Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Να 'χα του δράκου δύναμη



Δράκος ανθρωποσύστατος στο Καζαντζακοχώρι,
χορεύει, κυματίζεται σαν ναύτης απ' την πλώρη.

Το σύνολο, η Εχταγή, του Κώστα Τσακιρέλη,
δράκου χορό συγκόρμισε πρωτόφαντο στα μέρη.

Στον δράκο λαογράφημα Νίκου του Ταξιδιώτη,
το ζωντανεύει η φωνή της Άννας με θερμότη.

Κι η μουσική για τον χορό του Ισίδωρού 'ναι χτίσμα,
με τη Μαρία στα κρουστά κλαρίνιζε με ντύμα.

[...]

Κίνα, 1935

...καΐκια με φαρδιές ανασηκωμένες πρύμνες, πράσινες, κόκκινες, με δράκους σκαλισμένους στην πλώρα και κίτρινα ανθρωπάκια που ανεβοκατέβαιναν στα σχοινιά και σκλήριζαν. Μόλις που πρόλαβα να δω το δράκο της πλώρας -μαύρος με πορτοκαλιές ρίγες, με ανοιχτά σαγόνια, απ' όπου τινάζουνταν η γλώσσα του διχαλωτή σα φλόγα. Και τα γουρλωμένα κόκκινα μάτια του κοίταζαν τα λασπερά νερά και φοβέριζαν τα κακά πνέματα της τρικυμίας. 

Ο Δράκος είναι ο φοβερός μπαμπούλας της Κίνας, παντού εδώ, όπου κι αν γείρεις τη ματιά, βλέπεις σε σημαίες, σε πόρτες, σε κεντήματα, σε ζωγραφιές, στα μάρμαρα και στα ξύλα το φοβερό τούτο φανταστικό τέρας, μισό κροκόδειλος, μισό φίδι  με γαντζουνωτά, πεντάνυχα πόδια. Ο δράκος δεν έχει φτερά, μα μπορεί να πετάξει στα σύννεφα, γιαυτό και συμβολίζει κάθε τι υψηλό, το βουνό, το μεγάλο δέντρο, τον αυτοκράτορα. Ο δράκος είναι το σύμβολο της δύναμης, όλα τα φυσικά φαινόμενα είναι δικά του έργα, πυρκαγιές, πλημμύρες, κεραυνοί, σεισμοί. Όταν θυμώσει ο δράκος, σαλεύει την ουρά του και η γης κουνιέται· ή χύνεται στο φεγγάρι και στον ήλιο, ανοίγει το στόμα του και τα καταπίνει.

Τρέμουν οι κινέζοι να ανοίξουν γαλαρίες μέσα στη γης, και να δουλέψουν τα πλούσια μεταλλεία τους, ή να χτίσουν γιοφύρια, και δεν είναι λίγα χρόνια, που ένας ανώτατος υπάλληλος πολεμούσε την εγκατάσταση σιδηροδρόμων στην Κίνα με καταπληχτικά επιχειρήματα. Αντί να ξοδέψουμε τεράστια ποσά, έλεγε, για να αγοράσουμε τις μηχανές που έρχονται από τις θάλασσες, δεν θα ήταν πραχτικότερο να τα ξοδέψουμε, για να μελετήσουμε τους αρχαίους τρόπους της μεταφοράς, με τα αμάξια που τα τραβούν οι εναέριοι φτερωτοί δράκοι;;

Ο δράκος βρίσκεται παντού, στη γης, στον ουρανό, στο νερό, βρίσκεται ακόμα και μέσα στα σπίτια, όπου θρονιάζεται σα νοικοκύρης, γιαυτό και κάνουν οι κινέζοι αναγερτές τις στέγες, για να μπορεί ο δράκος να τυλιχτεί γύρα από τη στέγη αναπαυτικά.

ΥΓ

Οι Έλληνες είχαν τον Δαίδαλο, οι Εβραίοι τους αγγέλους, οι Άραβες το μαγικό χαλί, οι Κινέζοι τον ιπτάμενο δράκο· εκεί, τουλάχιστον, φτιάχτηκε το πρώτο χάρτινο αερόστατο θερμού αέρα. Και όμως, κανένα παιδί από αυτούς τους λαούς δεν κατάφερε να επινοήσει το αεροπλάνο. Πολύ αργά σκέφτηκε ο κρατικός υπάλληλος να δώσει γραμμή μελέτης της αρχαίας μεταφοράς. Ας είχαν, εξαρχής σύστημα παιδείας ελεύθερο στη φαντασία, και θα έδινε έγκαιρα λύσεις πρωτοπόρες πριν την κρίση.

Μέχρι τότε, ο δράκος παραμένει μια λαϊκή δύναμη πάλης και παρηγοριάς, αρκεί να του μιλάς, να τον εκπαιδεύεις, και να τον έχεις σύμμαχο. Υπάρχει μάλιστα και ο Άγιος Δράκος ο Πόντιος,  http://www.eortologio.gr/data/bios.php/?id=458 από ένα βάρβαρο χωριό, ονόματι Αραύρακα, https://tinyurl.com/y5wb3wdg δεν είναι, απολύτως, δρακοφοβική η Δύση, εξού και ονόματα Δράκος και Δρακούλα. Αυτός ο Δράκος, λοιπόν, αν και δεν ήταν χριστιανός, αγανάχτησε από τις αδικίες που έβλεπε, και φώναξε στον καίσαρα «και εγώ είμαι χριστιανός!», και έτσι από αλληλεγγύη με τους αδικούμενους για ένα καλύτερο κόσμο το αίμα του έδωσε.


Να 'χα του δράκου δύναμη να διώχνω τσι δαιμόνους,
άπου μας επετύχανε κι απόμακρους και μόνους.

Ξανοίχτε τα, τα περσινά, τέρμα τα πανηγύρια,
από κακοδιοίκηση της γης κακά γεννιούνται μύρια.

Να 'χαμε δράκου δύναμη, στον ουρανό πετώντας,
τέχνη θα συγιορτάζαμε, απόσταση τηρώντας!

Να 'χε και στέγη αναγερτή το σπίτι τση κεράς μου,
να κουλουριάζω το κορμί απ' τα παθήματά μου.

ΥΓ

Βίντεο, Βαγγέλης Μιχελάκης
8-14 Ιουλίου 2019, Μουσείο Καζαντζάκη, 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου
και Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Κίνα» Δρόμοι Λόγου & Τέχνης "10 Κινέζικοι Σταθμοί" Σταθμός 4 --> Ο Χορός του Δράκου

όλα τα ονόματα των συντελεστών
και φωτογραφίες από τον χορό
https://www.facebook.com/pg/traveling.festival/photos/?tab=album&album_id=2256931004426125

συνοπτική ροή των ελληνοκινέζικων δρώμενων
σε Ηράκλειο και Μυρτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου