Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Γερμανικό Χρέος και Ελληνική Αμηχανία


Με αφορμή την επέτειο.....από Lifo 6-6-11 " Γερμανοί διαδήλωσαν σήμερα έξω από τη γερμανική πρεσβεία εξέφρασαν την απορία τους που οι Έλληνες δεν έχουν αναρτήσει ένα πανό στο Σύνταγμα, που να απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα και στην τρόικα με το αίτημα «Να πληρώσει η Γερμανία-λεφτά υπάρχουν-Πάρτε τώρα πάνω από 200 δις γερμανικές αποζημιώσεις» και «Άμεση προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη, κατά της Γερμανίας, για την αναγνώριση των οφειλών της στον ελληνικό λαό». Είναι μια καλή ιδέα προς τους αγανακτισμένους να σηκωθεί πανό στα Αγγλικά και τα Γερμανικά ώστε τα ξένα ΜΜΕ που μεταδίδουν στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις να δώσουν διεθνή διάσταση σε ένα δίκαιο ζήτημα της Ελλάδας "(ΑΚ Δίστομο Αμβούργο)

Προσπαθώντας να απαντήσω στην απορία ....οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε μάθει στο γενικό και αόριστο λόγο, τη συναισθηματική υπερβολή, αποφεύγουμε το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Από το σχολείο δεν υπάρχει ενημέρωση...να ναι καλά το google - Κατοχικό Δάνειο - Γερμανικές Αποζημιώσεις....δίχως όμως άρθρο στη βικιπαίδεια και κυρίως αγγλικά, γερμανικά που θα δινε άλλη διάσταση στο ζήτημα.

 Ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις, εσκεμμένες ή μη, των πολιτικών και ο ίδιος ο λαός το έχει ξεχάσει το ζήτημα, αν το συγκρίνεις μάλιστα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα...δεν βρέθηκε η ανάλογη Μελίνα. Μάλιστα τις δεκαετίες '80, '90, όταν ερχόταν η κουβέντα, θυμάμαι μου απαντούσαν κάποιοι μεγαλύτεροι ότι η χαριστική είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ και το ευρώ, που δεν την αξίζαμε με αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια, αντιστοιχούσε σε αποζημίωση, ότι δλδ οι επιδοτήσεις προέρχονταν κατά κύριο λόγο από Γερμανούς εργάτες.

Στην ουσία μετά τον Β' Παγκόσμιο, η Αμερική απέτρεψε μαζικές διεκδικήσεις εις βάρος της Δυτικής Γερμανίας και για να ενισχυθεί ως ανάχωμα στον Κομμουνισμό, και για να αποφύγουμε το λάθος των νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου, τις υπερβολικές αποζημιώσεις εις βάρος της ηττημένης Γερμανίας που προετοίμασαν την άνοδο του Χίτλερ. Κατά κάποιο τρόπο το σχέδιο Μάρσαλ κάλυπτε τις αποζημιώσεις και το αν κάποιο κράτος θα διεκδικούσε, αυτό επαφιόταν στο εθνικό του IQ, την εποχή και τις συνθήκες......(1953) το ύψος της εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να θέτει σε κίνδυνο, άμεσα μεν την ευημερία των πολιτών της χώρας, μακροπρόθεσμα δε την ανοικοδόμηση της οικονομίας της» (όταν η Ελλάδα κούρευε το γερμανικό χρέος, Παύλος Τσίμας).....Η μόνη αποζημίωση από πλευράς Γερμανίας ήρθε κατά τύχη με την υπόθεση Μέρτεν...όπου δόθηκαν 115 εκατ. μάρκα...για να απελευθερώσουμε τον Μέρτεν που είχε καταδικάσει η ελληνική Δικαιοσύνη και που βρισκόταν στις φυλακές Αβέρωφ κρατούμενος...η συμφωνία της 21ης Σεπτεμβρίου 1961, που τότε πιέστηκε ο Έλληνας πρεσβευτής Θ. Υψηλάντης στη Βόννη να αποδεχθεί, έχει τη δική του ρητή σημείωση ότι μ' αυτά τα χρήματα δεν εξοφλούνται οι υποχρεώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα. (Γλέζος στην Αυγή)

.....το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο. Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και όχι επανορθωτική. Ως τέτοια δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου 1953 που αναστέλει την καταβολή των επανορθώσεων και αποζημιώσεων......
..........Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του. Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ. Γερμανία επέστρεψε (αντίστοιχα το 1956 και 1971). (Τάσου Ηλιαδάκη) για οπτικο-ακουστικούς τύπου...η αντίστοιχη εκπομπή " Μηχανή του Χρόνου "
 Το δάνειο ήταν ιδέα της Ιταλίας. Ιταλοί και Βούλγαροι έχουν πληρώσει το δικό τους μικρό μέρος. Οι Γερμανοί, μερικές δόσεις προς το τέλος του πολέμου (νομικό πάτημα αναγνώρισης) Το υπόλοιπο που οφείλουν είναι κάποιες δεκάδες δις ευρώ. Οι ουδέτεροι Ελβετοί που επίσης δάνεισαν τότε τους Γερμανούς πήραν τα λεφτά τους πίσω. Το μόνο τέλος αγγλόφωνο άρθρο περί επανορθώσεων που βρήκα στη wikipedia ήταν για τη συγκρίσιμη με μας Γιουγκοσλαβία.

Τώρα λέει ο Παπανδρέου..πάμε Χάγη για το Δίστομο. Ας πάει, αν πάει. Εγώ εμμένω ως προτεραιότητα στο δάνειο γιατί είναι κάτι μετρήσιμο, άμεσα διεκδικήσιμο σε σχέση με ηθικές αποζημιώσεις θυμάτων και επιστροφές κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.
... ...

 ....Γερμανικό Χρέος και Μνημόνιο....

.........Με τον τρόπο λοιπόν αυτό, η ελληνική πλευρά παραιτήθηκε εν προκειμένω του δικαιώματος συμψηφισμού αλλά και προβολής ανταπαίτησης κατά της γερμανικής πλευράς έναντι των οφειλών της για τις παραπάνω αιτίες. Έτσι, μια πρόσφορη μέθοδος μερικής εξόφλησης των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας μέσω συμψηφισμού ή προβολής ανταπαίτησης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προς την γερμανική τράπεζα KfW έχει καταστεί πλέον αδύνατη.
Ταυτόχρονα, για να είναι βέβαιοι οι Γερμανοί για τη νομιμότητα της παραπάνω ρήτρας του άρθρου 7 (1) της δανειακής σύμβασης ζήτησαν προ πάσης καταβολής δανείου να υπογραφεί από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Δικαιοσύνης και το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών σχετική νομική γνωμοδότηση......Από τα παραπάνω λοιπόν αποδεικνύεται ότι οι Γερμανοί, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζουν ότι μας οφείλουν σημαντικά ποσά για τις παραπάνω αιτίες και για το λόγο αυτό φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα τους.....(Nότης Μαριάς: «Χαρίσαμε» στους Γερμανούς τις πολεμικές αποζημιώσεις με υπογραφή Γιώργου Παπακωνσταντίνου Επίκαιρα, 5/01/2011)


............σε πρώτη φάση η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό ληξιπρόθεσμο χρέος. Στη συνέχεια, θα πρέπει δοθεί σχετική εντολή από το υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξη του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους.

Η εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό του «αντίστοιχου γερμανικού χρέους προς την Ελληνική Δημοκρατία» θα έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της χώρας μας να μεταβληθεί σε πλεονασματικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική εποπτεία της ΕΕ, την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα spreads κ.λπ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, η Γερμανία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγγράψει το δημόσιο χρέος της προς την Ελλάδα στο δικό της κρατικό προϋπολογισμό κι έτσι να τεθεί πλέον το Βερολίνο στη βάσανο της πιθανής δημοσιονομικής επιτήρησης από την ΕΕ, αφού είναι πλέον σαφές ότι δεν θα εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά ούτε και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. 
Η τρόικα με το Μνημόνιο έχει επιβάλει με ύπουλο τρόπο τη διαγραφή όσων ληξιπρόθεσμων χρεών είναι δήθεν «ανεπίδεκτα εισπράξεως». Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έγινε και η σχετική ανεπιτυχής απόπειρα νομοθετικής διαγραφής ανείσπρακτων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 24 δις ευρώ.

Πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι από την πλευρά της τρόικας, διότι με τον τρόπο αυτό θέλει έμμεσα να επιτύχει τη μη εγγραφή στον ελληνικό προϋπολογισμό του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα ως δήθεν «ανεπίδεκτο εισπράξεως».

Για το λόγο αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι ιδιαίτερα προσεκτική προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά του άρθρου 7 της δανειακής σύμβασης Ελλάδας - κρατών Ευρωζώνης, όπου, όπως αναλύσαμε στα «Επίκαιρα», η ελληνική πλευρά παραιτήθηκε (παρανόμως και όλως αντισυνταγματικώς) από την ένσταση συμψηφισμού και την υποβολή ανταπαίτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις (Νότης Μαριάς: “ Γερμανικές αποζημιώσεις και ελληνικό δημόσιο χρέος” - Επίκαιρα, 19/01/2011)

..........................................................................................
 Με 162 δις λοιπόν, η Γερμανία υπο επιτήρηση, όπως λέει και στο βίντεο ο Νότης. Ακόμη και αν έτσι συμβεί με Θεού εντολή, τρομάσσω με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, νοοτροπία και τρόπο ζωής, ότι σε μια γενιά, οι Γερμανοί θα 'χουν ξεπληρώσει πάλι το χρέος τους κι οι Έλληνες ξανά θα χρωστάμε της Γερμανούς τα μυαλά.....................................................................

Καλές οι διεκδικήσεις αλλά πιάσε και καμιά 10αρά μεταρυθμίσεις...

......." να γίνουμε όμως μηχανές, γερμανικά ρομπότ;;;
δεν γίνεται...όπως άκουγα μικρός το '80 στην ΕΟΚ ".....

Αυτό είναι το δίλημμα της Ελληνικής Α-μηχανίας...

4 σχόλια:

  1. μία ευκαιρία να ζητήσει χρήματα πίσω
    η Ελλάδα χάθηκε το 1990, οπόταν
    θα μπορούσε να βάλει βέτο
    στην Γερμανική επανένωση

    Και ένας να βρισκόταν
    μπορούσε να εκβιάσει την Δεξιά κυβέρνηση των 151.

    Και βουλευτής επικρατείας -υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου ήταν ο νυν Μίκης Θεοδωράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μιά μαρτυρία γιά την μεταπολεμική, γερμανική στάση σχετικά με το δάνειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και επίσημη απάντηση το 2010 από υπουργείο
    εξωτερικών (english version)

    ........
    Ποιά κράτη επίσημα
    παραδέχονται λάθη και
    οφειλές τους;; ελάχιστα.
    ..........
    Ας κάνουν αυτοί τα δικά τους
    και εμείς τα δικά μας.

    Ο Κόσμος και εδώ και έξω
    έχει μαύρα μεσάνυχτα.
    Σύγκρινε το με τα Ελγίνεια.
    ...........................
    από ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή

    «στο παρελθόν σε αντίστοιχες ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε αναρμόδια να εμπλακεί στο θέμα, με κύριο επιχείρημα το «διμερή χαρακτήρα» της συμφωνίας. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να το επικαλείται πλέον, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αφού έχουμε την «de facto» ανάληψη αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν και την Ε.Κ.Τ, στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα της δανειοδοτικής και δανειοληπτικής πολιτικής στην Ελλάδα».


    Γενάρη

    Ο κ.Τρισέ στην πολύ λιτή, αλλά ιδιαίτερα «περιεκτική», απάντησή του, δηλώνει, και αυτός, αναρμόδιος διότι το «ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».

    Μάη

    ΑπάντησηΔιαγραφή