Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Black Jack in the Ballot Box - Γκρύλος στο κουτί (Σκουτέλικας)

Jaacksss-In-The-Box!..by Dodo
about Greek elections 2012
 Jack-in-the-box, που οι Γάλλοι λεν diable en boîte, διάβολος στο κουτί και οι Ισπανοί caja sorpresa, κουτί-έκπληξη. Σκουτέλικας, κουτί, κουτός, σκουτέλι (γαβάθα), σκούληκας + έλικας, ελατήριο. Και αν είναι μπουνιά στο κουτί, μπουκετόκουτο,  η γροθιά της Πανδώρας (Pandora's boxing glove). Πού να προλάβουμε το πολύσημο jack;

1.Jack, γρύλος - ανυψωτικός μοχλός, lifting lever· το μεγάλο μηχάνημα, ανυψωτήρας, hoist(carjacking, κλοπή αυτοκινήτου, car + hijacking, αμαξοπειρατεία ή τροχοπειρατία)
2. Jack, a male animal, a donkey· η γαϊδάρα, JennyJenny ass και αντίστοιχα Jack ass, γάιδαρος και βλάκας. Εδώ και η Jenny έδωσε όνομα "θηλυκού" μηχανήματος, της κλωστικής μηχανής, spinning jenny.
3. Jack, παιγνιόχαρτοβαλές (υπηρέτης) /φάντης (παιδί, αγόρι, φαντάρος > infante, infantería, infantry)
4. Jack, κωμικός ήρωας παραμυθιών, Jack tales (π.χ. Ο Τζακ και η φασολιά) κατ' επέκταση, ο κατεργάρης. 
5. Telephone jack υποδοχή/πρίζα τηλεφώνου.
6. Naval jack, ναυτική σημαία. Η γνωστή βρετανική Union Jack.

Every man jack - every single person - every mother's son, αναλόγως τα συμφραζόμενα: ο κάθε κατεργάρης, και ο τελευταίος της σειράς, όλοι ανεξαιρέτως, π.χ. every man jack knows it, το ξέρει και η κουτσή Μαρία. I don' t know a jack (shit) Δεν σκαμπάζω γρυ.


A good Jack makes a good Jill. Ο καλός άντρας φτιάχνει την καλή γυναίκα. Every Jack has his Jill. Καθένας βρίσκει το ταίρι του.


Before you can say Jack Robinson. Ωσπου να πεις κύμινο. Jack Frost, Χιονιάς.

Jack of all trades and master of none, "πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης", "πολύξερος και ανειδίκευτος".

All work and no play makes Jack a dull boy "δίχως παιχνίδι, διακοπές, διάβασμα μόνο και δουλειές, και έγινε ο νους του σκερβελές." '''I jacked my job in, σταμάτησα τη δουλειά μου. Stop jacking around! Πάψε να χασομεράς.

Περισσότερα στα wiki, jack, Jack, jacker, jacksJack, idioms & phrases.

και κλείνουμε με μια παρωδία της ξύλινης εκλογοδιάρροιας.


"Γκούχου..Ψηφίστε εΜάΣ! γιατί εμείς θα πετύχουμε την ανατροπή της υπευθυνότητας και με ρευστότητα ανάπτυξης θα μπορέσουμε! αλλά θα χρειαστούμε μυαλό και ανέφικτες προτάσεις γιατί δεν μας αρέσει το πειραματόζωο της ασφάλειας και για αυτό φταίνε οι άλλοι. Εμείς έχουμε οράματα από την πολλή την ύφεση καί την πρωτοβουλία και θα αναβαθμίσουμε το μήνυμα και χωρίς προοπτική και δικαιοσύνη θα φτιάξουμε αλληλεγγύη; Εμείς, όχι εσείς! ούτε οι άλλοι! ψηφίστε εμάς γιατί αλλιώς θα έρθει μια μεγάλη καταστροφή και θα πέσει πάνω στα κεφάλια σας και θα καραφλιάσετε όλοι. Και μετά, θα γίνει σεισμός, λοιμός και κατακλυσμός, πανικός, ομίχλη, όλεθρος, χαμός! φωτιά, πόλεμος! ααα! χμ, αν δεν μπορείς να σκεφτείς σαν μεγάλος, σκέψου σαν παιδί και ψήφισε εΜαΣ! γιατί εμείς μπορούμε από σήμερα!

2 σχόλια: