Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εισβολή στη Βουλή (1964, Ρένος Αποστολίδης)



Κι εγώ, από την πλευρά μου, πιστεύω πως ό,τι λέω πάει στο βάθος των συνειδήσεων -κάποιων συνειδήσεων- και δημιουργεί κριτήρια, στα οποία δεν αντέχει η πολιτική ανουσιότητα και κενότητα των φορέων και των κομμάτων και των παρατάξεων και των σχημάτων του ΚΟΝΦΟΡΜ! Πιστεύω, εντέλει, πως λίγο ακόμα, όχι πολύ, θα χορεύουν στον Τόπο μας τις γελοίες πολιτικές τους οι κενοί, γιατί θα ξυπνήση, θα ξυπνήση φοβερά -μην πλανιέστε- ο Λαός αυτός… Eγώ πάντως και θα πεθάνω ακόμα, αλλά θα κάνω το παν για να τον ξυπνήσω, να τον ξεσηκώσω!” (Ρένος Αποστολίδης, “Το κατηγορώ”, 1965, Έξω απ΄τις στρούγκες και τα κοπάδια, Nylon.gr)

....αυτό είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η δημοσιογραφία της, αυτό είναι η δημοκρατία της, έναντι αυτού λυπάμαι πολύ που δεν πέτυχε η εισβολή, που δεν μπήκε το πλήθος μέσα και να δείρει, όχι οτι θα βγαινε τίποτα...το ίδιο αυτό πλήθος άλλωστε είναι οι ίδιοι που αν βγαίναν βουλευτές, θα κάναν τα ίδια....(4:40 στο video)

- Εισβάλατε στη Βουλή, το 1964. Θα το κάνατε αυτό σήμερα;

«Πιστεύοντας ότι όλοι τους όμοιοι, και οι μεν και οι δε, και όχι μόνο πιστεύοντάς το, παρά εναντίος τους όλων, είπα κάποτε σε παιδιά που ρώτησαν ύστερα από μια τελευταία προεκλογική διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος: "Αυτό ήταν, κύριε Ρένο; Πείτε να κάνουμε κάτι;". Απάντησα εγώ: "Να πάτε στη Βουλή !". Εννοούσα να πάνε να φωνάξουν απόξω. Αυτή μου όμως η κουβέντα άκουσα να μεταδίδεται σαν προσταγή σε όλους και να γυρνάνε καταπάνω τώρα και όσοι κατεβαίνανε την Πανεπιστημίου.
.....................
Και είδα πλήθη μαχητικά να τραβάνε κατά τη Βουλή. Κι όταν έφτασα, σκέφτηκα: "Μωρέ ωραία μπουλντόζα το πλήθος!" Και τους είπα: "Μπάτε μέσα και λογαριαστείτε μ' όσους βρείτε μπρος σας! Ολοι όμοιοι είναι, βουλευτές και ψευτοδημοσιογράφοι γλείφτες !" Μέσα όμως όταν έφτασα στο μεγάλο χωλ, στο πίσω της Βουλής, σκέφτηκα ότι δεν έκανα καλά να μπω στη φωλιά του λύκου μόνος. Πήγα κι ακούμπησα την πλάτη μου στον τοίχο απέναντι, κι είπα: "Μη ζυγώσει κανείς, τον έσκισα!" Στεκόντουσαν καμιά εξακοσαριά απέναντί μου κι έβριζαν.

Και τότε είδα κάποιον να ρίχνει κάτι γροθιές και ν' ανοίγει χώρο, να βγαίνει εμπρός μου και να τους λέει:  "Τι βρίζετε; Ο Ρένος δε φταίει τίποτα! Ο Ρένος είναι ακαταλόγιστος !" Ηταν ο Λεωνίδας Κύρκος κι έκαμνε τα δημοκοπικά του κόλπα... " Κτήνος, κάθαρμα  ", του λέω (ήμασταν φίλοι, παίζαμε σκάκι στην ίδια πολυκατοικία). "Πάψε ρε τρελέ  ", μου λέει. "Ανοιξε την πόρτα πίσω σου και πέρνα! Πώς θα τελειώσει αυτό ;" Πράγματι μπήκα εκεί μέσα. Δεν είχε ούτε καρέκλα, ήταν μόνο τρεις αστυφύλακες, ήρθε κι ο Αθάνας, πρόεδρος της Βουλής τότε, κι όπως καθόμουν κάτω με την πλάτη στον τοίχο κι έβλεπα τα σκαρπινάκια του, μου είπε: "Τι είναι αυτά που κάνατε απόψε κύριε Ρένο! Ως και ο κύριος Κανελλόπουλος σας αποκηρύσσει." "Αει σιχτίρ ρε Αθάνα  ", του λέω. "Και πέστο και του Κανελλόπουλου!.." Φέραν εκεί άλλους τριάντα έναν κοινούς διαδηλωτές που τους έπιαναν ώς και στην Ομόνοια, και τους βαφτίζανε  " εισβολείς στη Βουλή !"

Στη δίκη που έγινε, έφτασε ώς και ο  " Μπαρμπαγιάννης  " λέγων αναιδέστατα στον πρόεδρο: "Τι δικάζετε κύριε πρόεδρε; Αυτός έφερε μονόκαννο για να σκοτώσει τον πρόεδρο (τον 'παπατζή')!"  " Τι λες ρε μαλάκα ", του είπα. Κι όταν του γύρεψε ο πρόεδρος να δείξει ποιος είναι ο Αποστολίδης, έδειξε για μένα έναν δεκαοκτώ χρονών που ήταν σωματώδης. Τέτοια ήταν η  " δίκη  "! Σε φωτογραφία που εγώ γελούσα, η λεζάντα ήταν: "Ο Ρένος κλαίων !" Εμεινα εκατόν έξι μέρες φυλακή στις φυλακές Καλλιθέας. Εχω ορκιστεί πως όσους τυχόν ζούν, όσο ζουν, θα τους κλείσω εκατόν έξι μέρες φυλακή, ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει τίποτα!»
(«Για όσους γίνεται λόγος σήμερα, περίπου όλοι ανάξιοι είναι» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 2003)


Το 1945 άρχισε να σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, γιατί τον κάλεσαν να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Ζώντας από κοντά την καταστροφή και τον θάνατο, ορκίστηκε να ρίξει μήτε μία σφαίρα και να καταγράψει ό,τι ζούσε επί δυόμισι χρόνια στον Γράμμο, το Βίτσι και κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Ρούμελης και της Πελοποννήσου. Μόλις απολύθηκε, δημοσίευσε την Πυραμίδα 67, ένα από τα πιο αυθεντικά κείμενα για τον Εμφύλιο Πόλεμο.


Από το 1951 ανέλαβε την αρχισυνταξία και την κριτική στήλη στο περιοδικό Ο Αιώνας μας, και το 1952 ίδρυσε με τον πατέρα του το περιοδικό Τα Νέα Ελληνικά, από τις σελίδες του οποίου άσκησε έντονη κριτική «εναντίον του πολιτικού και λογοτεχνικού κατεστημένου», και ιδιαιτέρως κατά της «Γενιάς του '30», καταλογίζοντάς της «πνευματική και ηθική ανεπάρκεια». Για τη στάση του αυτή, οι κριτικοί της εποχής τον αγνόησαν περιφρονητικά ή έφτασαν στο σημείο να μηνύσουν (ο Καραγάτσης, συγκεκριμένα) αυτόν και τον πατέρα του. Ωστόσο, το 1960 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες από τις Νότιες Ακτές.

Από το 1962 έως το 1964, διετέλεσε συνεργάτης της Γενικής Διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1963 κατήλθε υποψήφιος βουλευτής, και στις δημοτικές εκλογές του 1964 υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Μετά το τέλος μιας διαδηλώσεως, εισήλθε -επικεφαλής οργισμένου πλήθους- στη Βουλή. Για την πράξη του αυτή συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δυόμισι έτη φυλάκιση, εκτίοντας μόνο τρεις μήνες.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το 1969, άρχισε να δημοσιεύεται στον αθηναϊκό Τύπο η Ανθολογία Διηγήματος του Ηρακλή Ν. Αποστολίδη, την οποία ο Ρένος Αποστολίδης παραχώρησε δωρεάν, υπό τον απόλυτο όρο της μη παρεμβάσεως στα κείμενα εκ μέρους της λογοκρισίας. Η δημοσίευση, ωστόσο, της δικής του νουβέλας " Ο Α2  ", με θέμα τον Εμφύλιο, προκάλεσε την επέμβαση της λογοκρισίας και τη διακοπή της εμφάνισης της Ανθολογίας
.(Ρένος Αποστολίδης - βικιπαίδεια)

 (Video 1) Συνέντευξη στην Άγη Κασούμη. Εισαγωγή.

(Video 2) Στον καιρό του Διχασμού με ψευδώνυμο " Ο Τρίτος " στην Κεντρώα Εφημερίδα Ελευθερία.....Χρυσή Αντίσταση, η πληρωμένη απ' τους Βρετανούς.... Ο παράνομος τύπος της κατοχής ήταν πολύ περιοσμένος και αυτά που βγήκαν δήθεν μετά ήταν για δικαιολογήσουν αντιστασιακές συντάξεις..... Ο Ρόλος του Γεωργίου Παπανδρέου στα Δεκεμβριανά....

(Video 3) ...τότε ήταν τρέλα να μιλάς έτσι...δεν αστειεύοταν η δεξιά, ούτε η αριστερά..τώρα είναι στυλάκι επαναστατικό....τότε έγραψα την " Κριτική του Μεταπολέμου "....ο ίδιος ο εκδότης που το τύπωσε, αρνήθηκε να το εκδώσει...γιατί λέει τα βάζω με το σύμπαν των συγγραφέων που εκδίδει...δύσκολο να είσαι επαναστάτης και φτωχός αλλά και σπάνιο να είσαι επαναστάτης και πλούσιος...η περίπτωση του Ρώσου Κροπότκιν...τί είναι επανάσταση;;..ανατροπή ή " Στομαχική Αλλαγή "..;....Ανθρώπινος Λόγος και Παρενθέσεις/Παρεκβάσεις, αναφορά στον Καρούζο...Ο Σχιζοφρενής Λόγος ανοίγει παρενθέσεις που δεν τις κλείνει, ανοίγοντας νέες....Ναρκωτικά και Γράψιμο...

(Video 4) Πληρωμή από Συνεντεύξεις ....από το '52, που έγινε υποχρεωτική η ψήφος, ρίχνω άδειο λευκό φάκελο...αναφορά στον Τάκη Κύρκο, αδελφό του Λεωνίδα...ψυχροπολεμικές εκλογές νοθείας....με ποιούς συμφωνείς, ποιούς θαυμάζεις;; επιλεκτικά...Αρχαίους Έλληνες, Χριστό, Βούδα, Ινδικές Βέδες, Νίτσε, Βάγκνερ, Μπακούνιν, Κροπότκιν, Μπέρξον..τον εαυτό σου τον θεωρείς αναρχικό;;..εγώ δεν τον θεωρώ τίποτα, το χρησιμοποιώ για να δώσω στον άλλο μια κατεύθυνση...από λογοτέχνες...Παπαδιαμάντη, Βιζυηνό...

(Video 5) ...ο Σπύρος Ζουρνατζής του Περιοδικού Προοπτική (που δημοσίευε κείμενα του Ρένου) του προτείνει να κατέβει υποψήφιος με το Κόμμα των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη. " Μα εγώ διαφωνώ μαζί σας και με όλη τη Δεξιά"." " Το γνωρίζω απαντά ο Μαρκεζίνης αλλά σκάπτεις τας ψυχάς και τας συνειδήσεις των νέων. Θα λες ό,τι νομίζεις ". Και τότε άρχισα να λέω και εγώ στις συγκεντρώσεις τα δικά μου. " Δεν έχω καμία σχέση με αυτούς που έχουν στήσει τα μικρόφωνα. Τους σταυρούς δώστες τους όπου θέλετε, αφού έχετε την ανοησία να ψηφίζετε. Την ψήφος σας ζητούν για να επενδυθούν οι αυθαιρεσίες της εξουσίας. Και τις επενδύετε. Εσείς στήνετε τις μάσκες τους. Η Βάση φταίει για τους Πολιτικούς της. Αν δεν αρχίσουν να γκριζάρουν τα μαλλιά σας, δεν πρόκειται ποτέ να σας ανοιχτεί πόρτα σε αυτόν τον τόπο, τον κατεξοχήν γεροντοκρατούμενο.

(Video 6) Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με Γεώργιο Πλυτά (Ιούλιος 1964)....ο κόσμος θέλει να ακούει τις αλήθειες, άλλο τί τις κάνει μετά....Το Εσωτερικό Σαμποτάζ με τα Ψηφοδέλτια. Τί Πλαστήρας τί Παπάγος; Τί Καραμανλής, Τί Παπανδρέου; " Πολίτες Δυναμώστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κατεξοχήν ανασταλτικό μέσο της αυθαίρετης εξουσίας.

(Video 7) Μετά την ομιλία Πλυτά και λίγες μέρες πριν τις εκλογές πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια για τη βουλή με την αστυνομία....μπρος στους νέους της ΕΡΕ έβριζα τον Καραμανλή, πως δεν έχει βγάλει τα τσαρούχια από το στόμα αλλά αυτοί με αγαπούσαν, ο Ρένος είναι ο Ρένος και ας λέει τα δικά του....

(Video 8) η βία δε σε ενοχλεί; μια γροθιά είναι βία ελαφράς μορφής, χειρότερη είναι η συκοφαντία. Βία είναι αυτά που είδα μπρος στα μάτια μου στον εμφύλιο. Το πλήθος μπρος στην πόρτα της βουλής ήταν 4.000 το λίγοτερο. Μπήκαν περί τους 600 μέσα. Ξαφνικά ένας αδειούχος χωροφύλαξ τους φώναζε " παιδιά, αυτό είναι ποινικό αδίκημα ".  Απόπειρα στάσεως.

(Video 9Κύρκος: Ρένο κι εσύ με τους φασίστες;;...Κι εσύ Λεωνίδα με τον Χασάπη-Παπατζή του '44;; Εγώ έκανα το μισό, εσύ κάνε το υπόλοιπο, επιβάλλοντας τάχα την τάξη....γνωριζόμασταν από  δεκαπέντε χρονών παιδιά και του είχα πει " ..Θα σε διαγράψουν απ' το κόμμα σου ως διασπαστική συνείδηση...Γιατί το λες;;...Γιατί παίζουμε σκάκι και σφυράς Μπετόβεν ενώ πρέπει να 'χεις ξύλινο μυαλό...Η Φρουρά της Βουλής είχε κρυφτεί στα υπόγεια. Αφού έδιωξα το πλήθος, ο φρούραρχος με συνέλαβε. Δημοσιογράφοι φωτογράφιζαν δήθεν ήρωες βουλευτές που συλλάβανε διαδηλωτές....Κάποιοι φώναζαν " στο Γουδί, στο Γουδί! "

(Video 10) Ο Κύρκος προσπαθεί να με υπερασπιστεί...ένα στην τύχη είχαν συλλάβει τότε μαζί με μένα, ένα 62χρονο και μάλιστα κεντρώο...τις επόμενες μέρες έκαναν κάπου 30 συλλήψεις...μόνο ένας βουλευτής, ο Κολοκυθάς ήταν αυτόπτης μάρτυρας, οι άλλοι 18 που εμφανίστηκαν αργότερα  ψευδομάρτυρες...

(Video 11) ....η δίκη κράτησε δεκαπέντε μέρες..."συμμετοχή εις παράνομον διαδήλωσιν ".."περιύβριση αρχής " ...." κακώσεις βουλευτών " ..." διατάραξη συνεδριάσεως βουλής "....κτλ
......................................................................................................................

......αυτά τα άγραφα για την επίσημη ιστορία συνέβησαν τότε..
...τί σωστό για σήμερα κρατάμε στην κρίση μας είναι....

3 σχόλια:

  1. Oσοι εθορυβήθησαν για την απόπειρα(;) εισβολής διαδηλωτών στο κτίριο του Κοινοβουλίου είτε λησμονούν, οι παλαιότεροι, είτε δεν γνωρίζουν.............
    2010 Βήμα Σταύρου Ψυχάρη +
    Εκδοχές της Εκτροπής 2011 του ιδίου
    και η Απάντηση από Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εποχή μεγάλης αναταραχής και εκείνη· και είναι γνωστό πού κατέληξε :-(

    Αν χρειαζόταν να διαλέξω πάντως, μάλλον θα προτιμούσα τον αποκλεισμό τού κτιρίου παρά την κατάληψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκλεισμός = Θεατρική
    Αποστασιοποίηση = Αβουλία
    (Έλλειψη Θέλησης)

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ!!

    1. δια της Ψήφου
    με κόμματα που εκφράζουν
    τον Κυρίαρχο Λαό



    ή 2. των Σοβιετικών Αρμάτων
    Λαϊκής Βούλησης

    για να μην κάνουμε και κακούς
    συνειρμούς με την
    Συνταγματαρχική Επανάσταση του '67

    :-))

    Υπάρχουν αξιωματικοί ικανοί
    για τη Διχτατορία του Προλεταριάτου;;

    ειδάλλως τους
    Έλληνες κλάφτους :-((

    ΑπάντησηΔιαγραφή