Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μας έφαγαν τα Μονοπώλια ή πώς η Πληροφορική έγινε μάθημα Ιστορίας...

 (Αναδημοσίευση από το blog Σκέφτομαι άρα Υπάρχω)
http://www.ophilos.eu/2011/09/blog-post.html
........................................
..............
Κατά καιρούς εμφανίστηκαν διάφορα προγράμματα αναζήτησης πληροφοριών. Τελικά επικράτησαν τα πιό ισχυρά και πιο φθηνά προγράμματα που είναι  ο Internet Explorer της εταιρείας Microsoft και ο Net Communicator της εταιρείας Netscape Communications.

Στο μέλλον ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλοι φυλλομετρητές (browsers) αλλά με τις σημερινές συνθήκες της διεθνούς αγοράς, αυτό φαίνεται μάλλον δύσκολο, γιατί και οι δύο φυλομετρητές έχουν πάνω από το 99% της διεθνούς αγοράς. Ο πρώτος φυλλομετρητής (Internet Explorer) είναι ενσωματωμένος σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις των Windows.
Είναι από το βιβλίο της Γ' Λυκείου για τα Πολυμέσα και το Διαδίκτυο που έχει γραφτεί το 1999 και που θα διδάσκεται και φέτος!
Τολμώ και εγώ να κάνω μία αντίστοιχη πρόβλεψη όπως οι συγγραφείς του βιβλίου..

"Στο μέλλον ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα βιβλία για το διαδίκτυο, αλλά με τις σημερινές συνθήκες της εγχώριας κατάστασης αυτό φαίνεται μάλλον αδύνατο, γιατί το παρών βιβλίο για το διαδίκτυο έχει το 100% της "αντίστοιχης μονοπωλιακής αγοράς" στο Δημόσιο Σχολείο....
... Ακόμη και αν κάποια στιγμή χρεωκοπήσει η χώρα και δεν υπάρχει πιά Δημόσιο όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, το παρόν βιβλίο θα επανεκδοθεί μετά από χρόνια και θα βγει σε εφαρμογή για το iphone, γιατί σε αυτή την χώρα λατρεύουμε να νοσταλγούμε το παρελθόν μας, όσο τραγικό και αν υπήρξε σε κάποιες περιπτώσεις."


ps1. Και μία παράκληση, επειδή είναι το λιγότερο τραγελαφικό να διδάσκονται μαθήματα υπολογιστών (τρία μέτρησα) και διαδικτύου γραμμένα 12 χρόνια πριν, ας τα εντάξουν τουλάχιστον στο μάθημα της ιστορίας, παραλείποντας κάθε είδους προβλέψεις!
........................................................



Υ.Γ.
H Google ξεκίνησε Σεπτέμβρη του 1998
..λογικό να λείπει το όνομα της από βιβλίο του '99...
...για τις μηχανές αναζήτησεις πληροφοριών...
...να υπήρχε κρυφός όρος 
στην "συνεργασία" της Microsoft
 να μην αλλάξει
το βιβλίο της Πληροφορικής;; :-)

3 σχόλια:

  1. Πού πας και τα ξετρυπώνεις;
    Να σου πω την αλήθεια τα συγκεκριμένα βιβλία στο σχολείο που είμαι εδώ και δυο χρόνια, η πληροφορικός τα αφήνει δεν τα μοιράζει στα παιδιά. Μένουν σε μια στοίβα στην αποθήκη του σχολείου..

    Και δεν είναι τα μόνα παρωχημένα.
    Κατά τα άλλα μας έχει φάει όλους ο καημός φέτος τι θα απογίνουμε χωρίς τα σχολικά εγχειρίδα.

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-)
    ...
    ...πληρώναν τον browser το 1999
    και ήταν, λέει, πρόγραμμα φτηνό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήταν γιά γέλια- αν δεν ήταν γιά κλάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή