Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αστρική Μαντινάδα κατά της Αϋπνίας

Άστρια - Twinkle Star

 .....................................
Όπως οι Ναύτες βρίσκουνε τον Πολικό Αστέρα,
έτσι να βρεις ό,τι ποθείς και σκέφτεσαι
τη μέρα....

Τη Νύχτα πάρε αγκαλιά το Χάρτινο Καράβι
και Όνειρα για τα Παιδιά που Τρέμουνε
για Χάδι.....
 .................................


Κάθε φορά που έχει Πανσέληνο, δεν κοιμάμαι βαθιά, σεληνιάζομαι από το δυνατό φως που μπαίνει απ' το παράθυρο. Βάλε και όλα αυτά που μας βρήκαν τις τελευταίες μέρες μαζί με την ανοιξιάτικη έξαψη με αναγκάζει η όλη ατμόσφαιρα να φέρω στη γη τα μεγάλα μέσα και να πω την ιστορία αυτής της μαντινάδας.

Η Άστρια, που λέτε, δείχνει εμπνευστικός τύπος και έχοντας κρεμάσει στα δεξιά της, όλα τα δικτυακά της αφιερώματα, ήταν σαν να μου λεγε, με το που μπήκα σπίτι της,...τόσοι άλλοι κάτι μου 'δωσαν, εσύ δεν μπορείς;; έτσι λοιπόν το ειχα στα υπόψη αυτό το ερώτημα. :-) 27 Δεκεμβίου αναρτά το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα κι ένα χάρτινο καράβι". Το βλέπω αλλά δεν μου 'ρχεται αρχικά τίποτα. Είμεθα και πρωτοτυπομανείς. Τί να πείς;; ενα γειά;; ...κοινοτυπείς. :-) Άσε λέω και βλέπουμε. Περνάει η μέρα και μου 'ρχεται την επομένη με σχόλιο στο δικό μου ποστ. 22:29 της νυκτός. Οπότε είμαι αναγκασμένος να απαντήσω. Θέλω να πω, επειδή είμεθα διαλεκτικοί τύποι, αν δεν ερχόταν αστρικό σχόλιο, μαντινάδα μπορεί να μη φαινόταν σαν εμβόλιο...υπνωτικό...Και μπαίνω που λέτε στη διαδικασία. Ως περιληπτικός, λακωνικός κήπος, θέλω με δυό κουβέντες να αποτυπώσω  πυκνωτικά ό,τι λέει η ανάρτηση της στα ανοιχτά. Στην αρχή βρίσκω μιαν άκρη αλλά κάπου κολλώ και λέω..άστο για αύριο, πάμε για ύπνο. Και με το που πέφτω, μου 'ρχεται η λύση, πετάγομαι και την αναρτώ στις 23:58.

Όπως οι Ναύτες βρίσκουνε τον Πολικό Αστέρα ..σημαίνει με ευκολία, με ορθολογισμό, με καθαρή σκέψη, μακριά από καρδιακά και φουρτουνιάσματα κατά τη βραδινή πέψη. :-)

 Έτσι να βρεις, ό,τι ποθείς και σκέφτεσαι τη μέρα...Τη Νύχτα πάρε Αγκαλιά το Χάρτινο Καράβι.....εδώ λοιπόν βρίσκεται το μυστικό του υπνωτικού, γιατί ο στίχος ψεύδεται! Ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος τη μέρα είναι πηγμένος σαν μηχανάκι στη ρουτίνα, δεν αφαιρείται το μυαλό ....τη νύχτα έρχονται  ο :-) κακός ο λογισμός, οι αναθεωρητικές ματιές στης τρέχουσας ζωής μας τις στροφές.....Δίχως Ψέματα, δε φέρνει η Τέχνη Γιατρικά να βγούμε από τα τέλματα:-).

Και Όνειρα για τα Παιδιά που Τρέμουνε για Χάδι.. εδώ που λέτε, είχα σκαλώσει..το αρχικό ήτανε "να σε οδηγήσει στα παιδιά που ανεζητούν το χάδι". Η οδήγηση κινηματογραφική μεν αλλά περιττή..αν πεις καράβι...εννοείται κίνηση. Κατά δεύτερο πάσχω από Σ ι γ μ ο φ ο β ί α :-) και τρία σίγματα είν΄πολλά  για τα δικά μου ακουστικά. Το "τρέμουν" ήρθε φυσιολογικά και χριστουγεννιάτικα, σαν το κορίτσι με τα σπίρτα. Ο ακροατής περιμένει να ακούσει ''τρέμουν στο κρύο" αλλά έρχεται αναπάντεχα το χάδι και τα ζεσταίνει. Αυτή η μεταβολή  ενός ουδέτερου, παθητικού ρήματος σε ενεργητικό  στο νόημα του, πάντα με εμπνέει και την αγαπώ.  Όλη η φράση τώρα, "τρέμουν για χάδι", στην αρχή νόμισα ότι ηταν Κρυπτομνησία ενός τραγουδιού "τρέμω για ένα σου φιλί". Κοιμάμαι, ξυπνώ την επομένη πάω να το ψάξω και βλέπω στο google ότι δεν υπάρχει τέτοιος στίχος. Άρα αναλογικά με την κρυπτομνησία, την κρυμμένη μας μνήμη, εδώ μας προέκυψε Φ α ν τ α σ ι ο μ ν η σ ί α, "η φανταστική μνήμη που πλάθεις  για το παρελθόν που δεν υπάρχει στο παρόν, τον έξω κόσμο, το μη παιδικό". :-)

Παιδί που λες είναι μια λέξη που κάθε φορά που την ακούω με χτυπάει κεραυνός. Ταυτίζομαι. Θα πείς..για σένα γράφεις;; όχι για το γείτονα...:-)...είναι δύσκολο, όταν έχεις το μέλι, να μη βάλεις το δάχτυλό επι τον τύπο των μήλων :-). Όπου μήλο είναι το μάγουλο, η παρειά βέβαια που δέχεται το χάδι, κείνο το κρύο βράδι.

Τέλος, ένας επιπλέον, προφανής λόγος, για την υπνωτική αξία του όλου σκηνικού είναι το Μέτρημα των Άστρων, μια διαδικασία-παιχνίδι που θυμίζει το μέτρημα των προβάτων. Αλλά ποιά η διαφορά;; Όσοι έχουν κοιμηθεί στην εξοχή, κάμπινγκ, αγροτικά, θαλάσσια....εκεί όπου τα άστρα  καταλάμπουν, δεν τα θάβουν  τα φώτα της πόλης .... γνωρίζουν πως δυό ώρες εξοχικού ύπνου ισοδυναμούν με δέκα αστικού....

Όποιος διαφωνεί με τα παραπάνω, ευθέως ας πεί το δικό του νανούρισμα...ή αν έχει δεί στιχούργημα πιό θετικό, αισιόδοξο κατα της αϋπνίας, όπως οι παιδικές μας προσευχές στην αθώα μας πατρίδα.....:-)

Υ.Γ.
Η Καλη Νύχτα
για την Άστρια που συμπληρώνει στις 27 Μαρτίου, 3 χρόνια Ψηφιακού Ταξιδιού.

3 σχόλια:

  1. Ωραία και πρωτότυπη ανάλυση..
    από τον πολικό αστέρα στο κοριτσάκι με τα σπίρτα και στο μέτρημα των προβάτων..εννοώ των άστρων, καθώς και για την χρήση των λέξεων.

    Τιμητικό για την επέτειο που έρχεται,
    Πολλά ευχαριστώ για τη σκέψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :)

    Πάντα προσπαθούμε να ισορροπούμε
    μεταξύ συναισθήματος και θετικής σκέψης.

    με ευκολία, με ορθολογισμό, με καθαρή σκέψη, μακριά από καρδιακά και φουρτουνιάσματα κατά τη βραδινή πέψη.

    Το τελευταίο το υπογραμμίζω για όσους με ρωτήσουν να πω με μια
    κουβέντα το μυστικό του καλού
    ύπνου.

    Είναι πάνω απ' όλα το ελαφρύ
    βραδινό. :-)

    Καλό σου βράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...πάντως εύχομαι να δοκιμάζουμε
    μαντινάδες για να κοιμηθούμε,
    και όχι τις Ελευσίνιες Παπαρούνες που είπε το Roadartist και στον ανεξύπνητο μας βρούνε! χαχα na sai kala :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή