Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Είμαι η Ζωή και Δεν Αποδεικνύομαι

1.Είμαι η Ζωή ως βιολογικό φαινόμενο και δεν αποδεικνύω την προέλευση μου.




2. Είμαι η Ζωή ως ψυχοκοινωνική αξία και δεν αποδεικνύω, εξορθολογίζω, κάνω μετρητό το νόημα μου παρά μόνο να το νιώσεις, να το ζήσεις μαζί με άλλους ανθρώπους μπορείς.




3.  Είμαι η Ζωή, μια γυναίκα ονόματι Ζωή ή γενικότερα μια ανθρώπινη ψυχή και δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε σωκρατικούς δαιδάλους και να κατανοήσω για ποιό λόγο σκέφτομαι ή νιώθω με τον Α ή Β  τρόπο την τάδε στιγμή.




Επί της Αποδείξεως της Ανάρτησης και του Τίτλου. Προέρχεται από επικεφαλίδα που έδωσε ο CsLaKoNaS το 2006 στην Κρητοψυχανάλυση. «Είμαι ο Kurt Goedel και δεν αποδεικνύομαι...». Ελπίζω να ναι δικό σου, γιατί  ακούγεται και σαν θεατρικό. Μου πε η Κατερίνα πως τότε συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του και έγιναν διάφορα νοητικά χάπενινγκς. Και κλείνει ο συμπατριώτης τότε με τον παρακάτω επίλογο. Το αξιοσημείωτο είναι πως το θεώρημα της Μη Πληρότητας ισχύει σε κάθε μαθηματικό σύστημα, ακόμη και σ’ αυτό της αριθμητικής, δίνοντας μια νέα φιλοσοφική διάσταση σύμφωνα με την οποία τα Μαθηματικά δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν (ή να αποδείξουν) το οτιδήποτε....Είναι σίγουρα μια απογοήτευση... Εδώ σε νιώθω τώρα, κάθε νέος αν δεν σκέφτεται έτσι, δεν είναι νέος, αναμασά την κατεστημένη τροφή των προηγουμένων. Και έστω αναγκαστικά την αναμασάμε για να συνυπάρξουμε αλλά τουλάχιστον ας δείξουμε μια προσωρινή αντιπάθεια προς τον απαισιόδοξο σκεπτικισμό. :-)

Και μετά από χρόνια συναντώ ανάρτηση της Κατερίνας ''Η Ευκλείδεια Γεωμετρία μας διδάσκει τον ίδιο μας τον εαυτό" και εγώ αναρωτιέμαι ....ο Εαυτός μας χωράει στη Στοιχειώδη και Πεπερασμένη Γεωμετρία του Ευκλείδη? ...βέβαια εκείνη εννοεί..ο τρόπος προσέγγισης κάθε γεωμετρικού θεωρήματος δείχνει το χαρακτήρα μας....και προσθέτει....Μακάρι να ήταν τόσο ξεκάθαρα και τόσο εύκολα όλα τα "κριτήρια" στη ζωή όσο είναι αυτά που μαθαίνουμε στη Γεωμετρία....και κολλώ συγκριτικά σε αυτό μια φράση ενός 16χρονου Μαθηματικού από την Πιερία (Χάρη Τσαμπασίδη) ....χρειάζεται επίσης να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου, να βρεις λύσεις έξω από την πεπατημένη. Περίπου όπως και στη ζωή».....και βάζω άλλη μία αντίθεση «Tο στερεότυπο, που θέλει τους μαθηματικούς να είναι κάπως ψυχροί, απόμακροι και υπολογιστικοί τύποι, λίγο-πολύ ισχύει», ομολογεί με μισό χαμόγελο ο 16χρονος και το κολλώ αντιθετικά στην όλη χαμογελαστή και φιλόκοσμη σου παρουσία :-)))   και μου λες αυτό αναφέρεται σε μαθηματικούς της έρευνας κι όχι σε "μεταπράτες" των Μαθηματικών, όπως η υπογράφουσα! :)) ..χμ..Μήπως όλοι οι μεταπράτες, οι δάσκαλοι είναι χαμογελαστοί ή αντίστοιχα δεν έχουμε δει ερευνητές να γελάνε σαν μικρά παιδιά και να επιζητούν την αγάπη του κόσμου;;;...Γιαυτό πριν λέω....Ιδού ο φταίχτης! «Είμαι ο Kurt Goedel και δεν αποδεικνύομαι...» Ιδού! Ναρκισσισμός! γιατί Κύριε? να μην αποδειχτείς? Αυτό έχει σχέση με τη Ζωή Αρ. 3. Γιατί να μην κατανοήσεις τα συναισθήματα σου και να συνυπάρξεις ενσυνείδητα με τον περίγυρo σου;;; Σε αυτό το σημείο μου κανε κλικ για τον τίτλο, όπου Γκέντελ σημαίνει ο Χ, Ψ, άγνωστος.




Και θα κλείσω με τις Ζωές αρ. 1 και 2 και θα το κολλήσω συγκριτικά με την πρώτη μου εκτενή φιλοσοφική συζήτηση με blogger που με σημάδεψε στο ιντερνετ το 2011, το Αγαπημένο μου Φράκταλ .http://fractalx.blogspot.com/2011/01/blog-post.html Α-ντί-στα-ση Mη..μη..μην είστε σκυθρωποί! Η αντί-σταση της φραγκοσυκιάς, μου γέμισε αγκάθια τα χέρια και ένιωσα δυσφορία ως λίγο πιο δυτικά, στο σημείο που βρέθηκε ο δίσκος της Φαιστού, συλλογίστηκα πως τούτος ο δίσκος δοξάζει ...το αίνιγμα 3500 χρόνια τώρα, καθώς αντι-στέκεται πεισματικά και θαρραλέα στην αποκρυπτογράφησή του....Να μην προδώσει τον πολιτισμό που τον δημιούργησε....Και απαντώ...Θα κρατήσω τον τίτλο σαν ευαγγέλιο!..τα υπόλοιπα μου φαίνονται "διασπαστικά και περίεργα"...:-) δεν αντέχω την αποτυχία στην αποκρυπτογράφηση....Αν Fractal σημαίνει άτομο πηγμένο σε αριθμούς και θετικές επιστήμες, τότε δεν αντέχεις άλλη νοησιαρχία, θετικισμό και της ρουτίνας μαθηματικά. Νιώθεις ότι αν όλα ειπωθούν και λυθούν θα χαθεί η μαγεία στα απλά πράγματα της ζωής..


Εμείς οι Νοησιαρχικοί , οι Έξω Γελαστοί και Μέσα Σκυθρωποί, που θέλουμε να ερμηνεύσουμε το κάθετι, οι Χαρούμενες Ψείρες και Σπασίκλες, που ο τίτλος της ανάρτησης ηχεί στα αυτιά μας σαν  συμπαντικό χαστούκι όλης μαζεμένης της κοινωνίας που έχει της ζωής το νόημα βρεί....απαντούμε.... Ναι Ζωές και  οι τρεις σας.... Δεν Αποδεικνύεστε! προσωρινά...αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα Αποδειχτείτε! Κάθε μέρα που περνά, κάθε νέα  μοναξιά από κάθε γενιά, ας κρατήσει τη δική της φλόγα ψηλά....και ας λέν οι πολλοί..μα δε θα 'ναι βαρετά, αν πιάσουμε τα νοήματα του αχταρμά? ....

Υ.Γ
Μια χαρά για ταινία μου κάνει πάντως αυτός ο τίτλος και δεν ξέρω αν κάποιοι θέλουν να δοκιμάσουν
αναλόγως την όχθη που επιλέγουν, να συγκεράσουν το κρασιά που μας τρέχουν....:-)


10 σχόλια:

  1. Το κείμενο είναι δικό μου.

    Το είχα γράψει το 2003 γράμμα σε μία φίλη μου Φυσικό.

    Μάλιστα εδώ και καιρό σκεφτόμουν να το ανεβάσω αλλά έπρεπε να κάνω πολλές μετατροπές για να γίνει κατανοητή η συλλογιστική του Γκέντελ.

    Δε συνηθίζω να κλέβω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-) Ma vlepeis, eimai
    kakoproairetos :-)

    Μπράβο πάντως για τον τίτλο σου

    Λοιπόν 3 ματιές
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Γκέντελ: ο "σκοτεινός πρίγκηπας" των σύγχρονων μαθηματικών


    Ο David Wallace στο βιβλίο του: "'΄Ολα και ακόμα περισσότερα: Μια συνοπτική ιστορία του απείρου" περιγράφει τον Γκέντελ ως τον "απόλυτο πρίγκηπα του σκότους των σύγχρονων μαθηματικών" και ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του "τα καθαρά μαθηματικά βρίσκονται μετέωρα τα τελευταία 70 χρόνια".
    Σύμφωνα με τον Γουάλας, από την εποχή που ο Γκέντελ δημοσίευσε το περίφημο άρθρο του 1931 για τη θεωρία της μη πληρότητας, τα μαθηματικά αιωρούνται στο κενό και στερούνται παντελής θεμελίωσης.


    http://thanasiskopadis.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html

    +


    Και σε ό,τι αφορά τον Godel... Θεωρώ πως είναι πολύ παρεξηγημένος, όπως και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τον μαθηματικό φορμαλισμό - προσωπική μου γνώμη: μας λύνει τα χέρια σε πολλά ζητήματα που χρειαζόμαστε κάποια αυστηρότητα-.
    Ο άνθρωπος δεν προσπάθησε να καλουπώσει τα πάντα ούτε να αποδείξει ότι τα πάντα είναι αποδείξιμα ή μη αποδείξιμα.
    Η επιστήμη των μαθηματικών χρειαζόταν ένα συμμάζεμα, λόγω της συσσώρευσης υποθέσεων.
    Αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Godel για μένα ήταν να συμμαζέψει τα συρτάρια μας, που είχαμε γεμίσει με πολύ ωραίες ιδέες, αλλά θα τις χάναμε μέσα σε αυτό το χάος.


    (((Ginger)))

    +


    Ο Γκέντελ, λοιπόν, που ήταν ένας καθαρόαιμος πλατωνιστής και δεν σκεφτόταν σαν κι εσένα κι εμένα που λέμε πως τα μαθηματικά είναι κοινωνικό κατασκεύασμα και φέρουν την υπογραφή του κατασκευαστή τους, πίστευε πως η μαθηματική αλήθεια είναι κάτι που υπάρχει πραγματικά πέρα από οποιαδήποτε επινόηση του ανθρώπινου νου, ότι τα θεωρήματά του είναι "ανακαλύψεις" σχετικά με την αντικειμενική αλήθεια, όχι δημιουργήματα του νου του.
    Άρα μάλλον δεν έκανε την αρίθμησή του για να συμαζέψει τα συρτάρια κανενός..


    (((Katerina)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα!
    Αρκετά μπερδεμένα και ανακατεμένα για τα δικά μου δεδομένα...

    Διαφωνώ με αυτό που λέει ο νεαρός για το στερεότυπο!
    Ή μάλλον συμφωνώ απόλυτα πως πρόκειται "στερεότυπο" (με την έννοια που δίνουν οι φιλόλογοι στη λέξη) κι επιμένω στον δικό μου ισχυρισμό περί της διαφορετικότητας.. Σε ερευνητές αναφέρεται περισσότερο ο χαρακτηρισμός, πάσης φύσεως ερευνητές εννοώ, χωρίς να αποτελεί κατ' ανάγκη τον κανόνα.
    Ιδιόρρυθμοι, απόμακροι και σε ποικίλες .. βαθμούς Κελσίου υπάρχουν παντού.. Όπως και μεγάλη αντίφαση υπάρχει παντού!
    Κι εδώ επίσης, υπάρχει αντίφαση.
    Η επανάληψη της φράσης "Γιατί να μην κατανοήσεις τα συναισθήματα σου και να συνυπάρξεις ενσυνείδητα με τον περίγυρo σου;;;" στις διάφορες εκδοχές της, η αγωνία που εκφράζει, η εσώτερη επιθυμία για μια "ενωποίηση", η ειρωνεία που καλύπτει- ή προσπαθεί να καλύψει- μια υπολανθάνουσα ευαισθησία, κι άλλα τέτοια πολλά, δεν συνάδουν καθόλου με τη στεγνή, αφοπλιστική, επιθετική και συνεχή διάκριση του "εμείς κι εσείς"!!
    Ή μήπως τελικά ταιριάζει ως μια μορφή αυτοαναφορικότητας?!
    τα αντιθετικά δίπολα..
    τα δύο σε ένα.. :)))

    όπως σου είπα και νωρίτερα, από την άλλη πλευρά, δεν έχω λόγο σε αντιπαραθέσεις.. Αυτή η συνεχής αντιπαραθετικότητα δεν επιφέρει πάντα σύνθεση, όπως λες, ενίοτε επιφέρει και εξαπάτηση!

    Καλό σου απόγευμα και πάλι

    Υ.Γ. πλανιέσαι όταν αλλάζεις τη θέση της υπόθεσης με του συμπεράσματος. Δεν είναι όλες οι σχέσεις "σχέσεις ισοδυναμίας", ούτε όλες οι πράξεις πληρούν την αντιμεταθετική ιδιότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεσ' στο μυαλό μου, η αντιπαράθεση
    και ενδεχόμενη αυτο-αναίρεση
    παγιωμένης άποψης πάντα τρέχουν και παίζουν...γιαυτό και
    εξοκέλλουν...δεν μπορώ
    να ζήσω χωρίς κόντρα
    και αντίλογο...

    Άρα αυτοβιογραφικό το πόστο,

    δεν είναι ανάγκη να αποδεχτείτε
    τις φαινομενικές αντιφάσεις...

    Και που καταλήγω;;...σε ταινία, στην τέχνη...


    Και όπως είχα πει στο Φράκταλ
    στο άλλο blog

    Ο καθένας το δικό του μύθο
    απλώς τον τραγουδεί,
    (τραγουδεί σημαίνει
    και ενδεχομενως μιλάω μεταφορικά,
    όχι τα σύκα,σύκα και
    τη σκάφη,σκάφη)
    να τον καταλάβει ο
    άλλος τί περίπου εννοεί
    και αρμονικά να συνυπάρξουμε.


    Δεν είναι μαθηματικά αναγκαίο
    να συνθηκολογήσουμε
    . :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοβιογραφικό σημαίνει ότι έχω
    ακούσει αρκετές φορές το
    ..
    Είμαι η Ζωή και Δεν Αποδεικνύομαι
    ..

    χαχα
    Μην σκέφτεσαι τόσο πολύ...θα πάθεις τίποτες..

    ή μήπως θα πάθουν οι ακροατές?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..και σε αυτό που λένε...

    τί βαρετό θα ταν αν τα
    κατανοούσαμε όλα...


    απαντώ

    τί βαρετό θα ταν να
    συμφωνούσαμε όλοι σε όλα


    Απλώς γράφω για να δείξω
    πως νιώθω, δεν είναι
    ανάγκη να συμφωνήσει
    ο ακροατής..ας πάρει
    ή παρερμηνεύσει
    ό,τι του αρέσει....

    Αλλωστε παρερμηνεία
    έκανα στον τίτλο του Λάκωνα
    και μας τρέχουν τώρα τα παράξενα...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχετικά με "το εσείς και το εμείς"
    ίσως σχετίζεται με Χάσμα Γενεών
    αλλά θα φανεί ξεκάθαρα
    στο αυριανό ποστ.

    Ως τότε ας προσέξουμε
    τη Χειμωνιάτικη Αγκαλιά.

    που έχει και ένα νόημα ηλικιακό

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί σε πιάνει πανικός με τα χρόνια; :)
    Η ζωή, όταν είναι ωραία,
    είναι ωραία πέρα από αριθμούς..
    Κι όταν είναι καταθλιπτική δεν σώζεται η κατάσταση με προσθαφαιρέσεις κι ανάκατους συλλογισμούς..

    από την άλλη όποιος ασχολείται συνέχεια με τα "χάσματα" κινδυνεύει να πέσει μέσα..

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανένας πανικός.

    Και όταν είναι καταθλιπτική
    σώζεται αν βάλεις μπρος
    τη σκέψη και τη λογική.

    Κι αν πέσω μέσα εδώ θα σαι
    να με σύρεις, δεν πιστεύω
    να φύγεις...:-)

    Να σαι καλα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να σε σύρω??
    μμμ..δεν ξέρω αν είσαι..στα κιλά μου!
    Αν δεν το 'χω, δεν θα ρισκάρω :)

    να σαι καλά κι εσύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή