτά Ακροπόλεως. Θά 'ταν και εξαγώγιμο προϊόν...χόρτα, ραδίκια Ακροπόλεως....άλλο να λες σαύρα, κουρκούγιαλος, κασιδιάρης...και άλλο κροκοδειλάκι :-) στον εθνικό δρυμό της Ακρόπολης.

...και κλείνω με κάποια ζώα που δεν βόσκουν πια στον ιερό βράχο...
...pecora acropolitana...

8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον, γνώριζες ότι η Αττική έχει 13 βιότοπους για πουλιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εδώ μόλις μέτρησα δεκατρείς κύριους υγρότοπους από την ορνιθολογική

    1.Λιμνοθάλασσα Ψάθας
    2.Έλος Βουρκάρι Μεγάρων
    (υγρότοπος Πάχης)
    3.Λίμνη Κουμουνδούρου
    4.Εκβολές Κηφισού/Ιλισσού
    5.Εκβολές Πικροδάφνης
    6.Αλυκές Αναβύσσου
    7.Έλος Βραυρώνας
    8.Έλος Λουτρός
    9.Έλος Λούτσας
    10.Ρέμα Ραφήνας
    11.Έλος Σχινιά
    12.Λίμνη Μαραθώνα
    13.Λιμνοθάλασσα Σκάλας Ωρωπού με εκβολή Ασωπού

    όλα εκτός δήμου Αθηναίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί συγκεντρώνονται σήμερα δίποδοι αμνοί, προσερχόμενοι καταστόλιστοι στον Λουμπαρδιάρη γιά κοσμικούς γάμους καί βαπτίσεις ;-)
    .................
    Καί αφού είχες την υπομονή να ψάξεις στο... αρχαίο αρχείο τού dodoulis, να άλλο ένα: http://dodoulis.blogspot.gr/2007/04/springtime-greek.html :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο άρθρο, ταξιδιωτικό. :)

    Ένας παράδεισος ήταν όλη η Αττική μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η αντιπαροχή έκανε πολύ μεγαλύτερο κακό απ' ό,τι νομίζουμε. Η συνήθεια του να χτίζεις κυριολεκτικά οπουδήποτε είναι τόσο καταστροφική. Μακάρι να σταματήσει κάποια στιγμή.

    Τελικά, Μιχάλη, η ιστορία βρίσκεται παντού; Στην αρχιτεκτονική, τα φυτά κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ιωάννη :-)
    @Dodo..σε λίγο και αίτηση γάμου στο ΚΑΣ για γάμο πάνω στην Ακρόπολη :-)

    @τυφλόμυγα, καλωσόρισες, όλα λύνονται: γκρέμισμα, αποζημίωση και
    μετοίκηση, αλλά δεν υπάρχει
    πολιτική βούληση και ρευστό.
    ....
    παντού εκτός από τα βιβλία της σχολικής ιστορίας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή