Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Επανασελήνιση (το φεγγάρι λάμπει για όλους)



 ~

(☽*

 ~


~

*☾)

~
~  ~

Βάλαν το φεγγάρι
μες στη θάλασσα
για να βρει νερό
και να ξεπλύνει
τις πληγές
που του καναν εκείνοι
που φαντάστηκαν 
ισλαμοσύνη.

Και γιατί εμάς
να κυνηγούν φαντάσματα,
και όχι τα ισλαμικά παιδιάσματα
που στη σημαία τους συνέραψαν
της φύσης νυχτικά παγανοσύμβολα;;
Πέρα στου γνησίου Ισλάμ την πατρώα γη,
εν αρχή ο λόγος του δικαίου ξίφους εστί.

Στη μονοσύμβολη, μονώνυμη Ελλάδα
θάψαν το Ημισέληνο Βυζάντιο,
τη Μισοφέγγαρη Άρτεμη,
το αστροσέληνο της Ουρανόπολης,
του Ιπποκράτη απ' τη Χίο τους μηνίσκους.
Ποιος φεγγαρόφοβος αρνείται
αυξανόμενο κρεσέντο σύμβολο της φύσης;;
Δεν φταιν οι μισοφέγγαροι, 
μα το ολόφεγγο μυαλό
 που έθαψε αλλόμορφη ιστορία μας.

Εκεί που οι φετίχηδες
προσπάθησαν να πνίξουν
 μισοφέγγαρο στη θάλασσα,
εκεί θα στείλουν οι μισόψυχοι 
κι αλλόμορφους ανθρώπους.

(Dort wo man Bücher verbrennt,

verbrennt man auch am Ende Menschen)



https://coinweek.com/ancient-coins/star-crescent-ancient-coins/





Αναδύθηκε λαμπερό πρώτη φορά από τα νερά του Θερμαϊκού στα Δημήτρια του 1995 στο ύψος όπου βρίσκονται σήμερα οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Ταξίδεψε στη Σάνη Χαλκιδικής το 1998 φωτίζοντας έναν βράχο της ακτής για δύο χρόνια. Επέστρεψε ξανά στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης μπροστά στην πλατεία Αριστοτέλους το 2000. Πήγε μια βόλτα στο Σεν Τροπέ το 2007 όπου έμεινε για έναν χρόνο.

Ξαναγύρισε το 2010 στην προκυμαία της νέας παραλίας όπου έλαμπε απέναντι από το «Μακεδονία Παλάς». Πριν από τρία χρόνια δέχθηκε βανδαλισμούς. Άγνωστοι το ξήλωσαν και το πέταξαν στη θάλασσα. Δύτες το ανέσυραν αλλά για να στηθεί μπλέχτηκε στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Χρειάστηκαν περίπου 40 υπογραφές από υπουργεία και υπηρεσίες στην προσπάθεια του δήμου για την επανατοποθέτησή του.

Η μικρή του οδύσσεια τελείωσε αισίως και σήμερα το «Φεγγαράκι στην Ακτή» του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη βρήκε την τελική του θέση μέσα στη θάλασσα, όπως είχε σχεδιαστεί πριν από 23 χρόνια. 

Την επανεγκατάστασή του ανέλαβε ο επιχειρηματίας-δωρητής Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος «υιοθετεί» παράλληλα και τη συντήρηση δύο πάρκων στη Νέα Παραλία, τον Κήπο των Γλυπτών και τον Κήπο της Μεσογείου. 

Το μισοφέγγαρο, είναι μία μεταλλική ανοξείδωτη εγκατάσταση, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων.

«Η ανάδυσή του από το νερό είναι πιο θεαματική από τη θέση του στη ξηρά. Η αντανάκλασή του θα είναι καλύτερη και ο φωτισμός που θα σχηματίζει τον δρόμο του φεγγαριού θα δίνει ένα εντυπωσιακό θέαμα», είπε ο καλλιτέχνης Παύλος Βασιλειάδης.

«Η Θεσσαλονίκη το αγάπησε, ιδιαίτερα τα παιδιά», εξηγεί. «Μπαμπά, μπορώ ν’ ακουμπήσω το φεγγάρι;» άκουσα να λέει ένα παιδί και ερωτευμένους να κλείνουν ραντεβού στο φεγγάρι. Είδα μια κοπέλα να παίζει άρπα μπροστά στο «Φεγγάρι» ενώ ο φίλος της τη φωτογράφιζε. Ακόμη κι όταν το έβγαλαν από τη θάλασσα οι δύτες μετά τον βανδαλισμό, ένας διασώστης βρήκε την ευκαιρία να το προσφέρει στην καλή του κάνοντάς της πρόταση γάμου. Τώρα θα είναι ασφαλές και, για να παραφράσω τα λόγια του Πετρώνιου στο «Σατυρικόν», βάζοντας στη θέση του ήλιου το φεγγάρι, luna lucet omnibus: «Το φεγγάρι λάμπει για όλους». (Γιώτα Μυρτσιώτη)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου