Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Edutainment - Διασκεδομάθεια (Braintainment - Τερψίνοια)




...ή ψυχαγοπαίδεια, το τερπνόν μετά του μαθευσίμου...διασκεδάσκαλος, edutainer...διασκεδομαθής μαθητής, που του αρέσει ή τα πιάνει μόνο με διασκεδ(ιδ)ακτική μέθοδο...ψυχαγομορφωτική, edutaining...γαλλιστί édumusement, ludo-éducation.

Braintainment, ψυχαγονόηση, διασκεδόνοια, τερψίνοια, τερψίνοες ασκήσεις ή μαθητές, που τέρπουν τον νου ή τέρπονται από, μα την αγία Τερψινόη, τη μούσα της χαρούμενης γνώσης :-). Method of Muses amusing, μέθοδος των διασκεδαστικών/φαιδρών Μουσών. (edutrainment, εκπαιδαγώγηση, braintrainment, νοαγωγία). Η χωρισμένη "εκπαιδευτική ψυχαγωγία, educational entertainment" δεν μοιάζει και πολύ διασκεδαστική.

H ψυχαγωγία είναι μία εκθεσοπυροβολημένη λέξη, η συμμετοχή, λένε, του ανθρώπου στα ανώτερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού, που τον μορφώνει πνευματικά και αισθητικά και τον εξευγενίζει. Με αυτόν τον ορισμό μοιάζει και πλεονασμός ο όρος εκπαιδευτική ψυχαγωγία, αρκεί να πεις ψυχαγωγία, που βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην καθομιλουμένη· μόνο στη φροντιστηριακή, δοκιμιακή ιδιόλεκτο. Αφού ψυχαγωγός στα αρχαία ήταν ο Χάρος, και ψυχαγωγέω, οδηγώ ψυχές, πείθω, εξαπατώ, (στην ελληνιστική εποχή διασκεδάστηκε η παλιά έννοια), οπότε σου λέει ας αποκτήσει και η νεότερη αγωγή της ψυχής ύφος βαρύ, για τους ολίγους, ενώ οι πολλοί εγκλωβισμένοι φυτοζωούν στη νόθη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, όπου εφήμερα σκορπίζουν τις έγνοιες τους, σαν ζώα εκτονώνονται, μπλα, μπλα...Δεν έχω υπόψη μου αντίστοιχο δίπολο κήρυγμα σε άλλη γλώσσα.
~~

Και τι άλλο παράδειγμα διασκεδομάθειας να δώσουμε παρά από το κύριο κατά τους αρχαίους μάθημα, εξού και Μαθηματικά. Donald in Mathmagic Land, 1959, στη Χώρα της Μαθηματικής Μαγείας, ή στη Μαθημαγική Χώρα, που προτάθηκε και για Όσκαρ· τερψιστίχως: Στη Μαθημαγική Γη  ο Ντόναλντ απορεί

((Μαθημάγος 1) ταχυπολογιστής νους που κάνει μαθημαγείες, μαθηματικά μαγικά, κόλπα, τρικ, mathemagician 2)  διασκεδάσκαλος που παραδίδει μάθημα μαγικό.))

Το αντίστοιχο ελληνικό θα ήταν, σε καρτούν, ει δυνατόν, λ.χ. "Τα Καραγκιοζάκια/τα Κολλητήρια στη Χώρα της Μαθημαγείας". Ο Καραγκιόζης Μαθηματικός ή Δάσκαλος, οδηγεί σε έργο μάλλον πλακατζίδικο, φαντάζομαι, παρά νοαγωγικό, αλλά θα το διαβάσω και θα δω.

Ο Ντόναλντ ταξίδεψε στη Μαθημαγεία το 1959 για να παρακινήσει τους αμερικανόπαιδες να νικήσουν τους σοβιετικούς στη μάχη των επιστημών και του διαστήματος, σήμερα το 2013 δεν υπάρχει ανταγωνισμός, και κάτι καλύτερο, ισάξιό του για παιδιά 8-15 ετών. Δεν εξελίχθηκε, δεν αναπλάστηκε, δεν έγινε remake.


 σημειώσεις

Λάθος είπε το συναρμολογούμενο πουλί το π 3.141592653589747(93) etc. etc. etc. Σήμερις  ήταν η μέρα της π-προσέγγισης, 22/7=3.142857...αυτή η ακολουθία επαναλαμβάνεται επ' άπειρον -> repeating decimal, περιοδικός αριθμός, που τον εκτιμούν οι αριθμολόγοι.

Mathematics? That's for eggheads! Come on, let's go to ancient Greece, to the time of Pythagoras, the master egghead of them all....with his pals and fraternity of eggheads....So from these eggheads, the Pythagoreans, with their mathematical formula ncame the basis of our music of today.

Egghead στην αρχή σήμαινε αβγοκέφαλος, φαλακρός. Στις εκλογές του 1952, ρεπουμπλικάνοι αποκάλεσαν έτσι τον ευρυμέτωπο δημοκρατικό υποψήφιο Άντλαϊ Στίβενσον, και από τότε καθιερώθηκε για τους διανοούμενους, παίρνοντας τη θέση του highbrow, υπέροφρυς, ψηλοφρύδης. Αν γραφόταν τώρα η Μαθημαγεία, ο Ντόναλντ θα έλεγε: "maths is for nerds/ geeks". Ο Στίβενσον, λοιπόν, απάντησε με χιούμορ "eggheads (workers) of the world unite, you have nothing to lose but your yolks!" (yokes). Υπάρχει και το ορφικό αυγό, ως σύμβολο διανόησης, που μπορεί να έπαιξε και αυτό τον ρόλο του. Ας δώσουμε ένα υποθετικό δικό μας παράδειγμα: κατεβαίνει στις εκλογές του '77 ο φαλακρός Καστοριάδης, και ένας δεξιός δηλώνει: τί να μας πουν από πολιτική οι γλόμποι; και καθιερώνεται το γλόμπος για το διανοούμενος, άλλωστε λέμε και φωστήρας. Το γλόμπος, βέβαια, ταιριάζει ειδικότερα για τον ευρηματικό διανοούμενο, που κατεβάζει ιδέες, οι οποίες συμβολίζονται με τον λαμπτήρα πυράκτωσης.(lightbulb), όπως ο γλόμπος του εφευρέτη Κύρου Γρανάζη.

...ΑΒΓοκέφαλος, αυτός που στην ερώτηση τί σου θυμίζει το ΑΒΓ απαντά τρίγωνο, και για αβγ, πολλαπλασιασμό. Για μεγάλα κεφάλια της διανόησης: ψηλοκέφαλος, βαθυκέφαλος, ψιλοκέφαλος, το αντίθετο του χοντροκέφαλος, αλλά μπορεί να σημαίνει και ψιλομέτωπο, με αραιό σε τρίχες κεφάλι. Ξυστοκέφαλος, που ξύνει το κεφάλι του για να αιματώσει καλύτερα τον εγκέφαλο. Ψειροκέφαλος, ο ψείρας, που τα ψειρίζει, όλο έχει απορίες και ερωτήματα. Κάποια μπορεί να αντικατασταθούν με το -όμυαλος.

pentagram = πεντάλφα (πεντάγραμμο = music staff/stave)
you'll find mathematics in the darndest places. (damnedest)
pluck the string!
By golly! (by God!) ευφημισμός
Shh! It's a jam session. τζαμάρισμα, αυτοσχέδια πρόβα.
Pythag, old boy, put her there! Πάιθαγκ, Πυθαγράκο κόλλα το!
Now I'll be a goshdarned egghead τώρα θα γίνω γλόμπος, και πολύ διανοούμενος.
golden section  χρυσή τομή φ=1.6180339887, οι χρυσότομοι είναι οι εύμορφοι, που έχουν ιδανικές αναλογίες, ideal proportions,
golden rectangle χρυσό ορθογώνιο
Gee, Mr. Spirit,
Well, we can't all be mathematically perfect.
δεν μπορούμε να είμαστε όλοι χρυσότομοι
nature's Pythagorean society of the star.
Now that you're all pent up in a pentagon
petunia, star jasmine, starfish, wax flower
Checkers?
No, Chess!
In fact, Louis Carroll, (Λιούις Κάρολ), a famous mathematician with a literary mind,
used chess as a setting for his classic tale, Through the Looking Glass.
lost pawn! Preposterous! (πρωθύστερο, παράλογο)
Hopscotch (κουτσό)
Tiddlywinks (ελληνιστί;)
billiards
Antiquated ideas, bungling, false concepts, superstitions, confusion!
παλιές ιδέες, τσαπατσουλιές, λαθεμένες έννοιες, προλήψεις, σύγχυση!
get the hang of it. του παίρνω τον αέρα, το κολάι
subtraction Three from four is one.
So, if he shoots for the first diamond, he should make it.
It's called "playing the diamond system".
cue στέκα
cushion σπόντα, three-cushion τρίσποντο
It's a cinch! πανεύκολο, παιχνιδάκι
Now you're ticking. τώρα δουλεύεις σαν ρολόι
The mind knows no limits when used properly.
No pencil is sharp enough to draw as fine as you can think.
and no paper large enough to hold your imagination.
In fact, it is only in the mind that we can conceive infinity.
Mathematical thinking has opened the doors to the exciting adventures of science.
Ι 'll be dog-darned!
I've never seen so many doors before.
Each discovery leads to many others.
An endless chain.
Hey! Hey! Whatsa matter with these doors?
Hey! These doors won't open! They're locked!
Of course they're locked.
These are the doors of the future,
and the key is...
Mathematics!
Right. Mathematics.
The boundless treasures of science are locked behind those doors.
In time, they will be opened by the curious and inquiring minds of future generations.
In the words of Galileo: La matematica è l'alfabeto col quale Dio ha scritto l'universo
"Mathematics is the alphabet with which God has written the universe."

Υ.Γ.
άγνωστος αριθμός πίσω από το x,
 ή γνωστέος αριθμός, που πρέπει γίνει γνωστός;

έχεις τρεις θείες, σου δίνουν, η καθεμιά, τρία γλυκά
 πόσα έχεις;
...
και συλλογή μαθηματικού χιούμορ
http://fagogenis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_21.html
....
Το αντίθετο της διασκεδομάθειας;
μάλλον η βαρυμάθεια, βαρυμαθής, βαρυδάσκαλος,
 τα παλιά (;) τα χρόνια, που τα σκιαζε η σοβαροφάνεια,
και το ξύλινο μάθημα.

2 σχόλια:

  1. Εκπαίδευση, παιδεία, παιδιά, παιδεμός...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτά είναι μεσαιωνικά, άγνωστα στους αρχαίους,
      που Μούσες είχαν χαρωπές, δασκάλους αγοραίους :-)

      Διαγραφή