Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πατρίδες των Ολυμπιακών Αγώνων

..................
Από την τελετή έναρξης
In a sense, the Olympic Games are coming home tonight. This great, sports-loving country is widely recognized as the birthplace of modern sport. It was here that the concepts of sportsmanship and fair play were first codified into clear rules and regulations. It was here that sport was included as an educational tool in the school curriculumThe British approach to sport had a profound influence on Pierre de Coubertin, our founder, as he developed the framework for the modern Olympic Movement at the close of the 19th century. (source - video
Κατά μία έννοια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται σπίτι τους απόψε. Σε αυτή τη μεγάλη χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό και αναγνωρίζεται ευρέως ως η γενέτειρα του σύγχρονου αθλητισμού. Ήταν εδώ που οι έννοιες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι κωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε σαφείς κανόνες και κανονισμούς. Ήταν εδώ που ο αθλητισμός συμπεριλήφθηκε ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο σχολικό πρόγραμμα. Η βρετανική προσέγγιση στον αθλητισμού είχε βαθιά επίδραση στον Pierre de Coubertin, τον ιδρυτή μας, καθώς ανέπτυξε το πλαίσιο του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος στο τέλος του 19ου αιώνα. (μετάφραση θείας Σοφίας)
Καμία επίσημη αντίδραση εκτός απο ΑΝΕΞ, ΧΑ, ΛΑΟΣ.
As all students know, the Greeks gave birth to the Olympic Games, Greece is the birthplace (house) of the Olympics. But yesterday in my speech I said that Britain is “the home of modern sports” where rules and codes of many modern sports were invented and codified in the 19th century. In this sense, the United Kingdom is the home of modern sports but Athens is the home of the Olympics. (source
Όπως όλοι οι μαθητές γνωρίζουν, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο μου είπα ότι η Βρετανία είναι "η πατρίδα του σύγχρονου αθλητισμού" όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα. Υπ'’ αυτήν την έννοια, το Η.Β. είναι η πατρίδα των σύγχρονων αθλημάτων αλλά η Αθήνα είναι η πατρίδα των Ολυμπιακών. (ενν. των σύγχρονων Ολυμπιακών, λόγω 1896, και όχι των αρχαίων της Ολυμπίας. Όταν οι ξένοι λένε Olympic κυρίως αναφέρονται στους σύγχρονους αγώνες)
Από την τελετή λήξης
To the athletes: you have earned the respect and admiration of a global audience and you have written a new chapter of Olympic history that began in ancient Olympia 3,000 years ago" Through your commitment to fair play, your respect for opponents, and your grace in defeat as well as in victory"You have earned the right to be called Olympians" (sourcevideo
Στους αθλητές: κερδίσατε τον σεβασμό και τον θαυμασμό του παγκόσμιου κοινού και γράψατε νέο κεφάλαιο Ολυμπιακής ιστορίας που ξεκίνησε στην αρχαία Ολυμπία 3.000 χρόνια πριν. Μέσω της δέσμευσης σας στο δικαίως αγωνίζεσθαι, τον σεβασμό στον αντίπαλο, και την ευπρέπεια στην ήττα και στη νίκη κερδίσατε το δικαίωμα να σας αποκαλούν Ολυμπιακούς αθλητές (που μεταφράστηκε συμμετασχόντες σε Ολυμπιακούς αγώνες επειδή υπάρχει και ΕΣΟΑ, Ένωση των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες)

Επειδή ειπώθηκε πως ο Ρογκ λέει τα ίδια σε κάθε Ολυμπιάδα, εδώ του Πεκίνου η ομιλία, και εδώ της Αθήνας. Το 2004 είχαμε διαφημιστικό σύνθημα "There's no place like home", αλλά, αν και ανέφερε ότι τους ιδρύσαμε, ότι επιστρέφουν στις ρίζες τους, δεν είπε πως οι αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους. Μπορεί να ιδρύσεις κάτι και αυτό να μετακομίσει κρατώντας μόνο μια εθιμοτυπική ανάμνηση της ρίζας του· οι λεπτομέρειες μας ξεφεύγουν.

Ρητορικό σχήμα, λοιπόν, της λόγιας παρομοίωσης, αντί να πει σαν να έρχονται σπίτι τους απόψε. Άλλο το ύφος της ρητορικής, άλλο το πεζό της ιστορίας. Για ποιούς άλλους θα μπορούσε να ειπωθεί σε τελετή έναρξης; για το Παρίσι λόγω Κουμπερτέν, που εφηύρε τη λέξη και την έννοια του Ολυμπισμού, ένας από τους οκτώ ιδρυτές των αγώνων τον 19ο αιώνα, οι υπόλοιποι Άγγλοι και Έλληνες: Σούτσος, Αβέρωφ, αδέλφια Ζάππας, Βικέλας, Χάλλεϋ και Μπρουκς.

Για χώρες που έχουν διακριθεί διαχρονικά και αναλογικά στα μετάλλια. Για την Αμερική, ή τη Σοβιετική Ένωση παλιότερα, αυτό θα ήταν απλώς μια κολακεία στον ισχυρότερο. Αν εξαιρέσεις όμως τις ισχυρές βιομηχανικές χώρες που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες, πρώτη έρχεται η Ουγγαρία με ομαλή γραφική παράσταση, και όχι όποτε διεκδικούμε, διοργανώνουμε τους αγώνες να θησαυρίζουμε τα μετάλλια και μετά να εξαφανιζόμαστε, σαν την Ελλάδα, που μάλλον κατέχει τα πρωτεία στους πεφτάστερους ολυμπιονίκες. Επιπλέον, η Βουδαπέστη είναι η παρολίγον γενέτειρα των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων· αν τυχόν η Αθήνα αδυνατούσε, θα μεταφέρονταν εκεί που γιόρταζαν οι Ούγγροι τη χιλιετηρίδα του Ουγγρικού Βασιλείου με αθλητικούς αγώνες σε καινούργιο στάδιο. Καί λόγω των οικονομικων προβλημάτων από τη χρεοκοπία μας το 1893, καί επειδή υπήρχε η διαμάχη Κουμπερτέν με τους Έλληνες, που δεν μας εμπιστευόταν ότι θα τα καταφέρουμε, και κυρίως επειδή ήθελε τη διεθνοποίηση των αγώνων, και όχι τη μόνιμη διεξαγωγή τους στην Ελλάδα, όπως απαιτούσαμε εμείς. Αν δεν έσκαγαν τα λεφτά οι Βλάχοι Ηπειρώτες ευεργέτες, τώρα θα είχαμε "Βουδαπέστη, πατρίδα των ολυμπιακών αγώνων". Τέλος, η Ουγγαρία είναι πρώτη και στα χρυσά μετάλλια ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε χώρας, ενώ ανάλογα τον πληθυσμό έρχεται δεύτερη με πρώτη τη Φινλανδία. Το 2012 τη βαθμολογία κατά πληθυσμό και ΑΕΠ κέρδισε η Γρενάδακατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κίνα.

Παράλληλα, επειδή η Νορβηγία είναι η πατρίδα του σκι, και πρώτη στα χειμερινά μετάλλια, θα μπορούσε να αποκληθεί και πατρίδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως πατρίδα του Παρολυμπιακού κινήματος καλείται το Λονδίνο, καθώς εκεί έγινε το 1948 η πρώτη αθλητική διοργάνωση πριν μπουν επίσημα στους Ολυμπιακούς του 1960 στη Ρώμη υπό τη διεύθυνση της βρετανικής ομοσπονδίας· γιαυτό και ονομάζονται  9th Stoke Mandeville Games. Πατέρας τους είναι ο γερμανοεβραίος γιατρός Ludwig Guttmann, που έχοντας διαφύγει από τους Ναζί, βρήκε δεύτερη πατρίδα στην Αγγλία, και πρόσφορο έδαφος να αναπτύξει τις ιδέες του. Εκεί, ως Ελλάδα, πάμε καλά με προοδευτικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουν τα λιπομελή τα αρτιμελή μετάλλια. Από το 1896, 118, και από το 1976, 80.

“Brazil accept that football came to their country through an Englishman [the English-educated Charles Miller] but have made a pretty good fist themselves of suggesting they are also a motherland of football. We would still suggest that having sent some of the staff there we hold the ace card. But we can’t deny that they have done a pretty good job themselves over the last 100 years.” Five World Cups for a start.(telegraph.co.uk/
Οι Βραζιλιάνοι παραδέχονται πως το ποδόσφαιρο ήρθε στη χώρα τους από έναν Βρετανό, (γεννημένο εκεί και σπουδαγμένο στην Αγγλία, τον Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλερ) μα έχουν προκόψει τόσο πολύ που δηλώνουν ότι και η Βραζιλία είναι πατρίδα του ποδοσφαίρου. Ίσως έχοντας στείλει δικό μας εκπαιδευτή να νομίζουμε πως έχουμε το πάνω χέρι. Μα δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόοδό τους τα τελευταία εκατό χρόνια. Πέντε παγκόσμια κύπελλα, μόνο για αρχή.
Εμείς δεν στείλαμε εκπαιδευτή να τους διδάξει αθλητισμό, τα βρήκαν μόνοι τους στα βιβλία. Η πρώτη ολυμπιακή αναφορά της νεότερης εποχής ανήκει στον Σαίξπηρ το 1590, και η πρώτη αθλητική διοργάνωση που ονομάστηκε ολυμπιακή ήταν στο Κότσγουολντ το 1612. Φαντάσου μετά από δεκαετίες να έχει καταντήσει η Πρέμιερ Λιγκ Σούπα Λιγκ, και οργισμένα αγγλικά κόμματα να διαμαρτύρονται επειδή αποκάλεσε ο τάδε επικεφαλής τη Βραζιλία ή την Ιβηρία "πατρίδα του ποδοσφαίρου", αγανακτισμένα αγγλάκια να κράζουν στο ίντερνετ· βαλκανοποίηση της Δύσης. Ανάλογο παράδειγμα, οι βρετανοί εφηύραν το υδατόσφαιρο (γουότερ πόλο), πήραν τέσσερα χρυσά στις πρώτες ολυμπιάδες και έκτοτε είναι ανύπαρκτοι. Αν αποκαλέσει κανείς επίσημος την Ουγγαρία με τα εννιά χρυσά, "πατρίδα της υδατοσφαίρισης", θα εγερθεί ζήτημα;;

Ή μήπως πατρίδα της τέχνης, της επιστήμης, της δημοκρατίας, του θεάτρου, της φιλοσοφίας, της ιατρικής κτλ δεν μπορεί να ονομάσει κάποιος μια χώρα που τώρα ακμάζει, αναμορφώνει και δημιουργεί ιστορία;; είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας;; Οι πατρίδες του πολιτισμού αλλάζουν στη ροή του χρόνου. Κάποτε ήταν η Μεσοποταμία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, οι Άραβες, τώρα είναι η Δύση, και αύριο ποιός ξέρει τι. Οι τίτλοι βέβαια μένουν για να διεκδικούνται από τους κληρονόμους, όσους έχουν καημό να διεκδικήσουν.

Οι νεοτεριστές δεν πολυασχολήθηκαν με τον Ρογκ, ούτε κολακεύονται με παλιές ιστορίες, κοιτάνε και κρίνουν το παρόν τους. Σαν να τους την είπε ο ατσαλάκωτος με τα όσα έβλεπε, σαν να αναρωτιόταν γιατί δεν σκέφτηκαν ένα σύνθημα "Sports return home". Ήταν όντως παράταιρη η   δήλωση σε σχέση με την μοντερνιστική τελετή...αφού δεν τα δείξανε, κύριε Ρογκ, τί τα λες;;...συντονίσου λίγο με την τελετή, δεν την είδες; "η βιομηχανική επανάσταση της Αγγλίας και ο συνδικαλισμός έφεραν το οχτάωρο, οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ύπνο, οκτώ ελεύθερο χρόνο, στον οποίον ο κάθε λαός, αν έχει όρεξη, αθλείται." Ταιριαστή με την αντιαθλητική τελετή δήλωση.

2 σχόλια:

  1. Πατρίδα, κοιτίδα, γενέτειρα, μήτρα...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μητρίδα, γεννήτρα, εστία,
    και λίκνο, κούνια
    που μας κούναγε
    τον ομφαλό της γης,
    τη γνώση μας αρούφαγε
    βάρβαρος ποιητής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή