Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ανθρωπιστικός Τουρισμός (Come to Greece and talk to me)



Λείψυδρη, δύσδομη, κάκαρχη, 
ευσκούπιδη, ηχορύπαντη,
λεπτή στη γη, τουρισμό παχύ 
η Ελλάς να θρέψει απορεί.


Τζάμπα θάλασσα, 
φτηνά ποτά και μουσική, 
νόμοι χαλαροί,
με νεαρούς λυτούς ευρωτουρίστες
στις χώρες τους δετοί ρολίστες.

Ποιος κάνει τη διαχείριση των προσκλήσεων των τουριστών;  Πώς θα ήταν ο ελληνικός τουρισμός, αν τα ξενοδοχεία τα είχαν άνθρωποι της παιδείας, της τέχνης, της επιστήμης; Πανεπιστημιακά ξενοδοχεία με βιβλιοθήκες, μουσικά όργανα, σύνεργα ζωγραφικής...λιγότεροι τουρίστες, άλλη ποιότητα, και πολλαπλάσια κέρδη για τα δισέγγονα, όχι με το άψε πίνε.

Άδικο να περιμένει το ευρωπαϊκό Εράζμους το Ελληνικό Πανεπιστήμιο για να καλέσει ξένους. Έπρεπε να είμασταν ορθάνοιχτοι σε όλο τον κόσμο από την ίδρυσή τους. 

Ποιους να καλούσαμε πρώτους;; κάποιους κάπως ομοιοπαθείς, τους Χικικομόρι της Ιαπωνίας, τα αποσυρμένα παιδιά στο δωμάτιο. 
http://ergotelemata.blogspot.com/2019/07/Hikikomori-Aposyrmenoi-Neoi.html Αποτυχημένος εσύ;; αποτυχημένοι και εμείς, θα του πεις! Εσύ ως άτομο, εμείς ως οικονομία. Αν συνεργάζονται μαζί δυο αποτυχημένοι, τη μοίρα τους θα αλλάξουνε και θα 'ναι κερδισμένοι. Αυτό που λείπει σε εσένα, το έχουμε εμείς. Αυτό που λείπει σε μας, το 'χεις εσύ!

Από το ένα εκατομύριο αυτέγκλειστους θα καλέσουμε όσους νιώθουν δημιουργικοί, αλλά δεν άντεξαν και απέτυχαν στην ιαπωνική ρουτίνα. Στην αρχή ως τουρίστες. Θα πούμε του γονιού, ίντα περιμένεις, δώσε μου το ιμέιλ του να του στείλω πρόσκληση να περάσει το καλοκαίρι του στην Ελλάδα.


Σε δεύτερη φάση, ίδρυση ευέλικτης ελληνογιαπωνέζικης σχολής με γλώσσες, ελληνικά για Ιάπωνες, γιαπωνέζικα για Έλληνες, και τεχνολογία, γραφιστικά, προγραμματισμό. Πρακτικά πράγματα, όχι απλώς να απονέμει πτυχία, αλλά με σκοπό να γίνει γρήγορα σύσταση τεχνολογικής εταιρείας σε ελληνογιαπωνέζικο νεόδμητο χωριό. Και έτσι θα επαναπατρίσουμε και δικούς κομπιουτεράδες απ' έξω. Εκεί θα φανεί κατά πόσο είναι ευέλικτο, αξιοκρατικό, ανεκτικό, φιλόδοξο, επαναστατικό σε επαφή με τη ζωή το ελληνικό πανεπιστήμιο.


Η Ελλάδα δεν είναι εύκολο να ελκύσει τα πρώτα μυαλά των ξένων χωρών. Μπορεί, όμως, να εστιάσει σε δεύτερους, σε τρίτους, σε αποτυχημένους σύμφωνα με το βαθμολογικό σύστημα, να μαγνητίσει ως χώρα δεύτερης ευκαιρίας όσους δημιουργικούς ξένους δεν μπορούν να αντέξουν την τετραγωνισμένη λογική του ανταγωνιστικού και γρήγορου κέρδους. Αυτοί απέτυχαν για το αυστηρό τους σύστημα, εμείς αποτύχαμε ως χώρα στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Το συνειδητοποιούν τα δύο μέρη, και συνεργάζονται με αλληλοκάλυψη στα κενά τους. Αμοιβαία και δημιουργική στροφή του ξένου προς τον ξένο.


Πόσες φορές σε ανθρώπινες σχέσεις κοινωνικό με μοναχικό άτομο ταίριαξαν; ή σε μια ομάδα εξωστρεφή μπήκε άτομο εσωστρεφές και ήρθε ισορροπία, και αντίστροφα, ένα εκδηλωτικό άτομο έδωσε ορμή σε χαμηλότονη ομάδα; 


Έτσι σφραγίστηκε και εδώ η έναρξη του μαζικού τουρισμού, με το σύμβολο του Ζορμπά, ένας εξωστρεφής άνθρωπος της δράσης συνεργάζεται με ένα εσωστρεφή συγγραφέα. Μπορεί να κάηκε το κλισέ, να ξεχάστηκε, αλλά αυτό τον στερεότυπο συνειρμό μετέδιδε, ότι ο χαμηλών τόνων τουρίστας ανταμώνει τον έξω καρδιά, δραστήριο ντόπιο. Άραγε συνεργάστηκαν; Τα χρόνια της αθωότητας πώς θα ξαναγυρίσουν;

Ο πρώτος κύκλος μαζικού τουρισμού κλείνει, χονδρικά από το 1950 ως το 2020. Αν ήμασταν και ακομπλεξάριστοι, θα 'καναν παρέλαση και αγήματα του ΕΟΤ, γιατί το ζήσαμε, απ' το '80 και μετά, ως στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, κομπασμού και μεγαλείου. Αν ήταν τόσο χρυσοφόρα επιχείρηση, όμως, όπως άφηναν να εννοηθεί, γιατί χρεοκοπήσαμε και γιατί δεν γίνεται επανεκκίνηση απ' τη λεγόμενη βαριά μας βιομηχανία; Και αφού η φύση βρίσκεται εκτός του μυαλού μας, δεν φτιάχτηκε από εμάς, για ποιο λόγο να κομπάζουμε; Ένας πόλεμος, ένα τσουνάμι, μια νέα οικονομική κρίση μείωσης τουριστών, και θα μαζεύουμε απ' την άμμο παλάτια. 


Οι αρχαίοι δεν ένιωθαν εγωιστική περηφάνεια για φύση που δεν έφτιαξαν, και είχαν και ελεύθερο χρόνο, λόγω δούλων, δεν είναι η περίπτωση των εργαζομένων στη Δύση, που στον προηγούμενο αιώνα τους δίνει το σύστημα άδεια για διακοπές και ανακαλύπτουν τις ακτές. Μέχρι τότε φτωχές, τα ψαροχώρια με τα κουνούπια, τους βάλτους, τα καλάμια, την υγρασία, τα έβλεπαν με περιφρόνηση τα αυτάρκη κεφαλοχώρια της ενδοχώρας. Και αυτό άλλαξε από τον ελεύθερο χρόνο που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι και ευνόησε η αυτοματοποίηση.


Η κύρια διασκέδαση των αρχαίων ήταν η δημόσια κουβέντα είτε στις εκκλησίες, στα γυμναστήρια, σε περιπάτους, στα λουτρά, ακόμα και στο θέατρο, χαίρονταν να βλέπουν άλλους ανθρώπους να κουβεντιάζουν, να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Δεν κάνανε γυμναστική στο σπίτι. Τώρα, μπορείς να πάει κανείς σε γυμναστήριο, ή διακοπές, και να μην ανοίξει στόμα, αυτιά, ή μάτια σε άλλες ιδέες και ανθρώπους. Σαν να φράκαρε ο εγκέφαλος, δεν παίρνει άλλα δεδομένα.

Στρατηγικό πλεονέκτημα η επένδυση στο ανθρώπινο μυαλό, όχι η επανάπαυση στα έτοιμα, το μυαλό θα προσπαθήσει να σώσει και τα άψυχα που έστησαν ο χρόνος και η φύση.

Πρώτο βήμα ένα σχολικό βιβλίο τουριστικής αγωγής, ψυχολογίας και γνωριμίας με ξένους πολιτισμούς. Υπάρχει πρόβλημα εκδήλωσης ευγένειας, δυσκολία να πούμε καλημέρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει στις επόμενες γενιές με ένα τέτοιο βιβλίο.

Και τελευταίο σκαλί επιτυχίας του στόχου να έρχονται οι ξένοι, όχι απλώς για ήλιο και θάλασσα, που φτηνότερα υπάρχουν κι αλλού, αλλά για τους ανθρώπους, να ανοίξουν την καρδιά τους πιάνοντας κουβέντα. Δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με το κλιματιστικό της ελληνικής φύσης, ότι θα δουλεύει στην ίδια σταθερή θερμοκρασία, ανάλογα την εποχή. Αυτό μπορεί να αλλάξει, να χαλάσει. Αλλά και χαλασμένο να 'ναι, θα συνεχίσουν να έρχονται ξένοι για τους ανθρώπους, να βρουν αυτιά και μάτια να μιλήσουνε.

(!) Γιατί δεν υπάρχουν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια μνημεία καλωσορίσματος των ξένων; θα μπορούσε π.χ. να στηθεί το άγαλμα του Διογένη με το φανάρι που καταμεσήμερο ανθρώπους ζητούσε, αυτό που στήσανε οι Τούρκοι στην πατρίδα του, στη Σινώπη του Πόντου. (Πόσα από τα αγάλματα και τα δημόσια εικαστικά μας έχουν λειτουργική και θεατρική υπόσταση;)

Το επάγγελμα που πρέπει να πάρουν φωτιά οι μηχανές του είναι του ψυχολόγου, για να γίνει κέντρο παγκόσμιας ψυχοθεραπείας η Ελλάδα. Π.χ. μπορεί να ακούσεις παράπονα από ψυχολόγους, ότι οι Έλληνες τους φοβούνται ακόμα, είναι κολλημένοι στο τρίπτυχο «οικογένεια, φίλοι, θάλασσα», που σημαίνει και πρόβλημα να έχουν δεν θα το παραδεχτούν. Και γιατί, λοιπόν, να περιμένεις πελάτες από τους Έλληνες; τόσοι τουρίστες έρχονται, διπλάσιοι από τους ντόπιους, και ακομπλεξάριστοι. Ας κάνει μια καμπάνια η ένωση ψυχοθεραπευτών Ελλάδας στο εξωτερικό, να βρει συνεργασίες, και π.χ. το 2030 θα ακούγεται ο εξής διάλογο σε ντιβάνι του εξωτερικού: 

-και πού μου προτείνετε να κάνω ψυχοθεραπευτικό τουρισμό; 

-στην Ελλάδα, θα απαντά, ο ντόκτορ. 

-μα εκεί, ακούω, τη χτυπήσανε τυφώνες, ξηρασίες! 

- δεν έχεις ακούσει ότι οι καταστροφές φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους; εκεί έχουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, βγαλμένο από την ιστορία και τη λογοτεχνία τους, αν θες με ανθρώπους να μιλάς στην Ελλάδα να πας! Πάρε κι ένα τουριστικό μπλουζάκι που πέρσι μου δώσανε!


I was in depression and Greece healed me
Ήμουνα σε κατάθλιψη και η Ελλάς με γιάτρεψε

απώτερος στόχος, αντί να πάνε στην Ινδία οι Beatles του 2060, (το αντίστοχο συγκρότημα του μέλλοντος), να έρθουν στην Ελλάδα για διαφορετική σκέψη, διαφορετική μουσική και διαφορετικούς ανθρώπους.


Χτίζε πρόγραμμα εγκαίρως
με τραγούδια από το μέλλον,
πρόγευση του χειροτέρου
προνοεί νους Προμηθέων.

Τότε μες στη ξηρασία
θα φωνάζουμε εκτός νόμου:
«Όλη μου η περιουσία 
στην καρδιά και στο μυαλό μου!»

imgs
''Diogenes Sitting in his Tub'' by Jean-Léon Gérôme (1860)

Greece as a state is sinking and decomposes every day while its future is uncertain. At the same time Greece as a place remains beautiful and unique to its visitors and residents.” Poster by Greek design group Beetroot. It was designed for an article of “TaNea” newspaper where five design studios had to design a poster about promoting Greece in this time of crisis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου