Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Νανούρισμα ανήλικης κι ακοινώνητης




Μισώ τον χειμώνα μωρά να φυλώ,
στο μυαλό θερινό πανηγύρι κρατώ.

Έξω χιονίζει και εδώ κλαψουρίζει.

Σπίτι με τα πόδια, στη ζεστή γιορτή,
παπούτσια δεν θα 'χω και ρούχα να βάλω.

Κλαίει συχνά το μωρό, ύπνο να πάρω δεν μπορώ
Κοιμήσου να κοιμηθώ, από την πείνα δεν βαστώ.

Μακάρι νa 'φευγα, νa 'βλεπα πέρα απ' τα βουνά
το φτωχικό των γονιών μου καλύβι.



Mori mo iyagaru, Bon kara saki-nya
Παραμάνα δεν μ' αρἐσει να 'μαι
εξαιτίας της περσινής θερινής γιορτής.
Yuki mo chiratsuku-shi, Ko mo naku-shi
Το χιόνι θαμπώνει, το μωρό κλαίει

Bon ga kita-tote, Nani ureshi-karo
Στη Γιορτή όμως αν ερχόμουν, πώς ξένοιαστη να χαρώ
Katabira wa nashiObi wa nashi
χωρίς ρούχα και ζώνη;

Kono ko you naku, Mori wo ba ijiru
Το μωρό κλαίει, την νταντά ενοχλεί
Mori mo ichi-nichiYaseru-yara 
Παραμάνα όλη μέρα, αδυνάτισα

Hayo-mo yuki-tayaKono zaisho koete
Νωρίς το πρωί απ' τον χιονισμένο ξενώνα,
την πατρίδα μου να διέσχιζα
Mukou ni mieru wa, Oya no uchi
απέναντι εκεί θα φαίνεται, 
των γονιών μου σίγουρα το σπίτι.





Στην τελευταία κλίμακα της κοινωνικής ιεραρχίας βρίσκονταν οι «Mπουρακούμιν», οι Ιάπωνες που πραγματοποιούσαν τις δύσκολες εργασίες, όπως εκείνες της βυρσοδεψίας, της ταφής των νεκρών και της σφαγής των ζώων. Αν και οι κάστες έχουν καταργηθεί εδώ και αιώνες στην Ιαπωνία και τα παλιά χωριά «Mπουράκου» έχουν ενσωματωθεί πλέον στον αστικό ιστό των ιαπωνικών πόλεων, οι απόγονοι των Mπουράκου αριθμούν σήμερα 3 εκατομμύρια, στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι απόγονοι των Mπουράκου αντιμετωπίζουν ακόμη κοινωνικές διακρίσεις, ενώ ακόμη κι αν μετοικίσουν από τις παραδοσιακές τους κοινότητες, το στίγμα παραμένει καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι εργοδότες στην Ιαπωνία που ερευνούν εξονυχιστικά το οικογενειακό παρελθόν των υπαλλήλων τους, ανακαλύπτοντας τις ρίζες των Μπουράκου. Η αξία της γης στις παλιές συνοικίες των Μπουράκου είναι χαμηλότερη από εκείνη άλλων σημείων.
Την ιστορική λήθη έρχεται να ταράξει τώρα η Google Earth, που με τη δημοσίευση των χαρτών υπενθύμισε στους Ιάπωνες πού βρίσκονταν οι συνοικίες των μπουράκου. Σε έναν από τους χάρτες, η περιοχή κατοικίας των Mπουράκου σηματοδοτείται με ακρίβεια, χάρη σε κόκκινο ιδεόγραμμα που σημαίνει «βρώμικη μάζα». Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας της, η Google απήντησε ότι «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δεν έχει καμία πρόθεση να τα παραβιάσει». Ο εκπρόσωπος της εταιρίας στην Ιαπωνία, Γιοσίτο Καμπαγιάσι, επισημαίνει ότι η εταιρία δεν είναι ιδιοκτήτρια των εν λόγω χαρτών, τους οποίους προσφέρει απλά στους χρήστες.
Ύστερα από επίσημη διαμαρτυρία συλλόγου απογόνων Mπουράκου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, η Google Earth έσβησε από τους αρχαίους χάρτες κάθε αναφορά στα χωριά των Mπουράκου στις αρχές Απριλίου. Πολλοί, όμως, θεώρησαν ότι η ταχύτητα αντίδρασης της Google και η απόφασή της να μην δώσει εξηγήσεις για την αφαίρεση των χαρτών. «Η αφαίρεση δεν μας ικανοποίησε. Είναι σαν να λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ», λέει ο Τακάσι Ουκίνο, εκπρόσωπος της Λίγκας για την Απελευθέρωση των Μπουράκου.  
Ακόμα και τώρα, εταιρείες ψάχνουν το γενεαλογικό δένδρο ατόμων που προορίζονται για σημαντικές θέσεις και οικογένειες ψυχραίνονται αν τύχει και κάποιος ή κάποια παντρευτεί έναν μπουράκου. Μάλιστα, το όλο θέμα θεωρείται ταμπού, με αποτέλεσμα κανένας να μη μιλάει για αυτό, αλλά και όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία να κρύβονται και να περνούν μια ζωή στον φόβο μήπως και αναγνωριστούν.
Μάλιστα, ο Hiromu Nonaka, παρόλο που θεωρούταν φοβερά αξιόλογος πολιτικός, δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία. Ο τότε πρωθυπουργός, σε μια συνέλευση του κόμματός τους φέρεται ότι είπε: "Θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μας κυβερνάνε;"Έτσι, η υποψηφιότητά του δεν προχώρησε και ο Junichiro Koizumi βγήκε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

(θερινή γιορτή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου