Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Βαμπίρ και Κατσίβελοι

Η ανάρτηση με αφορμή φωτογραφικό μου σχόλιο (Όλοι μαζί εναντίον του Αρπαχτικού)  στην "Εαρινή Αντεπίθεση" το πρωί για τον Ηλιογράφο ο οποίος μου στέλνει μετά από λίγο σε e-mail το παρακάτω βίντεο.




Το Βρετανικό οπτικό υλικό κέρδισε πρόσφατα το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό από το TUC Trade Union Congress, την αντίστοιχη ΓΣΕΕ φαντάζομαι (Εδώ μπορείτε να δείτε και τα επιλαχόντα). Η τάση φορτισμένη από τις τρέχουσες εξελίξεις, τις περικοπές από την κυβέρνηση του Κάμερον. Οι αντιδράσεις απ' τους σχολιαστές επικεντρώνονται στο σύνθημα και παρασύνθημα "Don't burden your kids with a lifetime of debt". "Stop the cuts". τις Περικοπές...Λιγότερο ή Περισσότερο Κράτος;;; Φιλελευθερισμός ή Σοσιαλισμός.;; Σχόλια για να νιώσετε το κλίμα στη Βρετανία, μπορείτε να βρείτε εκεί και εδώ. Για αυτό ο uploader απαντά " Some folk are confused about the meaning of this, so instead of explaining it to everyone I've just changed it to something else  και το αλλάζει σε  "Don' t make your kids  pay for bankers' greed". 

Προσωπικά σκέφτομαι μια αλλαγή για το τέλος. Μόλις το κορίτσι ακούσει την  τελική πατερική απάντηση, παίρνει το σκουπόξυλο, του δίνει μία και λέει "Mom and Dad are terribly dead!" ανοίγει την πόρτα, φεύγει και οι τίτλοι τέλους λεν :"Don't burden your kids with a lifetime protection of debt. Let them walk the way of liberty". " A false economy refers to an action which saves money at the beginning but which, over a longer period of time, results in more money being wasted than being save.


Ο τίτλος παράφραση του "Βαμπίρ και Κανίβαλοι", που σημαίνει πως από το 2004 που γράφτηκε το βιβλίο τα Βαμπίρ είναι στη θέση τους αλλά οι εν δυνάμει Κανίβαλοι φάνηκαν Κατσίβελοι. Αντί να δείξουν τα δόντια τους δλδ οι νέοι, ετοιμάζονται να φορτωθούν τα βάρη σαν μουτζουρωμένοι Κατσίβελοι, Γύφτοι....των παλιών τα χρέη.:-)

Σε παρόμοια συχνότητα κινείται ένας τίτλος που έβαλε ο δικτυακός και πολιτικός επιστήμονας Θανάσης Δεληγιάννης πριν ένα χρόνο, Βαμπίρ, οι κανίβαλοι ακόμη “κοιμούνται σε ένα σκίτσο του Κ.Μητρόπουλου "Όσο σκέφτομαι ότι αυτά που δανειζόμαστε, θα τα πληρώσουν τα παιδιά μας, τρελλαίνομαι!" ......."Ακούς;; Φάγαν-Ήπιαν και τώρα πουλάνε τρέλλα!". Ο Θανάσης τώρα ήταν ο βασικός ηλεκτρονικός συνεργάτης του βουλευτή, ο νέος που έστησε και δημιούργησε ψηφιακά τον Μίμη Ανδρουλάκη. Και το τρεχούμενο μου το μυαλό το 2006 νόμιζε Μίμης = Βαμπίρ , Θανάσης = Κανίβαλος που θα τον φάει και διαδεχτεί. Και βλέπω μετά από χρόνια ότι ο Μίμης είναι στη θέση του και ο Θανάσης λείπει μαζί με τα παλιά τα σχόλια...Βαμπίρ! που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις!..μάλλον μόνος σου το δουλεύεις το site...δεν άντεξες το νεολαίο εναγκαλισμό...:-)

Να παρεξηγήσω και εγώ η κατσιβέλα, τί διαλεκτικό ρόλο παίζει η μανιβέλα στο 1:30 απ' τα Χελιδονίσματα. Τρεις λόγους μόνο θα πω προς το παρόν. Δεν είμαστε γέροι  πάνω από όλα σημαίνει "Δ ε ν    ε ί μ α σ τ ε   ε μ ε ί ς   Γ ε ν ι ά   τ ο υ  Π ο λ υ τ ε χ ν ε ί ο υ!". Ο Μίμης επιπλέον είναι γέρος για τη μουσική που διαλέγεις τις Παρασκευές σου. Δεν έχει σημασία αν ακούγονται ωραίες στ΄αυτιά ή στην καρδιά. Εγώ τις κρίνω πολιτικά. Από κάποιον που έγραφε επιστολές στη χιχ χοπ γενιά, οποιοδήποτε τώρα μονοπώλιο νοσταλγίας με μανίζει. Εγώ ακούω τη μουσική σου αλλά σύ δεν μπορείς τη δική μου;;..καλό χωριό θα κάνουμε...:-)..Τέλος, γέρος  ακόμα γιατί δεν μπορεί να διαβάσει, όπως έχει δηλώσει, ψηφιακά. Του το 'χω πει και παλιά. Slow-Motion Generation! που δεν μπορείς να σκανάρεις και έμεινες στη χαρτούρα και τα βιβλία. Και μου θες και Πράσινα Άλογ' Ανάπτυξη! (Παράγραφος 3) Mε χαριστική βολή..."Μόνο εκείνος που αγαπά μπορεί να το πιστέψει πως της αγάπης ο καημός κανιβαλεί τη σκέψη". ( 39:29 - 40:29) :-)

Πρέπει να 'ταν δυό τρία χρόνια μετά απ' το βιβλίο και απογοητεμένος σαν να πε ο συγγραφέας "Νέους νέους, νέους, να προωθήσουμε  ντε και καλά, αλλά και με το ζόρι ανανέωση δεν γίνεται". Άμα δεν βρίσκεις, προχωράς με τον παλιό". Και καταλάβαινα εγώ ...ανάμεσα στο νιάτο το θαυμαστικό και το νιάτο το οργισμένο, υπάρχει τρίτος δρόμος με ρίσκο μπερδεμένος;;

Από το χάσμα στη σύγκρουση και συγκόλληση;;;...και μου απαντά δικτυακά ο μαθηματικός Χρήστος Χαροκοπίδης.....…οι αναπόφευκτες και σοβαρές διαφορές των γενεών δεν σημαίνουν υποχρεωτικά χάσμα και πόλεμο. Όμως φοβάμαι κάτι χειρότερο από την ανοιχτή σύγκρουση, η οποία καμιά φορά είναι ευεργετική και δημιουργική. Τρέμω μια κατάσταση παθητικού , σιωπηλού πολέμου. Οι γενιές δεν θα έχουν το κουράγιο να τσακωθούν. Δεν θα έχουν καμιά διάθεση να σπαταλήσουν τις δυνάμεις τους σε μια αντιπαράθεση. Αλλά δεν θα θέλουν κανένα διάλογο, καμιά επικοινωνία, καμιά συνεργασία. Επιλέγουν την αμοιβαία απόσταση και ανοχή. Ένα modus vivendi στην πιο ψυχρή εκδοχή. Το δρόμο σας και το δρόμο μας , δεν θέλουμε παρτίδες-είμαστε δυο ξένοι που συμβιώνουμε αναγκαστικά. Το πολύ-πολύ , όπως συμβαίνει σε μερικές οικογένειες, να αφήνουμε ο ένας στον άλλο αυτοκόλλητα σημειώματα στο ψυγείο για τα κοινόχρηστα και το ηλεκτρικό. Η ανεκτικότητα της αποξένωσης και της αδιαφορίας με τρομάζει περισσότερο από έναν καυγά με τα όλα του. Στην ίδια την Αμερική το 1969 , μετά τις αιματηρές ταραχές και τους σκοτωμούς φοιτητών από την Εθνοφρουρά, εξαπλώθηκε ένα κύμα απαισιοδοξίας , παθητικότητας και αποξένωσης και η νεολαία άρχισε να υιοθετεί το στίχο των Μπιτλς: «Λόγια σοφίας, άστα όπως είναι».. Ο περσινός τίτλος βέβαια "Προσοχή, οι κανίβαλοι άρχισαν να ξυπνούν!" φαντάζομαι ότι  έχει σχέση με όλες τις πρόσφατες νεολαιίστικες διαμαρτυρίες του δρόμου μετα τη δολοφονία του Αλέξη.

Και κατηφορίζοντας προς το τέλος μαθαίνουμε...Πως έγινε κλισέ η "Γενιά των 700€"  «Δεξιό» κλύσμα, «αριστερό» μελό, τηλεοπτική σαπουνόπερα και αυτογκόλ της νέας  γενιάς"....2008...γραμμένο.πρώτα θάβουν τη νέα γενιά και μετά το παίζουν συνοφρυωμένοι κοσμοσωτήρες. Άσπρισαν τα μαλλιά μου και ακόμα αδυνατώ να απαντήσω ποια βλακεία και ποια υποκρισία είναι πιο επικίνδυνη για τη νέα γενιά: η «δεξιά» ή η «αριστερή»; Οι ακούσιες συνέπειες μιας κουτής «αριστερής» πολιτικής μπορεί να είναι ολέθριες. Η συντήρηση ενοχοποιεί τη νέα γενιά. Η «αριστερά» ακολουθεί το διόλου αθώο μοτίβο της θυματοποίησης. Παιδιά την έχετε βάψει, κατεβάστε τον πήχη των προσδοκιών και των φιλοδοξιών σας! Ο συντηρητισμός του status quo, του να μην «αλλάξεις τίποτα» μπορεί να έχει «δεξιό» ή «αριστερό» πρόσημο. Σας υιοθετούμε, σας καπελώνουμε, σας κολακεύουμε ακόμα και σας θρηνούμε. Η νεολατρεία είναι το τελευταίο καταφύγιο των «βαμπίρ» για να ευνουχίσουν τους μελλοντικούς «κανίβαλους»....



Και κλείνω από τον χθεσινό Επισκέπτη της Παρασκευής  με Μπρεχτ μέσω Μίμη για τη σύγκρουση του γερου Πάγκαλου με το νεολαίο τον Τσίπρα....Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι στραμμένες πάνω τους οι κάννες των όπλων, απλώς εγώ διαπιστώνω ότι είναι τα κυάλια της σαπουνόπερας που τους σημαδεύουν..(17:55 - 49: 15) αλλά και μία μαντινάδα για την Παλιά Γενιά και τα Σοσιαλιστικά της  Χρέη 44:07 ....Λιόφυτο δεν αγόρασες, μαζώχτρα δεν επήγες....ήθελα και να κάτεχα το Λάδι που το βρήκες?? :-)


Πάω τώρα η κατσιβέλα να σκουπίσω τα αίματα :-)
και αφήνω τη νεολαιίστικη θερμή μου Καληνύχτα :-)

6 σχόλια:

  1. Τον Ανδρουλάκη είναι ευχάριστο να τον ακούς να μιλάει αλλά πρέπει σπάνια να τον παίρνεις στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρατήρησα αυτό. Είσαι ακουστικός τύπος και δεν χορεύεις καθόλου. :-)

    Αλλά στον Ανδρουλακισμό,
    όπως και στον Cs-Λακωνισμό..

    ..αξία έχει το αντίθετο σχόλιο,
    που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση,
    σε Λογική Αταξία...

    Ουσιαστικά βέβαια τα ομώνυμα
    απωθούνται...όπως και να το
    κάνουμε ..είσαι και σύ
    της γενιάς του Πολυτεχνείου
    (έστω μιας νεότερης ΕΜΠ φουρνιάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...
    Αλλά θα σου κάνω ένα αφελές
    παιδικό ερώτημα...

    ..ένας της παλιάς γενιάς..
    σου λέει, σε προκαλεί...

    Έλα να με φάς!
    Ελάτε να μας φάτε!
    Παίχτε Φάπες!


    και θα αφήσεις την ευκαιρία
    να πάει χαμένη;;....εμένα
    πάντως μου έχει ανοίξει
    η όρεξη...............:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τέλει το θέμα του πόστου δεν είναι
    ο Ανδρουλάκης, αυτός τη δουλειά του
    κάνει,

    Το ερωματικό (?) είμαστε Ε Μ Ε Ι Σ...

    αλλά σαν να μου φαίνεται πως
    τελειώνει η Οδύσσεια σου η Επαγγελματική,
    εισέρχεσαι στο σύστημα,
    στην Ιθάκη σου
    και ηρεμεί, βάζει νερό στο κρασί
    το κουζουλό αίμα που έβραζε
    στα νιάτα σου, στην παλιά του ορμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μέτρο που χάθηκε εν μέσω ονείρου θερινής νυκτός, πότε θα βρεθεί να ησυχάσουμε??
    Αριστερόστροφη θυματοποίηση και δεξιόστροφη ενοχοποίηση, δίνουν το έναυσμα για χάσμα και πόλεμο που οι σοβαρές και αναπόφευκτες διαφορές των γενεών δεν επιτάσσουν.
    Το λοιπόν, είμαστε χαμένη γενιά από χέρι, Μιχάλη.
    Λέω.
    Αλλά κι οι προγενέστεροι το ίδιο.
    Κι προγενέστεροι των προγενέστερων και πάει λέγοντας το τρενάκι.
    Όποιος θέλει μπορεί να με διαψεύσει, αλλά δεν πείθομαι...
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...χαμένος ξεχαμένος δεν καταλαβαίνω
    Χριστό

    Εχω μπει στο τραίνο και σ' ακολουθώ....


    Υ.Γ.
    Μη λες διαψεύσει μέρα που είναι

    χαχα Χρόνια μας πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή